PÉCSI HÍRHATÁR - Húsvétoló hosszú hétvége

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.20.
 Szerda
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 30. 11:38     


Húsvétoló hosszú hétvége
Ismét egy hosszú hétvége, ami lehetőséget ad a kikapcsolódásra, ünneplésre.

Az  elkövetkezendő hosszú hétvége elsősorban a  húsvétról szól, amelyen sok program  várja a családokat.


Ugyan melegszik az idő, de a szombati akár 20 fokot is elérő hőmérsékletek után vasárnapra egy hidegfront éri el az országot, így ezen a napon többfelé készülhetünk esőre, záporokra, helyenként akár egy-egy zivatarra is. Húsvéthétfőn folytatódik a szeles idő, de már a napsütésé lesz a főszerep. Keddtől kicsit hűvösebb tavaszi idő köszönt be.


A hosszú hétvége és az ünnepek miatt számos változás lesz a menetrendben, a szolgáltatásokban.

Parkolás


A piros betűs napokon (nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn) teljesen ingyenes a parkolás a városban, szombaton (31-én) pedig a hagyományos szombati rend szerint megy a díjfizetés. A város forgalomcsillapított övezeteibe a behajtás és a parkolás ebben az időszakban is engedélyhez kötött.


Biokom ügyfélszolgálat
A Biokom Siklósi úti irodája csütörtökön és kedden 8-tól 18 óráig lesz nyitva, a közbeeső négy napon viszont – március 30-tól április 2-ig – szünetel az ügyfélfogadás.
A Millennium Üzletházban található iroda szintén péntektől hétfőig zárva tart.


A temető nyitvatartása
Az ügyfélszolgálat csütörtökön és kedden 8-tól 15.30-ig lesz nyitva, péntektől hétfőig zárva tart. A temető április elsejéig 7-től 17 óráig látogatható, április másodikától pedig már a nyári rend szerint, 6-tól 20 óráig tart nyitva.


Buszmenetrend
A piros betűs napokon, pénteken, vasárnap és hétfőn, a munkaszüneti napra vonatkozó menetrend  lesz érvényes, szombaton viszont a szabadnapi ütemezés szerint kell figyelni a járatokat Pécsett. Mivel a húsvéti ünnepnapok hó-fordulóra esnek idén, a helyi buszokkal közlekedőknek fontos, hogy hol vásárolhatják meg a bérleteiket. Pécsett a vasútállomáson a pénztár végig, péntektől hétfőig 8-tól 17.45-ig tart nyitva. Pécsen a következő négy napból csak szombaton  lehet majd  bérletet venni az alábbi nyitva tartás szerint:
– Csontváry utca 8.: 7.00-tól 12.00-ig.
– Millennium Üzletház (Rákóczi út 60.): 7.30-tól 12.00-ig.
– Távolsági autóbusz-állomás: 6.30-tól 12.00-ig.
– Uránváros, autóbusz-állomás: 7.00-tól 12.00-ig.
– Budai autóbusz-állomás: 7.00-tól 12.00-ig.
Távolsági buszmenetrend


A Dél-Dunántúli Közlekedési Központ is kihirdette a menetrendbeli változásokat a hosszú hétvégére, ünnepnapokra vonatkozóan. Így indulnak a járatok:
– március 30. péntek: munkaszüneti nap;
– március 31. szombat: szabadnap;
– április 1. vasárnap: munkaszüneti nap;
– április 2. hétfő: a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti nap;
– április 3. kedd: tanszünetes munkanap, a hét első munkanapja;
– április 4. szerda: munkanap, a hét első iskolai előadási napja.


Vonatmenetrend
A MÁV érdeklődésünkre elmondta, a menetrend a következőképpen fog alakulni: pénteken és hétfőn vasárnapi menetrend szerint, szombaton és vasárnap az ünnepnapi menetrend szerint indulnak a járatok.


Kulturális programok Pécsett és Baranyában:


A Zsolnay Kulturális Negyed, a Cella Septichora Látogatóközpont és a Középkori Egyetem látnivalói húsvétkor az alábbiak szerint várják a látogatókat: nagypénteken 10.00-17.00 , nagyszombaton, húsvét vasárnap és húsvét hétfőn 10.00-18.00-ig.

A Janus Pannonius Múzeum kiállítóhelyei közül  március 30-ától április 1-jéig a Csontváry-, Vasarely- és Zsolnay-kiállítás tart nyitva 10 és 18 óra között, a többi időszakos és állandó tárlata nem látogatható. Április 2. hétfő szünnap, a szokásos nyitva tartás április 3-ától áll vissza.

Pécsi Kulturális Központ
03. 31. nagyszombat
Hagyományőrző húsvéti gasztronómiai bemutató
Pászka-verseny és kiállítással egybekötött ételbemutató
Megnyitja: Csehily József a Pécsi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke
Közreműködik: Gyöngyösi Ferenc, a Tondó Egyesület Gitárklubjának szólistája
Zsűri:Zajác Gábor, görögkatolikus esperes, Erb József, képviselő
Végvári Valentina, PTE tanár, Rozvány György, újságíró, Lebeda Zsuzsanna, tanárnő
Kövesi Mária, Pécsi Kulturális Központ, igazgató
Patacsi Művelődési Ház (Pécs, 7634  Fő u. 20.)

március 31. szombat 10.00-12.00
Kreátor klub
LEGO rajongók havi találkozójának projektzáró rendezvénye
Pécsi Kulturális Központ (Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.)
 
április 1-2. Húsvét vasárnap, hétfő
Pászka kiállítás
PKK Patacsi Művelődési Ház (Pécs 7634  Fő u. 20.) nyitva: 9.00-16.00
 
Péntek

Különlegességgel készül Kiskassa: idén először rendezik meg a faluban a Csalán Fesztivált. A rendezvényből az érdeklődők is kiveszik részüket, hiszen reggel tíz órakor csalán- és medvehagymagyűjtéssel indul a nap. A résztvevők a környéket járják be, s gyűjtik össze az alapanyagokat kosarakba, szatyrokba. Éhen azért nem maradnak a szorgalmas gyűjtögetők, útravalóul friss csalános pekeskiflit kapnak. Az összegyűjtött alapanyagokból egy szakács régi és új receptek alapján készíti el a különleges meleg és hideg ételeket, amit a nap folyamán mindenki megkóstolhat.


Szombat
Lassan már hagyománnyá válik, hogy nagyszombatkor a veterán autók szerelmesei a pécsi vásártéren találkoznak. Természetesen idén is megtartják itt a Nagyszombati Veteránbörzét. Aki az elejéről nem szeretne lemaradni, annak korán kell kelnie, a kapunyitás ugyanis reggel fél hétkor lesz. Abban biztosak lehetünk, hogy szemet gyönyörködtető masinákban nem lesz hiány – ráadásul egy különlegességgel is készülnek: egy régi faros Ikarus 55-ös fedélzetén sétakocsikázhatnak a kiérkezők. A nap folyamán szavazás alapján megválasztják a börze legszebb járművét. A gyerekeket sem kell otthon hagynunk ezen a napon: a legkisebbek a MancsRanch kisállat-bemutatóját nézhetik meg. Ennek keretében idomított póniló, kutyus, kecske, kismackó és alpakka mutatja be produkcióját. A műsor után természesen simogatni is lehet a kedvenceket, s készülhet sok-sok fotó.


Vasárnap
Történelmi élményekkel lesz gazdagabb, aki a siklósi várat választja: itt ugyanis egy igazi lovagi bemutatót izgulhatunk végig, betekinthetünk egy korhű vásári komédiába. Sőt, ha már lovagi várról van szó, az udvari bohóc sem hiányzik majd. A programkínálat ezenfelül is sokrétű, lesz lovagoltatás, lovaskocsikázás, kisállat-simogatás, kézműves foglalkozások, fafaragás, szappannemezelés, húsvéti díszek varrása, tojásfestés és kézművesvásár.


Hétfő
Több baranyai sváb faluban a második világháború utáni németek kitelepítéséig szokás volt egy emmauszi pincejárást szervezni. Egy-egy baranyai településen vagy családnál még ezután is élt ez a hagyomány, de legfőképp Bólyhoz kötődött ez a népszokás.
Húsvéthétfőn újra elindul Bólyban a pincejáró menet, hogy a résztvevők vidám játékkal, iszogatással és beszélgetéssel töltsék el ezt a napot. A pincejárók többsége Pécs térségéből érkezik, de a helyi lakosok egy része is részt vesz az eseményen, sőt még Németországból is érkeznek vendégek. Ez a több mint száz évre visszanyúló, bibliai gyökerű német népszokás azt az üzenetet hordozza, hogy fontos a közösségekben az összetartozás érzése. Az Emmausz-járást hét éve beválasztották a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe.


További hírek

  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu
  Biztonsággal két keréken
2019. 03. 14. 17:16 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú hétvége március idusa jegyében
2019. 03. 13. 23:04 pecsi-hirhatar.hu
  Cigi a hifiben
2019. 03. 12. 23:05 pecsi-hirhatar.hu
  Népszerű a Pécs és Eszék közötti vonat
2019. 03. 11. 22:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport