PÉCSI HÍRHATÁR - Húsz éve a világörökség része

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.04.18.
 Vasárnap
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 12. 02. 14:05     


Húsz éve a világörökség része
Pécs egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, az ókeresztény temető két évtizede a világörökség része.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét éppen 20 éve, 2000. december 2-án vette fel a Világörökség Jegyzékbe, mint kulturális örökséget.

A pécsi belvárosban feltárt leletegyüttes különlegessége abban rejlik, hogy építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

Az elmúlt 20 évben Pécs egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciói lettek a világörökségi helyszínek, az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő adatai szerint 125 országból érkeztek turisták a világ minden tájáról, hogy megtekintsék. Több mint 600.000r látogató kereste fel 2007 óta az ókeresztény sírkamrákat, temetői helyszíneket.

A világörökség gondnokság egyik kiemelkedő feladata a helyszín bemutatása örökségpedagógiai programokon keresztül. Az általuk kialakított rendszer országos szakmai hírnévre tett szert, többek között az egyedülálló múzeumpedagógiai programjaik, mint például a pécsi diákok részére szervezett  ingyenes rendhagyó történelemórák. Ezek során a múzeumi térben idézik meg az adott történelmi kort, az időutazással teszik igazán élményszerűvé azokat. Ezeknek a programoknak is köszönhető, hogy a látogatók mintegy 40 százaléka a diákok és pedagógusok közül került ki, akik részben pécsi iskolák tanulói, részben osztálykirándulás keretében Baranya székhelyére látogató  tanulók és kísérőik voltak.

A turisták körében  népszerűek  a vezetett Világörökségi séták,  valamint a fejlámpás, titkokkal teli Éjszakai tárlatjárat.  A legtöbben a Föld alatti Pécs programban vettek részt, amelynek során a Cella Septichora ókeresztény emlékeinek bemutatása után a séta az  öt szintes pécsi pincerendszerben egy pohár pezsgő kóstolásával zárul.

A Bachmann Zoltán tervei alapján készült Cella Septichora Látogatóközpont 2007 óta fogja össze egyetlen 1800 négyzetméteres komplexumba a Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket, sírkamrákat. Nemcsak turisztikai attrakcióként,  de számos program helyszíneként is szolgál. Kiállítások, irodalmi estek, könyvbemutatók, koncertek, balettelőadások, szakmai konferenciák  mellett sok pécsi pár  is  ebben a  különleges hétkaréjos térben mondta ki a boldogító igent.

A Múzeumok Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjai minden évben különösen sok látogatót vonz, a Zsolnay Fényfesztivál során pedig mindig látványos fényfestés látható itt. Több alaklommal került sor a helyszíneken kívül szabadtéri tematikus sétákra, flash mob akciókra is, ezek a pécsiek kötődését, identitását igyekeztek erősíteni.

Az Értékes Pécs pályázat keretében 2015-ben  elnyert támogatás felhasználásával a Cella Septichora Látogatóközpont a mai kor igényeinek megfelelő infokommunikációs eszközparkkal - interaktív tablók, multimédiás eszközök, LCD TV-k - bővült,  valamint az ókeresztény temető emlékeit 3D animációk, filmek, makettek teszik könnyebben értelmezhetővé.

A szakmai munka színvonalát jól tükrözik azok a nemzetközi pályázatok, melyekben fontos projekteket valósultak meg, úgy mint a Római Császárok és Borok tematikus útja, amelynek keretében egy olyan mobil-applikáció kifejlesztésére került sor a  Sopianae Roman Walk, azaz római séta Sopianaeban néven, amelynek segítségével városszerte 23 épület  története, építészeti jellegzetességei ismerhető meg a Bazilikától kezdve az ipar negyeden át a temetőkig.


További hírek

  Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
2021. 04. 17. 18:52 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi színtársulathoz csatlakozott Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
2021. 04. 14. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Angolul mérték össze földrajz tudásukat
2021. 04. 14. 10:37 pecsi-hirhatar.hu
  Elfogták a trafikrablót
2021. 04. 12. 20:07 pecsi-hirhatar.hu
  A vásártér új arculatát építészhallgatók tervezték meg
2021. 04. 11. 11:21 pecsi-hirhatar.hu
  A cél a CO2-semlegesség elérése
2021. 04. 10. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Földrajz Éjszakája 2021
2021. 04. 09. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Zöldáramra váltottak
2021. 04. 09. 19:03 pecsi-hirhatar.hu
  Boruló kerethez rögzített forgózsámolyt terveztek
2021. 04. 08. 11:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport