PÉCSI HÍRHATÁR - Húsz éve Budapesten és két éve Bécsben

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.28.
 Szerda
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 21. 08:45     


Húsz éve Budapesten és két éve Bécsben
A Refrén mindenhol jól szól: nemzeti kultúra nemzetközi szinten. Húsz éve Budapesten és két éve Bécsben is koncertezik a Pannon Filharmonikusok.

A Pannon Filharmonikusok Refrén címmel hirdette meg 2022/2023-as évadát.

Az ismét kreatív címet kapó művészeti évad nem kisebbre vállalkozik, mint amire egy jó vers vagy dal refrénje: a komolyzenét kívánja beletapasztani a fülünkbe, hogy a nem mindennapi mindennapokon mintegy kapaszkodóként hordozzuk tovább.

A zenekar húsz éve hoz el ízelítőt az évadából Budapestre, már a hivatalos megnyitó előtt koncertet adott 2005 februárjában a Müpában, és azóta is sikeres bérletsorozattal van jelen a fővárosban. Immár két éve a bécsi Musikvereinban is megismerhetik a pécsi minőséget, melyben többek között Alissa Margulis, Sung-Won Yang, Olli Mustonen, Antoine Tamestit, Eri Nakamura, Andrij Jurkevics hozza a nemzetközi szólamot.

A Pannon Filharmonikusok refrénnek szánt koncertjeire nem lehet fütyülni, figyelmen kívül hagyni. A minőségi munkát hűen tükröző évadkönyvben mazsolázó zenebarátoknak rendre megakad a szeme a következőn, aztán a következőn. A nemzetközi zenei élet prominensei fordulnak meg a Kodály Központban, és mondhatnánk, hogy a zenekar is kilép a hagyományos keretei közül, de valójában a Pannon Filharmonikusoknak nincsenek határai: huszadik bérletes évadát indítja Budapesten, a második évadban van jelen a bécsi Musikverein Musik der Meister sorozatában, és folytatja sokéves hagyománnyal bíró eszéki karácsonyi hangversenyét. Mindeközben Pécsett pezsgő nemzetközi műhelyt épített, ahova érdemes ellátogatni.

Az idei évad különleges finomsága, hogy a világon elsőként a zenekar teljes vonóskarán speciális hangszerfejlesztés történt, így a minőségi hangzás a hangszerek fejlődésével egy újabb szintet lépett a pécsi együttesnél Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester magyar szabadalmának köszönhetően.

„Fantasztikus csapatszellemben dolgozó együttes, és azért lehet, hogy beérünk a célba, mert jól kiegészítik egymást a tagok. A PFZ nagyon jól tud és szeret dolgozni. Az a sikerének az az origója, hogy nem csökken a hivatástudata. A színpadon levő energia az, ami számít: Pannon Filharmonikusok nagyon jó zenekar lett, méltó helye van a Musikverein színpadán.” - hangsúlyozta  Bogányi Tibor az együttes 11 éve a vezető karmestere.

A Refrén évad nem csupán koncertek sora, hanem akár egy valódi vers, rejtett mondanivalót hordoz. A Zene világnapján Alissa Margulis hegedűemlékezését hallhatjuk, aki a férjét covid fertőzésben veszítette el. Október végén J. S. Bach A fúga művészetét az a Cristian Mandeal vezényli, aki annak idején a nagyzenekarra hangszerelt Bach-mű ősbemutatóját dirigálta. A halottak napi koncertet Pál Feri atya bátorító előadása előzi meg. Novemberbe Pécsről és Budapestről is kulturális kirándulást szervez a zenekar partnere az együttes bécsi koncertjére, melyen  Bruckner-előadásairól is ismert PFZ az osztrák szerző III. szimfóniáját mutatja be a zene fővárosában, Bogányi Tibor vezényletével. Az est szólistája Clara Dent-Bogányi lesz Richard Strauss Oboaversenyével.

Eötvös Péter ismét a pécsi zenekar elé áll, hogy az előzetesen online stream segítségével bemutatott, a zenekar számára írt kompozíció, a Szirének éneke élő pécsi ősbemutatójára kerüljön sor. Eötvös Bartók Béla ritkán játszott, de a válságkorszakban legfontosabb üzenetet hordozó művét is dirigálja: a tiszta forráshoz visszavezető Cantata profana hangzik el. Bogányi Tibor Olli Mustonennel Grieg a-moll zongoraversenyének és Dohnányi Ernő II. szimfóniájának előadására készül. A szimfónia az ostrom alatt álló Budapesten íródott, de ennek ellenére fényes és reményt adó hangvételű alkotás. A pécsi együttes januári budapesti koncertje bevételével A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja.

„Az idő elhívott bennünket arra, hogy végig gondoljuk, hogy az életünkben mik a fontos dolgok, amelyektől nem akarunk elválni: a zene, a zenekar és azok az értékek, amiket képvisel. Most indul a 20. évadunk a fővárosban. Húsz éve fiatalok voltunk, erős karakterrel bejelentkeztünk, hogy szeretnénk felrúgni a hazai status quot, és nem fővárosi együttesként kívánunk figyelemre érdemes megjelenést nyújtani Budapesten. A PFZ országos szerepet vállaló együttessé vált, fontos nemzetközi jelenléttel. Sikeresek lettünk, nem csak a közönség, hanem a szakma szemében is.
A mindig újra törekvő, innovatív zenekarunk a gazdag művészeti tartalmon túl az idei évadot különleges fejlesztéssel indítja: az együttes az első szimfonikus zenekar a világon, amely Várdai István pécsi születésű csellóművész és Tóth Károly hangszerész-mester magyar világszabadalmával vonós hangszerpark fejlesztést vitt véghez. Mindenképpen érdemes meghallgatni.” – emelte ki Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

A Müpa és a zenekar sok évre visszanyúló bel canto együttműködésének keretén belül megvalósuló estre februárban kerül sor a Müpában és a Kodály Központban is, olyan sztárokkal, mint Lidia Fridman, Lawrence Brownlee és Gyungmin Gwon. Az est dirigense Nicolas Nägele. Februárban a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa maratoni sorozatában találkozhatunk ismét a Pannon Filharmonikusokkal: Prokofjev első szimfóniáját és első zongoraversenyét játsszák a pécsiek Balog József zongoraművésszel, Vass András vezényletével.

A fővárosi szakmai műhelyekkel való együttműködés kibővül: a Budapest Concerto művészeti vezetője, Keller András idén első ízben dirigálja a zenekart, míg Varga Gilbert a Zeneakadémia hallgatóiból álló együttest a Kodály Központ színpadán mutatja be a pécsi közönségnek.

„A Müpa és a Pannon Filharmonikusok barátsága, kapcsolata bizonyítja azt, hogy milyen közel van Pécs Budapesthez. A zenekar által magas művészeti színvonalon végzett munka méltó módon képviseli Pécs városát a nemzetközi szcénában és a fesztiválokon is. A Pannon Filharmonikusok volt az első szimfonikus zenekar, ami a Müpában – még annak hivatalos megnyitója előtt – elindította bérletsorozatát. A zenekar a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen évente megrendezett maraton-sorozatunk állandó résztvevője, és 2017-től zajlik bel canto együttműködésünk is, melyben Puccini Lidércek című művének bemutatója a Pécsi Balettel is közös munkát eredményezett. A közös munkának köszönhető az is, hogy a Müpa 2005-ös megnyitása után 2010-ben felépülhetett az ország második hangversenyterme, a Kodály Központ. Fantasztikus ereje van a magyar kultúrának, ezért azt kívánom, hogy legyen még több ilyen koncertterme az országnak. 2018-ban Lickl-díjat kaptam a zenekartól, amit ezúton is köszönök, és bízom abban, hogy régi jó barátként összekapaszkodva és egymást támogatva a most tapasztalható nehézségeken is tovább fogunk jutni.” -  mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A tavasz büszkesége az a Bartók-portré, melyen Baráti Kristóf és a Pannon Filharmonikusok Bartók Béla összes hegedűre és zenekarra íródott művét, mindkét rapszódiáját és hegedűversenyét egy estén eljátssza. A heroikus művészeti vállalkozás kísérletet tesz a páratlan zeneszerző sokrétű művészetének árnyalt bemutatására. Az évad végéhez közeledve Andrij Jurkevics ukrán karmester az élet diadalát hirdeti Richard Strauss és Mahler kompozíciót segítségül hívva, a világelsők között fellépő szopránnal, Eri Nakamurával. A Refrén évadot Hontvári Gábor vezényletével Xavier de Maistre hárfajátéka zárja.

A Pannon Filharmonikusok számos ünnepi koncertet ad. Karácsonykor a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus  lép fel kaleidoszkóphoz hasonló színes programjával a Pécsi Bazilikában és az eszéki Szent Péter Bazilikában Howard Williams vezényletével. A meglepetés Újévi koncert után februárban Frank Sinatra crossover estre kerül sor Valentin-nap alkalmából, Vass András vezényletével, a húsvéti ünnepi koncerten pedig Haydn A teremtés oratóriuma csendül fel. A május végi Magyar klasszikus zene napján Ligeti munkásságára emlékezik az együttes Kelemen Barnabás hegedűművész és Ajtony Csaba karmester közreműködésével. Érdemes Pécsre utazni a péntek esti Flört koncertekre is, melyeken többek között Rost Andrea születésnapi koncertjét vagy Hamar Zsolt szcenizált Szentivánéji álom előadását élvezheti a közönség.

A Kodály Központban a kismamáktól a kirepülő fiatalokig minden korosztálynak és a rászorulóknak is igényes programot kínál az együttes. A legfrissebb különlegesség a Mathias Corvinus Collegiummal közösen szervezett nyílt vitaest fiataloknak Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen Beck Zoli, a 30Y frontembere is a döntnökök között szerepel, míg Bősze Ádám humoros, de nem április tréfának szánt leleplező zenés estjére április 1-jén kerül, Megmérgezték Amadeust? címmel. A 6–18 éves gyerekek a zenekar budapesti és pécsi felnőtt bérleti koncertjeire díjmentesen léphetnek be.

Egyedülálló figyelmességként a pécsi szombati bérletes koncertek idején az együttes partnere, az Öko-Kuckó zenei témájú kézműves kreatív játszóházban játszik a kicsikkel, amíg a felnőttek a koncertet élvezik.
A Pannon Filharmonikusok megvalósítja Kodály és Bartók szellemiségét. Minőségi zenét kínál mindenkinek, támogatja a magyar zeneművészet kimagasló alkotóit és előadóit, és a nemzetközi művészeti pezsgésbe és szintre emeli a nemzeti kultúrát immár huszadik éve.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport