PÉCSI HÍRHATÁR - Ifjúsági Tüke-díj először

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.25.
 Hétfő
Ma Gábor napja van.
Holnap Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 21. 22:57     


Ifjúsági Tüke-díj először
Az első ifjúsági Tüke-díjat Balogh Ádám zongoraművész vehette át.

Idén először a hagyományos Tüke-díjjal együtt egy új elismerést, Ifjúsági Tüke-díjat is adományozott  a pécsi Tüke Alapítvány, amelyet Balogh Ádám zongoraművésznek ítéltek oda.

A fiatal zongorista 1997-ben született Pécsett, 7 évesen kezdett el zongorázni  Megyimoreczné Schmidt Ildikónál. Nyolc országos versenyen lett első 13 éves koráig, többek között a Budapesti Fesztiválzenekar zeneiskolásoknak rendezett versenyén, aminek eredményeképpen 2010-ben felléphetett a zenekarral, Fischer Iván vezényletével. Azóta szerepelt már többek között a Berlini Konzerthaus zenekarával, a Concerto Budapesttel, a Pannon Filharmonikusokkal, a Budapesti Danubia Zenekarral. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályába 12 évesen nyert felvételt nyert, 2016-tólpedig a Zeneakadémia hallgatója, tanárai egyebek mellett Némethy Attila és Eckhardt Gábor.

Számos hazai verseny győztese, fődíjasa. A legszebb eredményeit a közelmúltban érte el. Az amerikai Cooper Nemzetközi Zongoraversenyen döntőbe jutott, és az egyik legrangosabb, Texasban megrendezett zongoraverseny, a Cliburn Junior kategóriában pedig különdíjjal gazdagodhatott. A múlt év márciusában, New Yorkban a Világkörüli Bemutatkozó Meghallgatás (Worldwide Debut Audition) versenyen vett részt, ahol bejutott a három fős döntőbe.

Philadelphiaban a neves Curtis Intézetben megrendezett Fiatal Zongoristák Akadémiájára (Young Pianists’ Academy) többször nyert ösztöndíjat, illetve a Piano Texas és a LAUS Academya fesztiválokon is ösztöndíjasként vehetett részt. Olyan tanárok tanították, mint  Dimitry Bashkirov, Kocsis Zoltán, Emanuel Krasovsky, Arie Vardi.

A magyar zenei színtereken is gyakran szerepel, március 22.-én a pécsi Kodály Központban, a is fellép a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával, Vásáry Tamás vezényletével,  - aki egyben a mentora is - Beethoven Esz-dúr zongoraversenyét adja elő.

A hagyományos Tüke-díjat, amelyet ezúttal már tizenötödik alkalommal ítéltek oda, Pinczehelyi Sándor képzőművész vehette át, aki a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett, majd a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-rajz szakán,  tanári oklevelet szerzett.

A végzést követően a pécsi Janus Pannonius Múzeum Képző - és Iparművészeti Osztályán dolgozott 1969 októberétől, mint grafikus, kiállítás rendező és grafikai restaurátor, s  egyben egyik alapítója volt az 1970-es években a képzőművészeti életben nagy robbanást hozó Pécsi Műhelynek. A Pécsi Galéria igazgatójává 1977 augusztusától nevezték ki, amelyet több mint  két évtizedig  vezetett, s tette a hazai és külföldi kortárs művészet egyik fő kiállító helyévé. Ez idő alatt több mint 500 kiállítást rendezett itthon és külföldön, ügyelve arra, hogy összekapcsolja a klasszikus avantgard képviselőit, a fiatal generáció neo-avantgard törekvéseivel. Az általa  rendezett kiállításokat ugyanaz a szabad stílus jellemezte, mint a  művészetét, a termekben, különféle műfajok, egymásnak feleselő gondolkodásmódok, nagy pécsi tradíciók és a legújabb tendenciák váltották egymást, de érzékelhető volt a magyar művészet hagyományainak a megbecsülése és az új iránti érzékenység.

Mindemellett folyamatos alkotott - s alkot a mai napig -, műveivel a legfontosabb hazai és külföldi kiállításokon  szerepelt. A világ számos országában megfordult, mint kiállító művész. Már az 1970-es években számtalan grafikai és plakát biennálé résztvevője volt hazánkban és főleg Lengyelországban. 1988-ban Bukta Imrével és Samu Gézával a Velencei Biennálé magyar pavilonjának kiállítója volt. Műveit számos magyar, európai, amerikai és Japán köz –és magángyűjtemény őrzi.

Az alapítvány emlékérmét Pozsonecz Mária Dorothea, a pécsi Nagy Lajos Gimnázium tanulója vehette át, aki egy osztálytársa életét mentette meg. A civil szervezetek elismerésére alapított díjjal a  Nevelők Háza Egyesület negyedszázados tevékenységét ismerték el, amellyel eredményesen segíti a civil szervezetek és öntevékeny közösségek társadalomba történő beágyazódását.

Tüke emlékérmet heten vehettek át, Iványi Dalma kosaras, sportvezető, Bödő László sporttörténész, Morvay Imre Pio atya, irgalmas rendi szerzetes, a pécsi ételládák mozgalom elindítója, Nagy Emil a Jókai lakásszövetkezet és a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége elnöke, Pintér László nyugdíjas könyvtárigazgató, Kleisz József cégalapító, cégtulajdonos, aki általa létrehozott Matro Kft-ben  jelenleg háromszáz embernek ad munkát, s  a kezdetek óta tanulók képzésével is foglalkozik, valamint Szántó Zalán mellkas sebész, aki egy olyan  okos telefonos alkalmazást dolgozott ki, amellyel a világon egyedül álló módon lehet elvégezni a      tüdődaganat kockázatának felmérését, annak korai stádiumban való     felismerését. Ezáltal kulcslyuk-sebészeti megoldásokkal, kisebb megterhelésű műtétek elvégzésére nyílik lehetőség.


További hírek

  Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019. 03. 24. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ
2019. 03. 23. 02:33 pecsi-hirhatar.hu
  Teljesen megújul a szennyvíztelep
2019. 03. 22. 23:12 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken a mesterséges intelligencia
2019. 03. 21. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport