PÉCSI HÍRHATÁR - Indián rezervátum is lesz az Ördögkatlanon

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 07. 30. 11:36     


Indián rezervátum is lesz az Ördögkatlanon
Augusztus 1. és 5. között a 16. Ördögkatlan több mint félezer programmal várja a fesztiválozókat.

Több mint félezer program, köztük színházi előadások, irodalmi események, képzőművészeti és családi rendezvények, koncertek is várják a fesztiválozókat  augusztus 1. és 5. között a 16. Ördögkatlanon.

Ebben az esztendőben Nagyharsányban, a szoborparkban, Beremenden, Palkonyán a Mokos Pincészetben és Kisharsányban a Vylyan szőlőbirtokon sorra kerülő rendezvényekre várják e több mint százezer látogatót. Nem volt egyszerű a fesztiválszervezőknek  az ehhez szükséges forrásokat  előteremteni, nagy részét a  több száz támogatói jegyből befolyó összeg, az állami támogatás jelenti, az eddigi támogatók - kulturális mecenások - csak  kis arányban tudtak a költségekhez hozzájárulni.

Idén is megnyit a Pécsi Bölcsész Udvar a nagyharsányi Aralica Kertben. Az Árokpart Bárban négy ukrán zenekar is fellép, de lesz ukrán kézműves foglalkozás, táncház és énektanítás is. Az idén tízéves Faluturisták társulat idén  a beremendi cementgyárba invitálja a látogatókat különleges idegenvezetés keretében. A fesztivál kiemelt programjai között lesznek színházi előadások, irodalmi események és a néphagyomány köré épülő rendezvények, megy  egy  „indián rezervátum” is.

Az Ördögkatlan idén a fiatal előadókat és a független színházakat helyezi a középpontba. Díszvendég lesz a több produkcióval is érkező Jurányi Ház, a „független, alternatív alkotók menedéke” és Másik János, „az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb, virtuóz magyar zenész és előadó”, továbbá a Magyar Zene Háza, a nagyharsányi református templomban és Beremenden megrendezésre kerülő hangversenyekkel.

Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint mutatja be, Regős Simon és társai Illyés: A puszták népe című szociográfikus regényének feldolgozásával érkeznek, Pál András osztálya a Csikágó-mjuzikelt magyarosította, Fodor Orsi rendezése pedig dokufikciós előadást hoz a Trafóból. Mellettük székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, a kaposvári színész hallgatók pedig Arany János és Shakespeare műveiből készült összeállítással érkeznek.
 
Az irodalmi események keretében az Európa Kiadó Háy Jánossal és Bódis Krisztával, a Jelenkor Visky Andrással, a Corvina Csáki Judittal és Csuja Imrével, a Magvető Nádasdy Ádámmal, Krusovszky Dénessel, Tóth Krisztinával, Boldizsár Ildikóval, Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel várja az érdeklődőket.

A Folkligetben, a Folkudvarban és utcai táncházakban a néphagyomány kap szerepet. Fellép Paár Julcsi énekes, a Sárarany együttes és láthatók leszneka Ziránó színházi előadásai. E mellett lesz ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, de mesét is hallgathatnak  majd a katlanozók.

Cseh Andrásék a Játéknap segítségével egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: „egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért”. A rezervátumban öt indián sátor áll majd a központi tűzgödör körül: a T.I. (természetes intelligencia), az érzékelés, az emlékezet, a képzelet és a szerelem sátra.

Mindezeken felül lesz mezítlábas éjszakai szerenád és régészkedés a Nemzeti Múzeum munkatársaival, workshopot tart Tim Carroll és Alexis Milligan, Fellép a Csaknekedkislány és a Balaton, Lovasi András és Beck Zoli, akik a saját szerzeményeik mellett Cseh Tamás dalokat is előadnak.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport