PÉCSI HÍRHATÁR - Informatika-biztonsági szakembereket képeznek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.02.25.
 Csütörtök
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 01. 22. 19:34     


Informatika-biztonsági szakembereket képeznek
A kiberbiztonság egyre nagyobb szerepet játszik az iparban, a vállalatok működésében.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán folyó mérnökképzésében kiemelt figyelmet fordítanak az interdiszciplináris tudást igénylő informatika-biztonsági szakemberek képzésére.

A járvány okozta bezártság, az otthonról végzett munka előtérbe kerülése rávilágított a számítógépes adatok védelmének fontosságára. Ennek eredményeként folyamatosan nő az informatika-biztonsági szaktudással rendelkező mérnökök ázsiója, már ma is a legkeresettebb munkaerők között van a helyük. Ennek is köszönhető, hogy egyre több mérnökinformatikus hallgató jelentkezik a kiberbiztonságot érintő kurzusokra a pécsi egyetemen.


A kiberbiztonság az informatikai rendszerek és az abban tárolt adatok védelmével foglalkozik. Ez a tudományág az élet minden területét érinti, hiszen az informatikai rendszerek a hazánkban is, ahogy a világban mindenhol - energiaellátás, egészségügyi rendszer, pénzellátás - fontos részei, ezeken keresztül működtetik őket, ezért kiemelt figyelmet kap a védelmük. Jelenleg talán a kiberbiztonság a legfontosabb területe az informatikának, és ahhoz, hogy e rendszerek biztonságosak legyenek, informatikusok, matematikusok, jogászok és hadtudományokban jártas szakemberek együttes munkájára van szükség.
 
A pécsi egyetemen  a mérnök-informatikusok  két féléves tantárgy keretében sajátítják el az informatikabiztonsági ismereteket, ami  interdiszciplináris jellege miatt több tudományterület tudásanyagát  kezeli egy egységként. A hallgatók a képzés során a programozás mellett megismerkednek a számítógép-hálózatok, az adatbázisok, valamint különféle irányítási és automatizálási rendszerek létrehozásával, üzemeltetésével és több hazai egyetemmel közösen  megfogalmazott, az informatikai biztonság megközelítését szolgáló offenzív és a defenzív szemléletmóddal. Az interdiszciplináris tudományterület igen gyorsan népszerű lett a hallgatók körében, akik amellett, hogy megtanulják, hol van az a határ, ameddig etikus hackerként el lehet menni, megismerkednek a kibertámadók folyamatosan fejlődő eszközeivel, módszereivel is.


A Covid 19 időszaka felerősítette a kiberbiztonság szerepét, hiszen a céges és a magán célú kapcsolattartás nagyobb részt áthelyeződött az internetre. Mindennapjaink részévé váltak a digitális platformok, amelyek az internetes bűnözők érdeklődését is felkeltették, így megnőtt a fenyegetettség a kibertérben.


A kiberbiztonság nemcsak nemzetbiztonsági szinten fontos terület, hanem az ipari, az informatikai vállalatoknál és a banki szektorban is. A végzett hallgatók könnyen el tudnak helyezkedni informatika-biztonsági szakemberként pénzintézeteknél, vagy olyan cégeknél, ahol informatika-biztonsági incidenst kezelő csoportokat működtetnek.


További hírek

  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021. 02. 19. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Két "enfarkába harapó kelgyó”
2021. 02. 18. 01:14 pecsi-hirhatar.hu
  Orrspray segíthet a vírus legyőzésében?
2021. 02. 17. 19:03 pecsi-hirhatar.hu
  Hat évtizede szenvedélyük a báb
2021. 02. 15. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Fürdőszobai penészesedés
2021. 02. 15. 19:36 pecsi-hirhatar.hu
  Téli egyetem japán hallgatóknak
2021. 02. 14. 13:32 pecsi-hirhatar.hu
  Online tánctanfolyam gyerekeknek
2021. 02. 13. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport