PÉCSI HÍRHATÁR - Interaktív mesefal az ambulancián

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.10.23.
 Szerda
Ma Gyöngyi napja van.
Holnap Salamon napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 06. 03. 02:15     


Interaktív mesefal az ambulancián
Egyedülálló önkéntes összefogással készült el a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának interaktív mesefala.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikáján már birtokba is vették az országban egyedülálló interaktív mesefalat a kis betegek.


A Nevetnikék Alapítvány egyedülálló festészeti akciójának köszönhetően nyolc  hónap tervezés után, öt szombat  alatt, több mint 250 önkéntes és számos helyi vállalat bevonásával különleges interaktív mesefal díszíti az ambulancia folyosóját, amelyen évente tizenkettőezer  gyerek fordul meg. Az itt ücsörgő, fájdalommal és szorongással küszködő gyermekek számára a feszültséget csak tovább növeli a várakozás, kivizsgálás, kezelés. A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei olyan megoldást kerestek erre a problémára, ami hosszú távon is tartós marad. Ebből született meg az  Interaktív Mesefal projekt ötlete.


Az alapítvány már évek óta szervezi a  harmóniát, békét, vidámságot sugárzó kórtermi mesefalak festését a helyi vállalatok támogatásával. Most azonban  egy olyant álmodtak meg, ami egyben lehetőséget teremt a játékra, vagy akár a zenélésre is, ugyanis szerves részét képezik az arra felszerelt egyedi, kézzel készített fajátékok.


Az elmúlt év  őszén indult projekt az előkészületeket követően április végén jutott el abba a stádiumba, hogy megkezdődhetett a tényleges alkotói munka, a mesefalat öt szombat alatt festette meg  és szerelte fel rá a játékokat a 250 önkéntes. A maga nemében  egyedülálló Interaktív Mesefal elkészítése során a résztvevők  a 24 méter hosszú folyosón, 75 négyzetméter falra festettek színes rókákat, békákat, nyuszikat felvonultató életre keltő meséket, amelyekhez 24 különböző fa játékot is rögzítettek.


Decsi Tamás professzor, a PTE Klinikai Központ orvos-igazgatója és a Gyermekgyógyászati Klinika vezetője  egyebek mellett arról szólt a projekt kapcsán, hogy a gyermekklinika száz éves épülete behatárolja a lehetőségeiket. A 24 méteres folyosón – amelyen a mesefal helyet kapott -  az ambulanciák működnek, nagy betegforgalommal. Nincs természetes megvilágítása, s hát a  gyerekek számára ez már önmagában  ijesztő lehet. Kitért arra is, hogy amikor  várni kell az egyes vizsgálatok elvégzésére, ilyenkor jól jöhet a figyelmüket lekötő játék. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a projekt kezdetén ő sem gondolta,  hogy ennyire vidámmá teszik  majd ezt az épületrészt a játékok.


A látványterveket Prell Anett, festőművész-grafikus készítette, aki a „mecseki táj” témáját járta körül, és tervezte meg a folyosó falát, amelyen a  Pécsre és Baranyára jellemző állat- és növényvilág  uralja, s amelyhez ihletet az orfűi malom, a Sárkány-forrás, az égervölgyi tó és egyéb helyi sajátosságok adták. A falra szerelt játékokat  pedig Paller G. Péter hangszerkészítő tervezte és készítette el.

(fotó: Ruprech Judit)


További hírek

  Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
2019. 10. 22. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A lakásépítő cégek kivárnak
2019. 10. 22. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Adventi Borszalon és Zé Feszt
2019. 10. 20. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  Lepkék tárlóban és festményen
2019. 10. 20. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdos telefonbiznisz
2019. 10. 18. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Négy év alatt közel két milliárdot csaltak el
2019. 10. 16. 21:36 pecsi-hirhatar.hu
  Női hátat idéző lágy formák
2019. 10. 16. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Hollandiából hozták a kábítószert
2019. 10. 14. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
2019. 10. 13. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai Príma Díjasok: színésznő, úszóedző, tánciskola
2019. 10. 12. 21:50 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport