PÉCSI HÍRHATÁR - Ismét látható a Spirál

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.10.31.
 Szombat
Ma Farkas napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 07. 05. 19:48     


Ismét látható a Spirál
A Nagyharsányi Szoborpark vadonatúj fogadóépülete és az új Kikerics panorámasétány átadásának hetében befejeződött a szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, Bocz Gyula Spiráljának teljes körű helyreállítása is.

A Nagyharsányi  Szoborparkot, a fogadóépületet és a panoráma sétányt felkereső látogatók, Bocz Gyula alkotását, a méltóságát visszanyert Spirált ismét az eredeti helyén, restaurált állapotban tekinthetik meg.


A szobor  alkotója Bocz Gyula (1937-2003) Munkácsy-díjas szobrászművész. Az 1960-as évek eleje óta alkotott organikus-nonfiguratív szobrokat, elsősorban kő, ritkábban fém kisplasztikákat. Tág asszociációs térben mozgó, nagy gonddal megmunkált, sokszor jelszerű plasztikus formáinak egyik legjelentősebb példája a Spirál című alkotása (1971-1973). Ez a korszak legkiemelkedőbb, méreteiben legimpozánsabb darabja, amely a Nagyharsányi Szoborpark emblémájává vált.


A Spirál 1973 óta áll őrszemként a bányaudvar délkeleti szélén, ahol az eltelt évtizedek során hosszú ideig csak az időjárással kellett dacolnia. „A Spirál, mivel igen tömören összefogott, jelszerű forma, rendkívül sokféle értelmezésre ad lehetőséget, konkrét asszociációk révén és elvontan is. A spirál alakzat egyrészt mint a mozgás formája, az organikus szervezetek elemi struktúrája, a növekedés, a mindenséget mozgató energiák jelképe jelenik meg, másrészt számos hasonlat kiindulási alapja lehet. A mű a természeti formákhoz hasonlóan az arányok és a szerkezet bonyolult harmóniájára épül. A Spirál egyszerre szimbólum és jel, vitális erő és meditációra késztető kecses objektum. Ahogy a gömb a visszatérő legtökéletesebb forma Bocz Gyula plasztikai gondolkodásában, úgy a spirál a legmagasabb rendű kompozíciós elv” – írta róla Kovács Orsolya művészettörténész és Bükkösdi László művész-publicista.


Története 2017-ben egyszerre mozgalmassá vált, amikor először a Műcsarnok Félárnyékban című kiállítására utazott el Budapestre, s invitálta az utcáról a látogatókat olyan sikerrel, hogy fővárosi tartózkodását meg kellett hosszabbítani. Onnan visszakerülve az időközben megkezdődött szoborparki építkezés okán 2019 őszén nem az eredeti helyére daruzták vissza, majd 2020 márciusában a szobor a kivitelezés során megsérült.


A szoborparkot kezelő Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a kárfelmérésről azonnal intézkedett, majd a Spirál helyreállításával a szakrestaurátori vélemények és árajánlatok birtokában Dr. Szemerey-Kiss Balázst, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetőjét, kőszobrász-restaurátort bízta meg. A szakember és csapata a munkával a szerződés szerinti határidőben elkészült, beleértve a szobornak az eredeti helyre, az alkotóművész által egykor megálmodott pozícióba történő visszaállítását is.


A közelmúltban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felújíttatta Kígyós Sándor Madár című szobrát is, amely ma az alkotó családja és Illa Gyula kőfaragó mester önzetlen közreműködésének köszönhetően a Pintér-kert állandó szoborgyűjteményében tekinthető meg, valamint felkutatta, majd saját költségén visszaszállíttatta és helyreállíttatta Bencsik István szintén ikonikusnak számító, sok hányattatást megért Európa című fehér márvány alkotását, ami ma a Nagyharsányi Szoborpark központi helyén, eredeti pozíciójában csodálható meg.


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt év végén elkészíttette a szobrok szakértői felmérését tartalmazó katasztert, amely az alkotások művészeti értékeit és pillanatnyi állapotát, felújítási igényét is tartalmazza. A felmérés eredményei alapján valamennyi szobor állagmegóvását, illetve szükség esetén felújítását is tervezzük a közeljövőben. Jelenleg Peter Roller Csomag és Ulf Greaker Élet című alkotásai állnak felújítás alatt.


További hírek

  Maszkban is menő vagy
2020. 10. 30. 19:36 pecsi-hirhatar.hu
  Német nemzetiségi nap gyerekeknek Liptódon
2020. 10. 29. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  A cél a gyümölcsöző együttműködés
2020. 10. 28. 19:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerősen elítélték a késelőt
2020. 10. 27. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  Térjáték - új installációsorozat
2020. 10. 26. 20:15 pecsi-hirhatar.hu
  Téli időszámítás - vasárnap át kell állítani az órákat
2020. 10. 24. 19:45 pecsi-hirhatar.hu
  Akár telefontokot is nyomtathatnak
2020. 10. 23. 20:03 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú hétvége menetrendi változások
2020. 10. 22. 20:45 pecsi-hirhatar.hu
  A legjobb négybe kerültek
2020. 10. 21. 19:49 pecsi-hirhatar.hu
  Közösségi terasz hajléktalanoknak
2020. 10. 19. 19:37 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport