PÉCSI HÍRHATÁR - Ismét terítéken a magyar jogállamiság

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 14. 18:31     


Ismét terítéken a magyar jogállamiság
Az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel rendeztek vitát az Európai Parlamentben.

Európai Bizottság továbbra is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az Európai Unió közös értékeit megvédje.


Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders  Strasbourgban az Európai Parlamentben megtartott Az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel megrendezett  vitán  hangsúlyozta,  a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggályokkal kapcsolatosan  nem tud pozitív fejleményekről beszámolni, azonban arra ígéretet tett, hogy a Bizottság kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni a jogállamiság védelmében.


Mint ismert, Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét és jelentést készített róla az Európai Parlament számára.  A jelentéstervezet ismertetésekor kiemelte,  a szöveg rögzíti, Magyarország többé nem tekinthető teljes értékű demokráciának, mivel a demokrácia és az alapvető jogok helyzete tovább romlott azóta, hogy 2018-ban az EP elindította ellene a 7. cikk szerinti eljárást. Magyarországon rendszerszintű problémák vannak, ami ellen fel kell lépni. Hibrid rezsim jött létre a demokrácia helyett, ehhez képest az EU-s intézmények semmit sem tettek ez ellen.


Kitért arra is, a Sargentini-jelentés óta csak rosszabb lett a helyzet, miközben az EU-s pénzek az Orbán család zsebébe mennek. Az újságírókat lehallgatják, a melegeket megbélyegzik, most a  nők ellen fordult éppen a magyar kormány. Az Európai Parlamentnek  már nincs több eszköz a kezében, az Európa Tanácson a sor, hogy érdemi lépéseket tegyen.


A több órán át tartó vitában  Cseh Katalin, momentumos képviselő  annak a véleményének adott hangot, hogy „ez az első uniós dokumentum, ami kimondja, Magyarország nem demokrácia”.  E mellett  arra biztatta a jelentés készítőit, hogy utazzanak el Magyarországra, találkozzanak azokkal a civilekkel, keressék fel azokat az önkormányzatokat, akik megszenvedik „az EU első autokráciájának” uralmát.


Hidvégi Balázs, a néppárti frakcióban maradó KDNP-s képviselő szerint ", az Európai Parlament nem megállapodni akar Magyarországgal, hanem zsarolni, mert nem tudja elfogadni, hogy a magyar emberek tavasszal negyedszerre is nemet mondtak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra, és egy jobboldali, nemzeti-konzervatív kormányt választottak meg.


Gál Kinga szerint  boszorkányüldözés folyik Magyarország ellen ellenzék megrendelésére, és  egyben  azzal vádolta meg őket, hogy elárulják a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat, azzal megakadályozzák az uniós források folyósítását.


Az MSZP-s Ujhelyi István úgy fogalmazott, „büszke magyarként” mélységesen elszomorítja Magyarország helyzete, a vágtázó infláció, növekvő rezsiköltségek, miközben a kormány  állandóan bűnbakot keres.


Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a kormány rendeleti kormányzását emelte ki. "Az a tény, hogy Orbán Viktor nem jelent itt ma meg, beismerő vallomás" – hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy Magyarországon rendszerszintű korrupció van, éppen ezért javasolta, hogy az EU ne a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak juttassa el a támogatásokat.


A KDNP-s Hölvényi György  annak a véleményének adott hangot, hogy az egyre radikalizálódó európai baloldal gyámság alá akarja venni Magyarországot, a jelentés a vesztes magyar ellenzéket ismétli. Úgy vélte,  EU azt üzeni a magyar választóknak, hogy nem számít az akaratuk, ha nem lépnek egyszerre Brüsszellel.


További hírek

  KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
2023. 01. 26. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023. 01. 24. 09:24 pecsi-hirhatar.hu
  Szobrot állítanak Grastyán Endrének
2023. 01. 23. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei év Tüke díjasa Kertész Attila karnagy
2023. 01. 22. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  „Határtalan” Vince nap a szőlőbirtokon
2023. 01. 20. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszteld az életet! “Ne ölj!”
2023. 01. 18. 20:16 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy léptekkel haladnak előre
2023. 01. 17. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét Pécsen rendezték meg
2023. 01. 15. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ölt a próbaidős ápoló
2023. 01. 13. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Százéves szövőszékeket keltettek életre
2023. 01. 12. 21:06 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport