PÉCSI HÍRHATÁR - Izgalmas kérdések, kitűnő hangulat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.09.20.
 Hétfő
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 04. 05. 02:19     


Izgalmas kérdések, kitűnő hangulat
Izgalmas kérdések, kitűnő hangulat és nagyszámú résztvevő jellemezte az első magyarországi német online TeitschQuizt.

Az első magyarországi német online kvízt  izgalmas kérdések, kitűnő hangulat és nagyszámú résztvevő jellemezte.

Kényelmes kanapé a nappaliban, egy pohár bor és némi rágcsálnivaló, valamint internet-hozzáféréssel ellátott eszközök – mindössze ennyi volt a minimum feltétele annak, hogy bárki részt vehessen az első TeitschQuizen.

Jelentős érdeklődés mellett zajlott le a pécsi Lenau Ház és a németországi Külföldi Kapcsolatok Intézete (ifa) kulturális menedzsere, a Pécsi Német Önkormányzat (PNÖ) és a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (GJU) vadonatúj kezdeményezése. Harminchárom csapat, mintegy 150 résztvevő küzdött a magyarországi német online kvízjáték trófeájáért. A legfeljebb hatfős csapatoknak hatvanhat, részben komoly, részben humoros feladványt kellett megválaszolniuk a Pécsett, Baranya megyében, Magyarországon és a világ különböző pontjain élő német közösségek múltjával és jelenével kapcsolatban. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy a járvány terhelte mindennapokat kultúrával és szórakozással tegyék szebbé.

Ki volt az a német püspök, aki jelentős mértékben hozzájárult a Pécsett létesült első magyarországi egyetem megalapításához? Melyik baranyai falut nevezik a magyarországi német építészet gyöngyszemének? Melyik „sváb” településentalálható kocsma a templom épületében? Vagy épp melyik hollywoodi sztár származik Temesvár Freidorf nevű városrészéből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, valamint azokhoz tartozó válaszlehetőségeket olvastak fel a moderátorok; a TeitschQuiz játékosainak kérdésenként egy perc állt a rendelkezésükre, hogy egy tetszőleges online felületen keresztül megvitassák a megoldást.

– A Pécsi Német Önkormányzat meggyőződése, hogy a német anyanyelvünk még nem halt ki – emelte ki Flódung János elnök. – Emiatt egy ideje igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek a nyelvre is összpontosítanak. 2021-ben német vetélkedőesttel szerettük volna meglepni a barátainkat. Mivel azonban ez az esemény a hagyományos formájában – az elképzeléseink szerint egy kocsmában – jelenleg nem rendezhető meg, az együttműködő partnereinkkel úgy döntöttünk, hogy azt az online térbe helyezzük.

– Számos impulzus érlelte az ötletet – magyarázta Czenthe Anna,az ifa kulturális menedzsere. – Egyrészt az, hogy Pécsett rendkívül élénk a kocsmakvíz-kultúra, amit mi örömmel vettünk alapul. Ezenkívül azifaa küldöttei révén élénk kapcsolatokatápol német kisebbségi szervezetekkel Lengyelországtól Kazahsztánig, és a vetélkedőn felmerült kérdések egy részét is e kiterjedt hálózat tagjaitól kaptuk. A célunk ezzel az volt, hogy szélesebb kitekintést adjunk a határainkon túlra. Mindezen túl természetesen hiányoznak a Lenau Ház kulturális rendezvényei, így a PNÖ-vel és a GJU-val közösen olyan kellemes estével szerettünk volna megörvendeztetni minden érdeklődőt, amelynek mottója egy Németországból indult kampány jelszava: „művészet és kultúra nélkül csend lesz”.

– Különösen az érdeklődők nagy számának örültünk– hangsúlyozta Kramm Anikó, a Lenau Ház programkoordinátora. – A játék révén két óra erejéig színes közösség jött létre, amelyben mindenki jól érezte magát, tesztelhette a németséggel kapcsolatos tudását, és bizonyára sokat is tanult. Nagy dicséret illeti a szervező csapatot, amely mindent megtett azért, hogy az este a lehető leggördülékenyebben teljen.

Az eredetileg Pécsre ésszemélyes jelenléttel tervezettrendezvény a járványhelyzet miatt zajlott online térben, ami végül előnynek bizonyult, hiszen a játékbanígy az ország más régióiból és külföldről becsatlakozott csapatok is könnyedén részt tudtak venni.

– A csapatunk nagyon izgatott volt, örömmel dolgoztunk a kérdések kitalálásán, rengeteg ötlet gyűlt össze. Emellett büszkék vagyunk arra, hogy számos GJU baráti kör és multiplikátor is képviseltette magát a játékban. Izgatottan várjuk a következő fordulót! - mondta el Jordán Blanka elnök szerint a Magyarországi Német Fiatalok Közössége nagyon örült, hogy szervezőként vehetett részt a kezdeményezésben.

A harmadik helyet a Stork schaiMädl - Friss tiHöfti! (VarsányiKrisztina,TápaiIldikó,Örkényi Fanni) csapat szerezte meg, aLutz van der Kroat (Káposzta Lajos, WeszPéter, KáposztaSára, Kocsis Balázs)nevű csapat lett a második.

A győztes a DieerstenSchwal(b)en nevet viselő csapat lett, melynek vezetője, a pécsi Schmidt Zoltán volt, aki a dunabogdányi Knáb Judittal és a véméndi Till Zsolttal együtt játszott.
 
 – Azonnal jelentkeztünk! A csapatunk összetétele különleges volt, mert részben ugyanebben a felállással sok évvel ezelőtt, még egyetemistaként megnyertük az első magyarországi német ifjúsági vetélkedőt is. Erre a megmérettetésre különösebben nem készültünk. Telefonon és Messengeren keresztül kommunikáltunk egymással. A feladatok nagyszerűek voltak, és bár viszonylag járatosak vagyunk a vetélkedő témájában, még így is akadtak olyan feladványok, amelyeket nem tudtunk megoldani. Örömmel láttam, hogy a sok fiatal mellett pedagógusok, német önkormányzati és kultúrcsoport-tagok is velünk játszottak. Nagyon jól szórakoztunk ezen az estén, várjuk a folytatást! - adott hangot véleményének.

– Már a tervezéskor tudtuk, hogy olyasmit készítünk elő, ami később tovább fejlődhet, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy az első alkalom jól sikerüljön. Az együttműködő partnerek apait-anyait beleadtak a siker érdekében, az este pedig végül minden várakozásunkat felülmúlta. A legfontosabb az volt számunkra, hogy a játék közben csupa boldog arcot láthattunk a képernyőn. A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy ezekkel az emberekkel újra találkozhassunk – remélhetőleg már személyesen. Addig pedig mindenkit arra biztatunk, hogy beszéljen, játsszon németül! – tette hozzá végezetül Flódung János.


További hírek

  Minden korosztályt megszólítanak
2021. 09. 19. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap egy gyerekelőadással indul az évad
2021. 09. 18. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021. 09. 17. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Flashmobokkal indul a Zeneszüret Fesztivál
2021. 09. 08. 11:28 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ember-díj Enyedy Ágota Margitnak
2021. 09. 08. 11:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületszárny, megújult park
2021. 09. 07. 21:00 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport