PÉCSI HÍRHATÁR - Jogerősen elítélték a késelőt

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 27. 20:41     


Jogerősen elítélték a késelőt
A Pécsi Ítélőtábla jogerős döntést hozott a 2015 nyarán egy pécsi belvárosi szórakozóhely előtt elkövetett késelés ügyében.

A  Pécsi Törvényszék a fiatalkorú I. rendű vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év 10 hónap fiatalkorúak börtönére  ítélte, amit a  Pécsi Ítélőtábla  9 év szabadságvesztésre súlyosbított.


A vádirat szerint  a négy fiatalkorú vádlott és felnőtt társuk szórakozni indultak 2015. június 26-án este Pécsett. A belvárosban több szórakozóhelyen jártak, és utcán is fogyasztottak boltban vásárolt szeszes italt. Közülük néhányan enyhén ittas állapotba kerültek. Éjfél után – az egyik szórakozóhely bejáratának közelében, - ahol nagy számú, főként fiatal tartózkodott - az I. rendű vádlott megtámadott egy külföldi férfit, akit egy bottal megütött. Az I. rendű vádlott erőszakos magatartását látta az  egyik. sértett, aki az öt fős társaság közelébe ment és szóvá tette cselekményüket, akit a vádlottak megtámadtak, többször megütöttek. Végül az I. rendű  vádlott  ütésektől már földre került sértettet több alkalommal meg is rúgta, csak társai közbelépésére hagyta abba.  A szóban forgó sértett bántalmazását több személy látta, a földről felsegítették, sérüléseit megpróbálták ellátni.

Néhány perc eltelte után a vádlottak, akik a helyszínt nem hagyták el, ismét a sérült sértettre támadtak, újra megütötték és megrúgták. A segítségére siető  vele együtt lévő másik. sértettet a II. rendű vádlott olyan erővel ütötte meg, hogy elesett és elvesztette az eszméletét. Ekkor érkezett a helyszínre a  társaság harmadik  tagja. A főként orvostanhallgatókból álló társaság látva a földön fekvő és vérző  két  sértettet  a segítségnyújtás szándékával a még részben zajló verekedés közelébe ment. Ekkor a földön félig ülő, félig fekvő helyzetben levő   sértett  az  I. rendű vádlott lábát fogta, aki a fogásból nem tudott szabadulni,  ezért elővette a zsebkését és azzal közepes erővel négyszer hátba szúrta, amelynekk hatására az elengedte. Ezt követően az I. rendű vádlott a  közvetlen közelébe kerülő  hármas számú sértettet  isl hasba szúrta, majd elmenekült a helyszínről. A megkéselt  1. és 3. számú sértett közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedtek, életüket  csak a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetik. A kettes számú sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Pécsi Törvényszék a fiatalkorú I. rendű vádlottat több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év 10 hónap fiatalkorúak börtönére és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A szintén fiatalkorú II. rendű vádlottat 2 év, a III. rendű vádlottat 1 év, a IV. rendű. vádlottat 9 hónap, a felnőtt V. rendű vádlottat 11 hónap börtönre ítélte, garázdaság bűntette és testi sértés vétsége miatt. A szabadságvesztés büntetéseket az elsőfokú bíróság a II. rendű, a III. rendű, a IV. rendű. és az V. rendű vádlott esetében próbaidőre felfüggesztette, esetükben az első fokú ítélet jogerőre emelkedett.

 

A bejelentett fellebbezések folytán eljárt Pécsi Ítélőtábla az I. rendű vádlott büntetését 9 év szabadságvesztésre és 9 év közügyektől eltiltásra súlyosította.  Az egyik sértett azt tette szóvá, hogy az I. rendű vádlott ok nélkül bántalmazott valakit, míg a másik sértett kifejezetten a korábban bántalmazott másik sértettnek próbált elsősegélyt nyújtani, amikor az I. rendű vádlott megszúrta. Ez az öncélú, indok nélküli, kifejezetten a konfliktust kereső magatartás teszi az I. rendű vádlott cselekményét különösen veszélyessé. Ezért volt indokolt az elkövetéskor még fiatalkorú vádlottal szemben a büntetés súlyosítása. Az ítélet jogerős.


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport