PÉCSI HÍRHATÁR - Jövő év elején nyílik

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 12. 12. 21:47     


Jövő év elején nyílik
Jövő év elején nyílik a Misina Tetőpont Családi és Mozgástér.

A romos, üresen álló néhai Misina Étterem, Misina Tetőpont Családi és Mozgástérként született újjá.


A Misina-tetőn a természetet még ember-közelibbé teszi, a projekt újítása, a hét méter magas „lombkorona-stég”. Az attrakció az épület déli homlokzatához kapcsolódóan teremti meg a lehetőséget, hogy a látogatók egyedi látószögből is megismerhessék a környezetet.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse.Pécs a meglévő turisztikai kínálatát folyamatosan fejlesztette, azonban a település egyik kiemelkedő attrakciója a Misina-tető és a TV-torony fejlesztése nem történt meg. Tavasztól télig szinte minden időben töretlenül látogatják a Mecseket, így a Misina-tető turisztikai hasznosításához szükséges feltételek kialakítása, fejlesztése kiemelt prioritással bír a város szempontjából.
A városképileg és turisztikailag is kedvezőtlenül festő, leromlott állapotú terület fejlesztésére már a 2007–2013-as európai uniós ciklusban történtek lépések. 2012-ben nyújtott be pályázatot előszőr Pécs a „Misina tető ökoturisztikai fejlesztésére”, azonban a projekt megvalósítása támogatás hiányában elmaradt.


Az 2014–2020-as európai uniós ciklus pályázati felhívásai ismét lehetőséget teremtett arra, hogy a tervezett beruházás uniós támogatással megvalósulhasson. Első ízben 2016. május 20-án nyújtott be a város Területfejlesztési Operatív Program keretében a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” nevet viselő pályázati felhívásra, amelyen sikerrel szerepeltek és a  Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága 500 millió vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból. Az erről szóló támogatási szerződést 2016. novemberében írták alá.


A projekt eredetileg a volt Misina Étterem látogatóközponttá (Misina Információs Központ) alakítását, az épület tetején jégpálya/mini golfpálya kialakítását, a TV-torony kiállítószintjének fejlesztését, a TV-torony díszvilágítását és a terület környezetrendezési munkáit foglalta magába. A TV-torony díszkivilágításával kapcsolatos munkálatok a kivitelező kiválasztását követően, a 2017. június 29-én, a munkaterület átadás-átvételi eljárással indultak meg, majd 2017. szeptember 8-án fejeződtek be.


A Misina Információs Központ esetében is elkészültek a kiviteli tervek, sikeres volt a közbeszerzési eljárás. A munkaterület átadása 2018. április 14-én megtörtént, a vállalkozó megkezdte az épület bontását, azonban ennek során olyan előre nem látható statikai problémák kerültek felszínre, amelyek az eredeti projekt megvalósítását teljes mértékben ellehetetlenítették. A fejlesztés így a TV-torony díszvilágításának megvalósításával és  az út és a buszforduló felújításával zárultak 2018. szeptember 6-án.  A volt Misina Étterem épülete továbbra is kihasználatlanul, leromlott állapotban állt, ezért a Pécs önkormányzata megoldást keresett a hasznosítására. Az épület felújítását követően lehetőséget teremt a Mecsekbe látogatók részére különböző szolgáltatások nyújtására.


A Misina-tető fejlesztése II. üteme nevet viselő szintén a Területfejlesztési Operatív Program pályázatára benyújtott projekt tervezésekor az elsődleges cél volt, hogy  egy olyan építészeti, környezetrendezési fejlesztés valósuljon meg amely révén a volt Misina Étterem épülete és annak környezete egész évben fogadhassa a pécsieket és a turistákat egyaránt. A projekt megvalósítására a Területfejlesztési Operatív Program „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” kiírt felhívásra 2022 novemberében pályázatot nyújtotta be a város önkormányzata, amelyen sikerrel szerepelt. Ez év februárjában a Misina-tető fejlesztése II. ütemre a város a  Széchenyi 2020 program keretében 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból. A támogatási szerződés aláírását követően hamarosan megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.


A volt Misina Étterem komplex felújításának eredményeként  többfunkciós központ jött létre, ami négy szinten kínál majd szolgáltatásokat mind a pécsieknek, mind pedig az ide látogató turistáknak, túrázóknak. Az alagsorban kaptak helyet a rekreációs tevékenységet végzők számára kialakított helyiségek  - öltöző, mosdó, zuhanyzó WC -, valamint a csomag- és értékmegőrzők. A földszint négy bejáraton keresztül  közelíthető meg. Itt kapott helyet a közösségi tér - az infopont a büfé, valamint az árusítással, kölcsönzéssel foglalkozó,  valamint szervízszolgáltatást is nyújtó túra- és sportbolt. Kisebb rendezvényekhez, vagy közösségi eseményekhez zárt, bérelhető klubtermet is kialakítottak. Az emelet elsődlegesen a pihenést, az eső elleni védelmet szolgálja, valamint rendezvényeknek helyszínt adó fedett teraszként  is működik majd. A tetőn egy egyedülálló terasz és skybar szolgálja majd az túrázók kényelmét.


Az építészeti fejlesztéseken kívül komplett gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítások valósultak meg az ingatlanon.A régi étterem épületét határoló falszerkezeteket hőszigetelték, a külső és belső nyílászárókat cserélték. A beruházás részeként az épület hangosítással, tűzjelző berendezésekkel, vagyonvédelemmel és térfigyelő rendszerrel lett ellátva. A pályázati követelményeknek megfelelően természetesen a teljes akadálymentesítést is megoldották az európai uniós támogatásnak köszönhetően.


A projekt lehetőséget teremtett  az épület környezetének rehabilitációjára is, így a fejlesztés során– a helyi lakosság kérésének eleget téve – megújultak az épületet körülölelő zöld területek is. A központ közvetlen környezetében létrehozott játszótéren egyensúlyérzéket fejlesztő eszközöket – trambulint, jumpy ugrósort –, mászókákat, hintákat, részű csúszdákat és egy jungledome-ot helyeztek el. A felnőtteknek készült szabadtéri  fitnesz  parkban párhuzamos korlátot, haspadokat és workout komplexeket állítottak fel.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport