PÉCSI HÍRHATÁR - Karácsonyi tudnivalók

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 12. 23. 20:58     


Karácsonyi tudnivalók
Békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak, ajándékként átnyújtva a legfontosabb közérdekű információkat.

Fontos közérdekű információk az elkövetkező napokra. Változnak a menetrendek, ingyenes lesz a parkolás, folyamatos lesz a hulladékszállítás.

 

Az ünnepek alatt december 24., 26. és 31-én lesz hulladékszállítás Pécsett. A fenti napokon a szelektív, illetve zöldhulladékgyűjtő járatok is szünet nélkül közlekednek a megszokott rendben.

 

A szolgáltató kéri a lakosságot, hogy az edényeket a szállítási napokon reggel 6 óráig helyezzék ki az utcákra, mert szállítási üzem teljes kapacitással dolgozik, és a járatok egyes körzetekbe a megszokottnál hamarabb érkezhetnek.

Az ügyfélszolgálati irodák nyitva tartása:
* december 23.: 8.00 – 12.00
* december 26.: ügyfélfogadás szünetel, ZÁRVA
* december 27-29.: 8.00 – 16.00 között személyes ügyfélfogadás a Siklósi út 58. szám alatti ügyfélszolgálaton, telefonos ügyintézés a 72-805-410 telefonszámon
* december 30.: ügyfélfogadás szünetel, ZÁRVA
A Búza téri ügyfélképviselet az ünnepek között zárva tart.

Hulladékudvarok:
A hulladékudvarok december 24-31. között zárva tartanak.
A Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ mérlegház nyitvatartása:
Készpénzes ügyfelek részére hulladékbeszállítás csak pénztári órákban történhet.
* Utolsó pénztári nyitvatartási nap: december 23.
* 2022. december 24-31. között a pénztárak ZÁRVA tartanak.
* Nyitás: 2023. január 2., 7.00
* Szerződött partnerek részére kizárólag december 23-ig történt előzetes bejelentést követően tudják a hulladékot az alábbi időpontokban befogadni: december 27-30., 7.00 – 14.30


Ingyenes lesz a parkolás mindkét pécsi díjzónában december 24-től január 2-ig, így a szűken vett belvárosban is. Arról, hogy itt mégse legyen tumultus, a frissen kiépített okosparkolási rendszer gondoskodik, amelynek éppen most zajlik a próbaüzeme. A legforgalmasabb belvárosi utcákban kiépült a pécsi okosparkolási rendszer, négy  tábla a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról ad valós idejű információt a közlekedőknek. A táblák a Nagy Lajos király útja - Centrum parkoló csatlakozásnál, a Rákóczi út - Váradi Antal utcánál, a Hal tér - Rákóczi út kereszteződésnél, valamint a Felsőmalom utca - 6-os út kereszteződésében találhatók.  


A teljes rendszer kiépítése márciusban kezdődött, a belváros nem forgalomcsillapított övezeteiben három ütemben összesen 709 darab szenzort telepítettek. Ezek révén az autósok egy telefonos applikáció segítségével láthatják, hogy pontosan mely parkolóhelyek szabadok az érintett utcákban. A fejlesztés legújabb üteme kiegészítő információt szolgáltat az autósoknak, hiszen az információs tábla csak a szabad parkolóhelyek számát mutatja, a pontos helyüket nem. A kijelzés két színben történik, ha nincs szabad parkolóhely, akkor piros nullával, ha van, akkor zöld számmal. Lesz néhány változás a pécsi közösségi közlekedésben az ünnepek alatt.

A Tüke Busz járatai december 24-én, szombaton a szabadnapra meghirdetett menetrend szerint közlekednek 15.45-ig, ezt követően egy külön kiadott menetrend lép életbe, december 25-én, vasárnap és  december 26-án hétfőn, valamint december 27-től december 30-ig a szabadnapra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a buszok, egyes vonalakon (2A, 30Y) gyakrabban közlekedő járatokkal.

December 31-én, szombaton a  szabadnapra meghirdetett menetrend lesz érvényben (megerősített éjszakai járatokkal), 2023. január 1-én., vasárnap: szabadnapra meghirdetett menetrend lesz érvényben.

2023. január 2-től január 6-ig: csökkentett, munkanapokra meghirdetett menetrend szerint közlekednek az autóbuszok.
január 7-én, szombaton a szabadnapra meghirdetett, január 8-án, vasárnap a munkaszüneti napra érvényes, január 9.-én, hétfőn a munkanapokra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a Tüke Busz pécsi járatai

Az ünnepekhez igazították a közlekedés rendjét a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok a MÁV-Start, a Volánbusz.
A MÁV-Start vonatai  december 24-én a szombatra, december 25-én az ünnepnapra, december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint közlekednek majd.

Szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend: 30-án pénteki, 31-én szombati, Újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok

 

Frekventált napokon az InterCityken az IC+ 1. osztályú és bisztrókocsi mellé a legforgalmasabb vonatokhoz még egy 1. osztályú kocsit kapcsol a MÁV, továbbá a 2. osztályú vonatrészeket is megerősíti, járatonként 1-5 többlet kocsival közlekednek.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik. Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok. Karácsonytól Újévig számos járat nem közlekedik.

December 27-30. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a buszok.

Karácsonyi és újévi püspöki szentmisék a Pécsi Egyházmegyében

Karácsonykor Isten fiának, Jézus Krisztusnak földi születését ünnepeljük. A megtestesült Ige a Boldogságos Szűz Máriától Betlehemben történt születése az üdvtörténet központi eseménye. A megváltó Jézus mindazok számára üdvösséget hoz, akik engedik, hogy lelkükben a kegyelem által megszülethessék.

Karácsony ünnepének első szentmiséjét december 24-én éjfélkor celebrálják a templomokban. Az éjszakai sötétségben a liturgia ragyogó fényessége miatt aranyos misének, a Jézus születését hirdető angyalokra utalva pedig angyalmisének is nevezik. Az éjféli szentmise zárja le az adventet, föloldja a karácsonyi böjtöt és bevezeti az ünnepkört. A leghosszabb éjszaka közepén jelzi, hogy a Megváltó elűzi a sötétség hatalmait, születése megújítja a világot.

Felföldi László által celebrált misék az egyházmegyében:
December 24., 16.00 óra Szentegát, Szent Amália-kápolna
December 24., 18.00 óra Hetvehely, Szentháromság-templom
December 25.,  0.00 óra Pécs, Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház
December 25., 11.00 óra Pécs, Szent Erzsébet-plébániatemplom
Január 1., 18.00 óra Pécs, Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház
YouTube-csatornán is követhetőek ezek a misék:
December 25., 0.00 óra éjféli szentmise   
December 25., 18.00 óra karácsonyi ünnepi szentmise
Január 1., 18.00 óra újévi szentmise

Üzletláncok nyitva tartása

Penny
* December 24-én egységesen 12:00-ig tartanak nyitva az üzletek.
* December 25-én és 26-án a boltok zárva lesznek.
* December 27. és december 30. között a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben.
* December 31-én, szombaton 14:00-ig lehet vásárolni.
* Január 1-jén a Penny valamennyi üzlete zárva tart.
* Január 2-től az egységek a szokásos nyitvatartási rend szerint üzemelnek.

Spar
* December 24-én 12 óráig lesznek nyitva az üzletek.
* December 25-én és 26-án valamennyi egység zárva tart.
* December 27. és 30. között a szokott nyitvatartással érdemes tervezni.
* December 31-én 16 óráig lehet vásárolni.
* Január 1-jén a SPAR sem nyit ki.
* Január 2-től a szokásos nyitvatartási renddel kell számolni.

Tesco
* December 24-én 12 óráig lesznek nyitva az üzletek.
* December 25-én és 26-án az egységek zárva tartanak.
* December 27. és 30. között a szokott módon várják a vásárlókat.
* December 31-én 16 óráig várják a vásárlókat.
* Január 1-jén a Tesco is zárva tart.
* Január 2-től a szokásos nyitvatartási renddel lehet tervezni.

Aldi
* December 24-én a szokott időben nyitnak az üzletek, 12-kor azonban egységesen bezárnak.
* December 25-én és 26-án a boltok zárva tartanak.
* December 27-től 30-ig között a szokásos hétköznapi nyitvatartás lesz érvényben.
* December 31-én az Aldi üzletei is 16 órakor zárnak.
* Január 1-jén zárva tartanak.
* Január 2-től  szokásos nyitva tartási rend lép életbe.

Lidl
* December 24-én 12 óráig szerezhetjük be azt, ami lemaradt.
* December 25-én és 26-án az egységek zárva lesznek.
* December 27. és 30. között a szokott nyitvatartásra kell készülni.
* December 31-én 16 óráig lehet vásárolni.
* Január 1-jén a Lidl is zárva lesz.
* Január 2-től visszatér a szokásos nyitvatartási rend.

A Pécsi Törvényszék és az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok 2022. december 23. napján és 2023. január 2. napján zárva tartanak, ezeken a napokon az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is szünetel.

A téli ítélkezési szünet az ország valamennyi bíróságán 2022. december 27. napjától december 30. napjáig tart. Ebben az időszakban a bíróságok – a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve – tárgyalásokat nem tartanak.

2022. december 27. napja és december 30. napja közötti ítélkezési szünetben:
* a Pécsi Törvényszéken ezen időszakban az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is szünetel,
* a Pécsi Járásbíróságon az ügyfélfogadás minden nap 9.00 órától 11.00 óráig tart, az ügyfélsegítő 2022. december 30-án nem kerül megtartásra,
* a Komlói Járásbíróságon az ügyfélfogadás egy napon, 2022. december 28-án 8.00 órától 10.00 óráig tart – előzetes telefonos regisztráció alapján -, a többi napon az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is szünetel,
* a Mohácsi Járásbíróságon az ügyfélfogadás egy napon, 2022. december 28-án 9.00 órától 11.00 óráig tart, a többi napon az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is szünetel,
* a Siklósi Járásbíróságon az ügyfélfogadás egy napon, 2022. december 28-án 9.00 órától 11.00 óráig tart, a többi napon az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is szünetel,
* a Szigetvári Járásbíróságon ezen időszakban az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is szünetel.


2023. január 3. napjától 2023. január 6. napjáig tartó időszakban:
* a Pécsi Törvényszéken az ügyfélfogadás minden nap 9.00 órától 11.00 óráig tart, az ügyfélsegítő 2023. január 6-án 9.00 órától 11.00 óráig kerül megtartásra,
* a Pécsi Járásbíróságon az ügyfélfogadás minden nap 9.00 órától 11.00 óráig tart, az ügyfélsegítő 2023. január 6-án 9.00 órától 12.00 óráig kerül megtartásra,
* a Komlói Járásbíróságon az ügyfélfogadás egy napon, 2023. január 4-én 8.00 órától 10.00 óráig tart – előzetes telefonos regisztráció alapján -, az ügyfélsegítő 2023. január 6-án az előzetes regisztráció szerinti szükséges időtartamban kerül megtartásra,
* a Mohácsi Járásbíróságon az ügyfélfogadás egy napon, 2023. január 4-én 9.00 órától 11.00 óráig tart, az ügyfélsegítő 2023. január első hetében szünetel,
* a Siklósi Járásbíróságon az ügyfélfogadás minden nap 9.00 órától 11.00 óráig tart, az ügyfélsegítő 2023. január 4-én 9.00 órától 13.00 óráig kerül megtartásra,
* a Szigetvári Járásbíróságon az ügyfélfogadás és az ügyfélsegítő is egy napon, 2023. január 4-én 9.00 órától 11.00 óráig tart – előzetes telefonos regisztráció alapján.


További hírek

  KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
2023. 01. 26. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023. 01. 24. 09:24 pecsi-hirhatar.hu
  Szobrot állítanak Grastyán Endrének
2023. 01. 23. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei év Tüke díjasa Kertész Attila karnagy
2023. 01. 22. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  „Határtalan” Vince nap a szőlőbirtokon
2023. 01. 20. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszteld az életet! “Ne ölj!”
2023. 01. 18. 20:16 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy léptekkel haladnak előre
2023. 01. 17. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét Pécsen rendezték meg
2023. 01. 15. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ölt a próbaidős ápoló
2023. 01. 13. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Százéves szövőszékeket keltettek életre
2023. 01. 12. 21:06 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport