PÉCSI HÍRHATÁR - Kemény Bertalan díjas Alsómocsolád polgármestere

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.17.
 Szerda
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 03. 02. 18:47     


Kemény Bertalan díjas Alsómocsolád polgármestere
Az életképes vidékhez nem csak népességmegtartó képességre, hanem képességmegtartó népességre is szükség van - vallotta Kemény Bertalan.

Kemény Bertalan  Falufejlesztési-díj átadó ünnepséget tartottak Alsómocsoládon. Az ünnepi díjátadón  előadások hangzottak el amelyek középpontjában a  család állt. Többek között mint a kulturális örökség része, vagy mint  az értékek átörökítésének fontos helyszíne.

A Falufejlesztési Társaság,tíz évvel ezelőtt, 2008 márciusában, Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzése érdekében  alapította a róla elnevezett  díjat.  Az alapítók elsődleges célja az volt, hogy erkölcsi elismerésben részesüljenek mindazok - országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén -, akik falugondnoki feladatukat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. Szakmai tudásuk legjavát nyújtva, mindig lelkiismeretesen, nagy türelemmel, együttérzéssel és odaadóan szolgálják településüket.

E mellett  azoknak a vidékfejlesztő szakemberek, közösségfejlesztők munkáját  is ezen a módon  ismerik el, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek a centrum és a periféria közötti hídépítésben,  tevékenységük fontos részének  tekintik a kapcsolatteremtést, az értelmes dialógust  a legfontosabb eszközüknek a szakértők és a helyi lakosság közötti párbeszédben, az elmélet és gyakorlat között.   A díj pénzjutalommal nem jár, de a  díjazottak a díszes oklevél mellett átvehetik Simorka Sándor szobrászművész bronzplakett alkotását.  

Ebben az esztendőben Kemény Bertalan  Falufejlesztési-díjat vehetett át Beluczky Károly, Pusztaberki település falugondnoka; Császár János, Csólyospálos tanyagondnoka; Hevérné Paróczi Györgyi, Szécsénke település falugondnoka; Nagy Erzsébet, Háromkút falugondnoka; Rákos Jánosné, Kálócfa település falugondnoka; Dicső László településfejlesztő; dr. Duró Annamária egyetemi doktor; Dús Ildikó, Magyardombegyház társadalmi megbízatású polgármestere; Kozma Judit, a Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Falugondnokok Egyesületének elnöke; Krizsán András DLA, építész, a Magyar Építőművész Szövetség elnöke.

A Baranya megyei díjazott Dicső László 1990 óta, 28 éve Alsómocsolád község polgármestere. Előtte mezőgazdasági pilótaként, és gépkocsivezető-oktatóként dolgozott, majd családi ösztönzésre indult az első önkormányzati választásokon a polgármesteri címért. Mindig közel érezte magához a vidéket, Alsómocsolád pedig különösen közel áll a szívéhez. Számára a polgármesterség nemcsak szolgálat, hanem életforma is. Hozzá tartozik a nyitottság, a rendszerekben történő gondolkodás és a kockázatok felvállalása. Fontos feladatának tartja, hogy megtalálja a közös hangot a lakosokkal, és velük együttműködve, az ő igényeikre alapozva közösen generálják a településfejlesztési folyamatokat.

Kemény Bertalant személyesen ismerte, ifjú polgármesterként az által indított szellemi műhelyben interaktív módon, a csoport többi tagjával együttműködve sajátította el a településfejlesztés alapjait. Az egyik legelhivatottabb támogatója volt a falugondnoki rendszer létrehozásának.

Alsómocsoládon 1995 óta látja el szakember ezt a feladatot, Dicső László pedig mindent megtesz azért, hogy a rendszer minél hatékonyabban és eredményesebben működjön a célcsoportok mindennapjainak megkönnyítése érdekében. A Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot 1996-ban hoztak létre, amelynek az óta is legaktívabb támogatója. Hisz a fiatalokban, és abban, hogy személyes- és szociális kompetenciáik, valamint érdekérvényesítő készségük fejlesztésével aktív, saját jogaikat és kötelezettségeiket pontosan ismerő polgáraivá válhatnak településüknek.

Legnagyobb erénye az, hogy a megszerzett tudást nem csak saját maga épülésére, hanem annak visszaforgatásával, aprópénzre váltásával a kistelepülések társadalmi és gazdasági jóllétének fejlesztésére használja. E mellett a különféle fórumokon és tanácskozásokon mindig a kistelepülések érdekeit tartja szem előtt, és arra törekszik, hogy a fejlesztési koncepciókban megjelenítse azok sajátosságait.


További hírek

  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élménykert és pihenő sziget
2018. 10. 08. 21:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport