PÉCSI HÍRHATÁR - Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 30. 21:30     


Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat
A Pannon Filharmonikusokat a magyar zenei életben egyedülálló módon két vezető karmester irányítja egyenrangúan, egymásban megbízva és kölcsönösen együttműködve a jövő év elejétől.

A  jövő év elejétől a magyar zenei életben egyedülálló módon két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat  egyenrangúan, egymásban megbízva és kölcsönösen.

A korszakváltást fémjelző nyilvános társulati ülés keretében mutatta be Gilbert Vargát a sajtónak a pécsi együttes. A Londonban született Maestro Gilbert Varga a külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét.


Gilbert Varga korábban a Philharmonia Hungarica és a Baszk Szimfonikusok vezető karmestere volt, jelenleg a Taipei Szimfonikusoké. Dolgozott a Malmöi és a Stuttgarti Szimfonikusok első állandó vendégkarmestereként, valamint vendégkarmesterként a világ legkiválóbb együtteseit dirigálja az Egyesült Államoktól Tajvanig. A Pannon Filharmonikusoknál elvállalt feladat sem újdonság számára, hiszen pályája során több alkalommal dolgozott vezető karmesterekkel párban, többek között Cristian Madeallal és Mario Venzagoval.


A külföldön már bevett, hazánkban eddig ismeretlen vezetői gyakorlat Magyarországon történő  meghonosítására elsőként a Pannon Filharmonikusok együttese vállalkozott.


-Bogányi Tiborral olyanok leszünk, mint egy karmester két arccal - hangsúlyozta Gilbert Varga. - Van gyakorlatom a hasonló páros vezetői karmesteri munkában, ami mindig számomra pozitív élményekkel párosult, s nem utolsó sorban  jó hatással volt a zenekarok művészi, szakmai fejlődésére is.


Mindehhez Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere  a következőket tette hozzá,a közös munkára személyes szakmai kihívásként és egyben emberi megmérettetésként is tekint. Szólt arról is, hogy a világszerte bevett gyakorlat a művészetet támogató együttműködés egy olyan formája, amelyhez elengedhetetlen az emberi, művészi és szakmai  nyitottság.

 

Annak a véleményének is hangot adott, boldog, hogy Magyarországon a Pannon Filharmonikusok mutathatnak elsőként példát arra a nyugati zenekari kultúrában  nem ismeretlen gyakorlatra, hogy  két vezető karmester irányítja egy zenekar munkáját, ebben az esetben  három évadon át. E mellett Gilbert Varga  szerződtetése egy újabb lépés az együttes számára a nemzetköziség felé vezető  úton.


Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója pedig arról szólt, hogy az együttműködés magasiskolája nyilvánul meg a zenekarban most lezajló folyamatokban, egyben lehetőséget a továbbfejlődésre, ugyanis Bogányi Tibor és Gilbert Varga vezetésével az együttes valódi nemzeti zenekarként a közép-európai és visegrádi országok kulturális nagykövetévé szeretne válni.


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport