PÉCSI HÍRHATÁR - Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.25.
 Hétfő
Ma Gábor napja van.
Holnap Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 30. 21:30     


Két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat
A Pannon Filharmonikusokat a magyar zenei életben egyedülálló módon két vezető karmester irányítja egyenrangúan, egymásban megbízva és kölcsönösen együttműködve a jövő év elejétől.

A  jövő év elejétől a magyar zenei életben egyedülálló módon két vezető karmester irányítja a Pannon Filharmonikusokat  egyenrangúan, egymásban megbízva és kölcsönösen.

A korszakváltást fémjelző nyilvános társulati ülés keretében mutatta be Gilbert Vargát a sajtónak a pécsi együttes. A Londonban született Maestro Gilbert Varga a külföldre emigrált legendás magyar hegedűművész, Varga Tibor fiaként először hegedűművésznek készült, majd a karmesteri pulpituson találta meg méltó helyét.


Gilbert Varga korábban a Philharmonia Hungarica és a Baszk Szimfonikusok vezető karmestere volt, jelenleg a Taipei Szimfonikusoké. Dolgozott a Malmöi és a Stuttgarti Szimfonikusok első állandó vendégkarmestereként, valamint vendégkarmesterként a világ legkiválóbb együtteseit dirigálja az Egyesült Államoktól Tajvanig. A Pannon Filharmonikusoknál elvállalt feladat sem újdonság számára, hiszen pályája során több alkalommal dolgozott vezető karmesterekkel párban, többek között Cristian Madeallal és Mario Venzagoval.


A külföldön már bevett, hazánkban eddig ismeretlen vezetői gyakorlat Magyarországon történő  meghonosítására elsőként a Pannon Filharmonikusok együttese vállalkozott.


-Bogányi Tiborral olyanok leszünk, mint egy karmester két arccal - hangsúlyozta Gilbert Varga. - Van gyakorlatom a hasonló páros vezetői karmesteri munkában, ami mindig számomra pozitív élményekkel párosult, s nem utolsó sorban  jó hatással volt a zenekarok művészi, szakmai fejlődésére is.


Mindehhez Bogányi Tibor, a zenekar vezető karmestere  a következőket tette hozzá,a közös munkára személyes szakmai kihívásként és egyben emberi megmérettetésként is tekint. Szólt arról is, hogy a világszerte bevett gyakorlat a művészetet támogató együttműködés egy olyan formája, amelyhez elengedhetetlen az emberi, művészi és szakmai  nyitottság.

 

Annak a véleményének is hangot adott, boldog, hogy Magyarországon a Pannon Filharmonikusok mutathatnak elsőként példát arra a nyugati zenekari kultúrában  nem ismeretlen gyakorlatra, hogy  két vezető karmester irányítja egy zenekar munkáját, ebben az esetben  három évadon át. E mellett Gilbert Varga  szerződtetése egy újabb lépés az együttes számára a nemzetköziség felé vezető  úton.


Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója pedig arról szólt, hogy az együttműködés magasiskolája nyilvánul meg a zenekarban most lezajló folyamatokban, egyben lehetőséget a továbbfejlődésre, ugyanis Bogányi Tibor és Gilbert Varga vezetésével az együttes valódi nemzeti zenekarként a közép-európai és visegrádi országok kulturális nagykövetévé szeretne válni.


További hírek

  Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019. 03. 24. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ
2019. 03. 23. 02:33 pecsi-hirhatar.hu
  Teljesen megújul a szennyvíztelep
2019. 03. 22. 23:12 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken a mesterséges intelligencia
2019. 03. 21. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport