PÉCSI HÍRHATÁR - Kétszeres kihívással néznek szembe

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.17.
 Szerda
Ma Hedvig napja van.
Holnap Lukács napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 02. 22:39     


Kétszeres kihívással néznek szembe
A magyarországi németek oktatási rendszerét tanulmányozták az Oroszországból érkezett német kisebbség tagjai.

Az oroszországi német kisebbség küldöttsége látogatta meg a magyarországi németeket.


Utazásuk  elsődleges célja az volt, hogy áttekintsék a hazánk második legnagyobb nemzetiségének oktatási rendszerét. A kisebbségi politikusokból, oktatási szakértőkből és gyakorló pedagógusokból álló csoport az óvodától az egyetemig az oktatás-nevelés minden szintjéről keresett fel intézményeket. Egyik állomásuk a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának pécsi Koch Valéria Iskolaközpontja volt.  


A küldöttség tagjai Moszkvából és Omszkból érkeztek. Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Germanisztikai Intézetét keresték fel, majd a pécsi Koch Valéria oktatási központ óvodáját és iskoláit tekintették meg, ahol Englenderné Hock Ibolya, az intézmény igazgatója és Weigert József, a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője mutatta be az országos német önkormányzat oktatási stratégiáját, célkitűzéseit, bevált eszköztárát.


– Mi, oroszországi németek különösen nyitottak vagyunk más országok német kisebbsége felé – hangsúlyozta Olga Martens, a delegáció vezetője. - Ennek mindenekelőtt az az oka, hogy – bár a legnagyobb lélekszámú német népcsoport vagyunk Oroszországban – meglehetősen szétszórtan élünk, és ráadásul Németországtól a legmesszebb, éppen ezért kétszeres kihívással nézünk szembe, amikor a fennmaradásunk és a fejlődésünk a cél.
 
Az oroszországi németek legmagasabb szintű közhasznú szervezetének helyettes vezetője szólt arról is, hogy népcsoportjuk 2011-ben kezdte meg kisebbségi oktatási rendszerének fejlesztését. Kitért arra is,  nem szeretnének mindent elölről kezdeni az oktatási  programjuk kidolgozásakori, amikor Európa-szerte több népcsoport tapasztalataira is hagyatkozhatnak. éppen ezért már meglátogatták a dániai németeket, valamint a németországi szorbokat és dánokat. A cél, saját  óvodai nevelési, iskolai oktatási, valamint pedagógus-továbbképzési rendszerük kidolgozása.

Olga Martens annak a véleményének is hangot adott, hogy az oroszországi németek helyzete sok szempontból hasonlít a Magyarországon élőkére, ugyanis nekik is szembe kell  nézniük azzal,  a gyerekek már nem otthon, a családtagjaiktól sajátítják el a német nyelvet.


Az első óvodai csoportot 2015-ben indították  el, már csaknem kétszáz hasonló működik. Saját iskolájuk ugyan nincs, de tíz állami oktatási intézménnyel kötöttek megállapodást arról, hogy német nyelven oktathatnak egye tantárgyakat, mint például történelmet és kultúrát.


A küldöttség magyarországi látogatása a Pécsi Tudományegyetem német tanszékének, majd a Lenau Ház, a pécsi németség kulturális központjának megtekintésével zárult. A hétfős csoportot Pécsett Németország pécsi tiszteletbeli konzulja, a Pécsi Tudományegyetem német nyelvi tanszékének vezetője, dr. Gerner Zsuzsanna kísérte.


További hírek

  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élménykert és pihenő sziget
2018. 10. 08. 21:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport