PÉCSI HÍRHATÁR - Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 11. 02:22     


Kiemelkedő építőipari cégekkel működnek együtt
Kiemelkedő építőipari cégekkel kötött együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara kiemelkedő építőipari cégekkel kötött együttműködési megállapodást, ami kiemelten a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektekre, az oktatásban való együttműködésre, valamint rendszeres tudás- és tapasztalatcserére helyezi a hangsúlyt.

A több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalattal, a Szabadics Zrt.-vel, valamint a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben világviszonylatban élen járó, 40 országban jelen lévő Hydro Building Systems Germany GmbH-val kötött stratégiai megállapodást 2022/2023-as tanévnyitóján a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK).


A kar az elmúlt években széles ipari kapcsolati portfóliót épített ki szinte minden oktatott területen, a duális képzésben több mint 70 vállalkozás fogadja a kar mérnökhallgatóit. A vállalatokkal való együttműködések végső soron azt szolgálják, hogy az oktatás, a kutatás-fejlesztés során elért eredmények hasznosuljanak, az intézmény tudásalapú és egyben pragmatikus megközelítéssel segítse elő a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését.


„A karral most együttműködésre lépett mindkét vállalat kari jelenléte komoly értéket képvisel, már korábban is volt velük kapcsolatunk, ezt a hivatalos megállapodással új dimenzióba emeljük. Amikor döntéshozói, azaz rektori, kancellári szinten az egyetem vezetése is bevonódik a folyamatba, az új lehetőségeket is megteremt: pl. új célok kitűzését a K+F irányába, vagy akár a munkaerő-piaci helyzetet, esetleg a korszerűsítési folyamatokat is értelmezve közös képzések fejlesztését. Ez utóbbira jó példa, hogy már tervezzük a Hydro Building Systems Germany GmbH leányvállalatával, a WICONA-val közösen a múlt tanévben az országban elsőként indított Homlokzattervező szakmérnökképzés angol nyelvű oktatását” – emeli ki  Medvegy Gabriella, a  kar dékánja.


A Szabadics Zrt. a hazai építőipar fontos szereplőjeként az ágazat szinte minden területén jelen van. A több mint 30 éve folyamatosan fejlődő építőipari vállalat nemzetközi vonatkozásban és Magyarország teljes területén kiemelt projekteket folytat. A folyamatosan bővülő, innovatív megoldásokat megkövetelő feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a kiváló szakmai háttér, ezzel párhuzamosan a szakmai, mérnöki utánpótlás biztosítása. Mindezek vonatkozásában a cégcsoport életében stratégiai szerepet tölt be az oktatási intézményekkel való együttműködés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával való közös munka a Pollack Expón (az építőipar egyik legjelentősebb szakmai kiállításán) való megjelenéssel indult 2020-ban, amelytől kezdődően a két szervezet folyamatosan építi, fejleszti kapcsolatát egymással.


A közös munka a szinergiák kiaknázásán alapul, a jelenleg is működő duális képzési program mellett a Szabadics Zrt. célja egy még komolyabb szakmai szerep vállalása az egyetemi oktatásban, amely ebben a tanévben indul. A program során a hallgatóknak lehetőségük lesz megtapasztalni az egyetem elméleti képzésén megszerzett tudásanyag gyakorlatba való átültetését. A stratégiai együttműködés három pilléren alapul, híd a hallgatók, az oktatási intézmény és a vállalati szféra között. Az egyetemi előadások mellett a jövőben a gyakorlati órák alkalmával valódi, folyamatban lévő projekthelyszínek látogatására lesz lehetőség, ahol a hallgatók élőben is láthatják az előadásokon elhangzott munkákat a mély-, a magas-, a víz- és a szerkezetépítés terén.


Az alumíniumipari és energetikai vállalatot, a Hydro Building Systems Germany GmbH-t 1905-ben alapították Norvégiában. Napjainkban a világ 40 országában 140 helyen ötvözi a helyi szakértelmet és a világszínvonalú páratlan kutatás-fejlesztési képességeket, többek között Székesfehérváron is, és összesen 35.000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A Hydro-konszern leányvállalata a WICONA, amely a PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök-képzésének szakmai partnere. A WICONA központja Németországban, Ulmban található. Sikeres innovatív vállalatként több mint 70 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a hőhídmentes alumínium homlokzati rendszerek tervezése, fejlesztése, és gyártása területén.


A Hydro és a WICONA közös fejlesztésének eredménye a HYDRO CIRCAL 75R alumínium ötvözetből készült profilrendszerek, amelyek legalább 75%-ban újrahasznosított, alumíniumhulladékból készülnek. A profilok szén-dioxid-lábnyoma a világ legalacsonyabbjai között van: 2,3 kg CO2 /1 kg alumínium, ami csaknem 1/10-e a hagyományos alumínium értékének.  A PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésén ezt a 70 éves tudást és tapasztalatot szeretnék közkinccsé tenni az építőipar számára. Ez a hiánypótló egyetemi továbbképzés regionálisan egyedülálló és szerepe nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Az előadók a szakma nemzetközileg is elismert mesterei, a tantárgyak Európa-szerte hasonló szakmai továbbképzési programokhoz illeszkednek. A PTE MIK partnereként  vett részt abban a 2 éves előkészítő munkában, melynek eredményeként  indulhatott el a Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.


További hírek

  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mesék a varázsbőröndből
2023. 09. 17. 02:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport