PÉCSI HÍRHATÁR - Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 07. 02. 23:10     


Kiemelt helyen az ökológiai és a precíziós gazdálkodás
Augusztus első hétvégéjén rendezi meg a Szentlőrinci Gazdanapokat a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, amelynek díszvendége ez alkalommal Székelyföld lesz.

A Szentlőrinci Gazdanapokat a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, augusztus első hétvégéjén rendezi meg, amelynek díszvendége ez alkalommal Székelyföld lesz.  

A Szentlőrinci Gazdanapok 1994-ben nyitotta meg először kapuit. Az eltelt negyedszázad alatt a Dél-Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárává nőtte ki magát, s immár huszonhatodik alkalommal augusztus 2. és 4. között várja a szakmai és nagyközönséget.

A vásár három napja alatt a korábbi évekhez hasonlóan csaknem négyszáz - hazai és külföldi - mezőgazdasági gépforgalmazó, állattenyésztő és az ehhez kapcsolódó tevékenységet folytató cég, az élelmiszeripari ágazat jeles szereplője, valamint a rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén is lesznek olyanok, akik most először mutatkoznak be a Szentlőrinci Gazdanapokon. A magyarok mellett kiállítanak német, horvát és szlovén agrárvállalkozások.

Ahogy az elmúlt esztendők során, most is a megnyitót követő szakmai napon a termelőket érintő kérdések kerülnek a középpontba. A két napon át tartó szántóföldi bemutatón pedig az érdeklődők a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel, valamint egy új betakarító géppel, az IDEÁL-lal. E mellett 2014-től a vásár keretein belül kerül sor a Nemzeti Vágta egyik hivatalos előfutamára, a Szentlőrinci Vágtára, valamint traktoros-versenyt is rendeznek, amelyen mind a két nem képviselteti magát.

- Elsődleges célunk, hogy a vásár a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett mind nagyobb hangsúlyt kapjon a hazai termékek népszerűsítése is - hangsúlyozza Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója. - Mindemellett a vásár jó lehetőséget teremt arra, hogy a szakmaiság jól ötvöződjön a könnyed kikapcsolódással. Vissza nem térő alkalom arra is egyben, hogy kötetlen formában találkozhassanak egymással a termelők és vásárlók, a szakmabeliek és az érdeklődők, miközben akár üzletek is megköttetnek, vagy legalábbis elkezdődhetnek az erre irányuló tárgyalások.

A megnyitó napján a Kistermelők Házában sorra kerülő szakmai nap az agrárfinanszírozás, „A szántóföldtől az asztalig”, valamint „A helyi gazdaság és a vidék jövője” mottók köré szerveződik. Ezen belül is kiemelt helyen szerepel az eredményes ökológiai gazdálkodás digitális agrárstratégiában és a precíziós gazdálkodásban elfoglalt szerepe. E témakörön belül többek között szó lesz a növényvédelmi előrejelző rendszerről, az ökológiai növényvédelem lehetőségeiről, a precíz gabona-kereskedelemről. A MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Jakab István vezette agrárfórum középpontjában pedig a vidékfejlesztés áll majd.   A Takarék Csoport részvételével az agrárium finanszírozásáról szerveznek kerekasztal-beszélgetést. A szakmai nap Leader Műhellyel zárul Helyi(M)Értékeink címmel, amelyen a Szigetvár-Szentlőrinc térségének öko-turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségek kerülnek terítékre. A szakmai nap az agrár-szaktanácsadók Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkreditált programja is egyben.

- Idén a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatunkban, amelynek keretében évről évre más és más országot/országrészt helyezünk a középpontba, idén Székelyföld lesz a kiemelt partnerünk – folytatja tovább beszélgetésünket Pohl Marietta. - Ezen alkalomból Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő látogat el a rendezvényre és mond köszöntőt a megnyitón. Külön standon mutatkoznak be a székelyudvarhelyi és csíkszeredai gazdák, a kulturális programban pedig a Csíkcsomortánból érkező Csomortáni Gál László festőművész alkotásai lesznek láthatók.


Szólt arról is, hogy ebben az esztendőben is megrendezik az Agro Naplóval közösen a Gazdanapok ÁSZAI versenyt, ahova a DASzk Dél-dunántúli régió mezőgazdasági középfokú intézményeiben tanuló diákokat hívtak meg. Idén – megduplázva a tavalyi számot, hat intézményből - Sellye, Szentlőrinc, Villány, Lengyel, Szekszárd, Kaposvár - érkeznek öt-öt fős csapatok, de Székelyudvarhelyről is várnak egy csoportot.

- A feladatok összeállításakor a legfontosabb szempontnak a játékosság mellett azt tartottuk, hogy az egyes intézmények tanulói bepillantást nyerhessenek a másikban folyó szakmai képzésbe is, s ezzel átfogóbb képet kapjanak a mezőgazdaság egészéről, annak egyes ágazatairól. A rendezvény támogató szakmai partnere a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, aki egyben a zsűrit is biztosítja  - emeli ki.

Újdonsággal is várják a termelőket. Ebben az esztendőben speciális, a mezőgazdasággal foglalkozó elektronikus sajtót és  szaklapokat felvonultató – itt mutatkozik be a Magyar Mezőgazdaság is, ami ebben az esztendőben  a Szentlőrinci Gazdanapok hivatalos lapja - média udvarral is várják az érdeklődőket, ezzel is bővítve a tematikus udvarok körét, mint az Őshonos- az Agrártörténeti, vagy a kiemelten Baranyára jellemző értékeit bemutatót, ahol  a Nemzeti Értéktárba bekerült speciálisan baranyai tyúkfajta és az őshonosnak számító Magyar Óriás nyúl, továbbá a megye jellegzetes, hírnevét öregbítő juh és lófajták láthatók. A Falusi turizmust bemutató Káca-udvar a vidéki életről, a gasztronómiáról szól majd, s itt alakítanak ki a gyerekek számára kézműves foglalkoztatót.

S továbbra is megmaradnak a tematikus részei a vásárnak, így többek között a karámkomplexumban az őshonos állatokat bemutató udvar szürke marhával, bivallyal, őshonos juhfajtákkal és parlagi szamárral. A Kézműves utcában pedig kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják majd portékáikat.

Mind ezek mellett idén is számos kísérő program várja majd a Szentlőrinci Gazdanapok látogatóit. Lesznek huszárok, Zrínyi-vitézek, különféle versenyek, például csizmadobás és a nemek közötti traktoros ügyességi verseny. A gyerekek pedig íjászkodással, póni-lovaglással, ökör-fogatozással tölthetik idejüket.


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytiglan a pécsi idős asszony gyilkosának
2020. 02. 13. 16:45 pecsi-hirhatar.hu
  Felébred Az alvajáró
2020. 02. 12. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kétszeres Hang Gábor-díjas Illés Zoltán
2020. 02. 11. 16:06 pecsi-hirhatar.hu
  Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
2020. 02. 10. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Szabadtéri közösségi tér kicsiknek és nagyoknak
2020. 02. 08. 22:48 pecsi-hirhatar.hu
  Sorstársi segítőket képeznek
2020. 02. 07. 21:41 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport