PÉCSI HÍRHATÁR - Kiemelt helyen az oktatás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.02.
 Csütörtök
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 02. 24. 22:09     


Kiemelt helyen az oktatás
Továbbra sem ad alább az óvodáik-iskoláik színvonalából a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

A nemzetiségi oktatásügy további fejlesztéseiről is tárgyalt az országos német önkormányzat közgyűlése.

A saját fenntartású intézmények fejlesztése, újabb óvodák, iskolák német önkormányzati fenntartásba adása, valamint a jövőre esedékes népszámlálás előkészítése –ezek voltak a fő napirendi pontjai a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének. Kiemelten foglalkoztak a német önkormányzati fenntartásban működő iskolák, óvodák helyzetével, valamint azzal, hogy újabbakat is átvesznek, ebben az esztendőben újabb  négy iskolát, valamint óvodát és bölcsődét. Ezzel a jövő tanévben már a hatvanat is meghaladja a települési német önkormányzatok által fenntartott oktatási-nevelési intézmények száma.E


E mellett a pedagógusok és tanulók számára szervezett képzések és tanulmányutak, diákversenyek is terítékre kerültek, valamint szó volt a nemsokára elkészülő országos német tanösvényről és a magyarországi német pedagógushiányt orvosló ösztöndíjprogramról is.

-Március 3-án harmadik alkalommal tartunk szakmai napot német nemzetiségi intézményfenntartók és intézményvezetők részére – mondja Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke. – A pilisvörösvári konferencián nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy az érintettek jogi és pénzügyi kérdéseket érintő tapasztalatcsere mellett tartalmi, különösen a gyermekek nyelvi fejlődésére vonatkozó inspirációkat is kapjanak egymástól. A cél az, hogy az óvodáink, iskoláink továbbra is a már megszokott magas színvonalon működjenek.
 
Mint ismeretes, a német nemzetiségi oktatásügy egyik legfontosabb törekvése az, hogy minél több iskola és óvoda kerüljön települési német önkormányzat kezébe. A színvonal és a finanszírozás biztosítása érdekében  2014-ben kidolgozásra került egy szigorú feltételrendszert, amelynek az intézményátvétel előtt kötelezően meg kell felelni.
 
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyébként maga is több oktatási intézményt tart fenn – többek között a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot. A közgyűlés által elfogadott, 2020-ra vonatkozó közbeszerzési terv alapján az említett iskolában várhatóan még idén zárul egy újabb jelentős beruházás, amelynek eredményeképpen az intézmény új osztálytermekkel, valamint egy nyolcvan fős, korszerű, a különböző intézményegységekben dolgozó pedagógusok közti kommunikációt hatékonyabbá tevő tanári helyiséggel bővülhet. Emellett az említett iskolaközpont Szőnyi utcai óvodája is részben megújul.

Az önkormányzat prioritáslistáján szerepel még Veszprémben a Német Ház renoválása, továbbá Pécsett a Lenau Ház felújítási munkálatainak előkészítése. A szóban forgó beruházások a Miniszterelnökség támogatásával valósulhatnak meg.


További hírek

  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Esténként „tapsol” a TV-torony Pécsett
2020. 03. 26. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Egy hét múlva megszűnnek
2020. 03. 25. 15:23 pecsi-hirhatar.hu
  Bezár a vásárcsarnok, életbe lép a hétvégi menetrend
2020. 03. 24. 16:21 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdik a vírusellenes hatóanyagok tesztelését
2020. 03. 23. 20:27 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport