PÉCSI HÍRHATÁR - Kiemelt helyen az oktatás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.07.07.
 Kedd
Ma Appolónia napja van.
Holnap Ellák napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 02. 24. 22:09     


Kiemelt helyen az oktatás
Továbbra sem ad alább az óvodáik-iskoláik színvonalából a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

A nemzetiségi oktatásügy további fejlesztéseiről is tárgyalt az országos német önkormányzat közgyűlése.

A saját fenntartású intézmények fejlesztése, újabb óvodák, iskolák német önkormányzati fenntartásba adása, valamint a jövőre esedékes népszámlálás előkészítése –ezek voltak a fő napirendi pontjai a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének. Kiemelten foglalkoztak a német önkormányzati fenntartásban működő iskolák, óvodák helyzetével, valamint azzal, hogy újabbakat is átvesznek, ebben az esztendőben újabb  négy iskolát, valamint óvodát és bölcsődét. Ezzel a jövő tanévben már a hatvanat is meghaladja a települési német önkormányzatok által fenntartott oktatási-nevelési intézmények száma.E


E mellett a pedagógusok és tanulók számára szervezett képzések és tanulmányutak, diákversenyek is terítékre kerültek, valamint szó volt a nemsokára elkészülő országos német tanösvényről és a magyarországi német pedagógushiányt orvosló ösztöndíjprogramról is.

-Március 3-án harmadik alkalommal tartunk szakmai napot német nemzetiségi intézményfenntartók és intézményvezetők részére – mondja Englenderné Hock Ibolya, az országos német önkormányzat elnöke. – A pilisvörösvári konferencián nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy az érintettek jogi és pénzügyi kérdéseket érintő tapasztalatcsere mellett tartalmi, különösen a gyermekek nyelvi fejlődésére vonatkozó inspirációkat is kapjanak egymástól. A cél az, hogy az óvodáink, iskoláink továbbra is a már megszokott magas színvonalon működjenek.
 
Mint ismeretes, a német nemzetiségi oktatásügy egyik legfontosabb törekvése az, hogy minél több iskola és óvoda kerüljön települési német önkormányzat kezébe. A színvonal és a finanszírozás biztosítása érdekében  2014-ben kidolgozásra került egy szigorú feltételrendszert, amelynek az intézményátvétel előtt kötelezően meg kell felelni.
 
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyébként maga is több oktatási intézményt tart fenn – többek között a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot. A közgyűlés által elfogadott, 2020-ra vonatkozó közbeszerzési terv alapján az említett iskolában várhatóan még idén zárul egy újabb jelentős beruházás, amelynek eredményeképpen az intézmény új osztálytermekkel, valamint egy nyolcvan fős, korszerű, a különböző intézményegységekben dolgozó pedagógusok közti kommunikációt hatékonyabbá tevő tanári helyiséggel bővülhet. Emellett az említett iskolaközpont Szőnyi utcai óvodája is részben megújul.

Az önkormányzat prioritáslistáján szerepel még Veszprémben a Német Ház renoválása, továbbá Pécsett a Lenau Ház felújítási munkálatainak előkészítése. A szóban forgó beruházások a Miniszterelnökség támogatásával valósulhatnak meg.


További hírek

  Híd a munkahelyekhez
2020. 07. 06. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét látható a Spirál
2020. 07. 05. 19:48 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz nyári színház Pécsen
2020. 07. 03. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az Odú-egy különleges installáció
2020. 07. 02. 14:29 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Nyitva
2020. 07. 01. 14:27 pecsi-hirhatar.hu
  Az első mini KRESZ-Ovi
2020. 07. 01. 08:12 pecsi-hirhatar.hu
  Megint lebukott egy kábítószer-kereskedő
2020. 06. 29. 20:28 pecsi-hirhatar.hu
  Képzeletben a Holdig tekernek
2020. 06. 28. 20:02 pecsi-hirhatar.hu
  A cél: Európa talpra állítása
2020. 06. 27. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megfojtotta a feleségét
2020. 06. 26. 20:31 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport