PÉCSI HÍRHATÁR - Kihagyhatatlan dokumentumfilmek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.12.
 Péntek
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 16. 23:15     


Kihagyhatatlan dokumentumfilmek
Pécsett is láthatók lesznek a jubileumi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál alkotásai.

Február 1. és 4. között Pécsen  hét különleges dokumentumfilm lesz látható a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2024-es programsorozata keretében.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) 2024-ben január 27. és február 4. között, tizedik alkalommal rendezik meg a fővárosban, ami a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai megkötések nélküli, egyetlen versenyfesztiválja Magyarországon. A budapesti programsorozattal párhuzamosan a közönség tíz vidéki városban, köztük Pécsett is, ízelítőt kaphat a fesztivál keretében vetített filmekbőll, köztük Pécsett is válogatást láthatnak a nézők. A vetítéseknek és az azt követő szakmai beszélgetéseknek az Apolló Mozi ad helyet.

Pécsen hét dokumentumfilm  lesz látható február 1. és 4. között az Apolló Moziban, amelyekben alkotóik nagyon aktuális és izgalmas témákat  dolgoztak fel. Az elsőként látható, a Kiáltvány a gyerekekért című, látleletet nyújt a mai oroszországi iskolai viszonyokról – kezdve az átlagos reggeli készülődéstől az iskolai lövöldözés és terrortámadásokig. A döbbenetes képsorokat a diákok saját mobiltelefonjaikkal rögzítették. A Harcban című dokumentumfilm készítői lehetőséget kaptak arra, hogy elkísérjék kameráikkal Ukrajna külügyminiszterét, Dmitro Kulebát, illetve az ukrán felső vezetés további néhány politikusát a frontra és általuk igyekeznek képet adni a lassan két éve zajló háború mindennapjairól.

Egy elképesztő emberi történettel ismerkedhetnek meg a nézők  a La Singla, a flamenco-királynő rejtélye főszereplője, a roma származású, siket spanyol flamenco-táncosnő életén keresztül. Néhány évtizeddel ezelőtt sikert sikerre halmozott, a világhírnév kapujában állt, azonban egyik pillanatról a másikra eltűnt. Mi lett vele? Erre keresik a választ a dokumentumfilm készítői, akik  a legenda nyomába eredtek.  Az Amíg még nézhetjük című alkotás egy indiai független hírtelevízió és szerkesztőjének egyre küzdelmesebb mindennapjaiba,  valamint az ellehetetlenítés és a dezinformáció elleni harcba nyújt betekintést. Egy olyan jelenségre hívja fel a figyelmet, ami világ sok országában tetten érhető.

A pécsi programsorozat zárónapján, február 4-én, ismét egy emberi történetről szóló film lesz látható. A Cowboy-lányok két huszonéves lány mindennapjairól szól, akik az amerikai prérin, illetvea  hegyekben a 19. században és a 20. század elején élt elődeiknez hasonlóen  tehénpásztorként dolgoznak. A nagy kérdés, amire a film választ keres:. Hogyan lehet fenntartani ezt az életformát a 21. században?  E mellett  Kínáról is lesz látható egy film,  ahol az állam mindent tud polgárairól, több millió kamera figyeli minden mozdulatukat, és ahol az úgynevezett társadalmi kreditrendszer határozza meg, hogy az emberek mit tehetnek és mit nem.

A fesztivál zárásaként vetítésre kerülő A mi kis hazai pályánk című dokumentum filmben annak lehetünk tanúi, ahogy a foci összekovácsolja egy izlandi falu közösségét, huszonöt évvel azután, hogy az előző edző egy vulkán lábánál alakított ki egy focipályát. Az edző fia ismét összerántja a település lakóit és egy visszavágóra készülnek, evvel avatva fel  a pályát.


További hírek

  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Ritka aranypénzt találtak a régészek
2024. 06. 29. 02:24 pecsi-hirhatar.hu
  Folytatódnak a feltárások
2024. 06. 28. 21:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport