PÉCSI HÍRHATÁR - Kihagyhatatlan dokumentumfilmek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 16. 23:15     


Kihagyhatatlan dokumentumfilmek
Pécsett is láthatók lesznek a jubileumi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál alkotásai.

Február 1. és 4. között Pécsen  hét különleges dokumentumfilm lesz látható a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2024-es programsorozata keretében.

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) 2024-ben január 27. és február 4. között, tizedik alkalommal rendezik meg a fővárosban, ami a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai megkötések nélküli, egyetlen versenyfesztiválja Magyarországon. A budapesti programsorozattal párhuzamosan a közönség tíz vidéki városban, köztük Pécsett is, ízelítőt kaphat a fesztivál keretében vetített filmekbőll, köztük Pécsett is válogatást láthatnak a nézők. A vetítéseknek és az azt követő szakmai beszélgetéseknek az Apolló Mozi ad helyet.

Pécsen hét dokumentumfilm  lesz látható február 1. és 4. között az Apolló Moziban, amelyekben alkotóik nagyon aktuális és izgalmas témákat  dolgoztak fel. Az elsőként látható, a Kiáltvány a gyerekekért című, látleletet nyújt a mai oroszországi iskolai viszonyokról – kezdve az átlagos reggeli készülődéstől az iskolai lövöldözés és terrortámadásokig. A döbbenetes képsorokat a diákok saját mobiltelefonjaikkal rögzítették. A Harcban című dokumentumfilm készítői lehetőséget kaptak arra, hogy elkísérjék kameráikkal Ukrajna külügyminiszterét, Dmitro Kulebát, illetve az ukrán felső vezetés további néhány politikusát a frontra és általuk igyekeznek képet adni a lassan két éve zajló háború mindennapjairól.

Egy elképesztő emberi történettel ismerkedhetnek meg a nézők  a La Singla, a flamenco-királynő rejtélye főszereplője, a roma származású, siket spanyol flamenco-táncosnő életén keresztül. Néhány évtizeddel ezelőtt sikert sikerre halmozott, a világhírnév kapujában állt, azonban egyik pillanatról a másikra eltűnt. Mi lett vele? Erre keresik a választ a dokumentumfilm készítői, akik  a legenda nyomába eredtek.  Az Amíg még nézhetjük című alkotás egy indiai független hírtelevízió és szerkesztőjének egyre küzdelmesebb mindennapjaiba,  valamint az ellehetetlenítés és a dezinformáció elleni harcba nyújt betekintést. Egy olyan jelenségre hívja fel a figyelmet, ami világ sok országában tetten érhető.

A pécsi programsorozat zárónapján, február 4-én, ismét egy emberi történetről szóló film lesz látható. A Cowboy-lányok két huszonéves lány mindennapjairól szól, akik az amerikai prérin, illetvea  hegyekben a 19. században és a 20. század elején élt elődeiknez hasonlóen  tehénpásztorként dolgoznak. A nagy kérdés, amire a film választ keres:. Hogyan lehet fenntartani ezt az életformát a 21. században?  E mellett  Kínáról is lesz látható egy film,  ahol az állam mindent tud polgárairól, több millió kamera figyeli minden mozdulatukat, és ahol az úgynevezett társadalmi kreditrendszer határozza meg, hogy az emberek mit tehetnek és mit nem.

A fesztivál zárásaként vetítésre kerülő A mi kis hazai pályánk című dokumentum filmben annak lehetünk tanúi, ahogy a foci összekovácsolja egy izlandi falu közösségét, huszonöt évvel azután, hogy az előző edző egy vulkán lábánál alakított ki egy focipályát. Az edző fia ismét összerántja a település lakóit és egy visszavágóra készülnek, evvel avatva fel  a pályát.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport