PÉCSI HÍRHATÁR - Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.14.
 Péntek
Ma Vazul napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 05. 18. 15:22     


Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
Az Orgonák éjszakáját, május 18-án a világ több, mint 30 országában négy kontinensen rendezik meg, amelyen közel 100 orgonista több, mint 70000 orgonasípot szólaltat meg.

Május 18-án éjjel a világban  közel 100 orgonista több, mint 70000 orgonasípot szólaltat meg az Orgonák éjszakáján.

„Orgonák éjszakája” a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig  négy kontinens közel 30 országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre.  A hazánkban már évek óta népszerű zenei programot idén nemzetközi szintre emelte  a rendező Filharmónia Magyarország.

Hazánkban is programok sokasága várja a közönséget országszerte, a jelentős magyar orgonaművészek közül szinte mindenki játszik aznap valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti.  A közreműködőként találkozhatnak az érdeklődők  olyan sztárokkal is mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andreavagy Palya Bea.

Nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes.  Bonyolultsága, az orgonistától elvárt kézzel- lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz. Nem véletlen, hogy templomokban a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de a fontos koncerttermek sem nélkülözhetik az instrumentumot.  Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát.

Immár öt esztendeje,  2019 óta minden évben orgonaszó hallható ilyenkor nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metró aluljáróban. Még a zenélő szökőkutak is orgonamuzsikát árasztanak ezen a különleges napon.

Akár Guiness rekordkísérlet is lehet ez a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen legyen egyszerre ősbemutatója egy  zeneműnek. Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című filmünk zeneszerzője a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írta a fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

E mellett a  Filharmónia országszerte a Petőfi Kulturális Program keretében 45, ötezer fő alatti településen szervez koncerteket az általa a már hagyományosnak mondható közel 30 egyedi programja mellett.

Pécsen könnyedebb, jazz-es hangulatú koncert  helyszíne lesz a zsinagógába „A képzelet hangjai” címmel.  Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színpadra ezen a különleges trió-koncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken brillírozik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát szólaltatja majd meg. A Bazilikában „Ifjú orgonaművészek hangversenye” lesz hallható a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának és a Liszt Ferenc Zeneiskola orgonista növendékeinek részvételével. De nemcsak a fellépő  művészek, hanem a program is különleges: az est folyamán orgona négykezesek és zongora-orgona kamaraprodukciók egyaránt  lesznek.


További hírek

  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Csaknem hárommilliárd forintos fejlesztés Pécsen a gyerekklinikán
2024. 06. 02. 20:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport