PÉCSI HÍRHATÁR - Könyvbemutató különleges ajándékkal

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.25.
 Hétfő
Ma Gábor napja van.
Holnap Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 29. 22:36     


Könyvbemutató különleges ajándékkal
Nincs is annál szebb ajándék egy költő számára, mint ha születésnapjára megzenésítik egy versét.

Pécsett a Zarándok Galériában mutatták be Murányi Zita: Jolly Joker című verseskötetét.

Igazi meglepetéssel vette kezdetét a Murányi Zita  könyvének bemutatója, ugyanis a fiatal költőnő születésnapi ajándékaként Mészáros Mihály debreceni zeneszerző által megzenésített "fű-fú" című  verse csendült fel Jordanov Enikő előadásában.

Murányi Zitának  a Tükörpalota (kisregény), DuplApu (regény) és a Csillag (verseskötet) után  a Jolly Joker a negyedik könyve, s a második, amelyben költeményeit fűzte csokorba. A kötet csupa kisbetűvel és központozások nélkül íródott verseivel édesapjának állít emléket.

- Az irodalom mindig is része volt az életemnek – idézi fel a kezdeteket. – Már általános és középiskolában is voltak próbálkozásaim, sőt több versem is megjelent irodalmi lapokban. Gyukics Gábor költő volt az első barátom, ez javarészt hozzá kötődik. A Dokk.hu - Irodalmi kikötő idején - kétezres évek eleje -, még Jónás Tamás és Lackfi János biztatott, talán János volt az első, aki azt mondta egy versemre, hogy ez jó, ezt már beküldhetem valahová. Az első két versem a Bárkában jelent meg 2003-ban, bár már korábban is gondoltam egy-egy szövegemről, hogy vers, ma már nem így látom. Először egy ifjúsági újság, az Ifjúsági Magazin versrovatában jelent meg egy kétsoros József Attila-parafrázisom, 13-14 éves voltam akkor.

Kitért arra is, hogy az elmúlt több, mint egy évtizedben sok helyen megjelentek a versei, de csaknem ugyanennyi helyről érkezett elutasító válasz is. Szólt arról is, hogy vannak, akik biztatják, mások meg egyenesen azt mondták neki, hagyja abba az írást. Egyszer egy próza jellegű, kevert műfajú szöveggel jelentkezett Esterházy Péternél, aki azért találkozott vele, hogy szóban közölje a véleményét, hogy ugyan, mint kiadó nem adná ki a kéziratot, de James Joyce Ulysseséhez hasonlította azt.

- Ösztönből írok, mindig azt, „ami jön”, gyakori, hogy sorok kattognak a fejemben, és nagyjából azonnal érzem, hogy valamiből vers vagy próza születik-e – adott hangot annak, mi jellemzi alkotói módszerét.  - Témában nincs nagy különbség, a versek persze tömörebbek, egy-egy hangulatot ragadnak meg, általában azonnal leírom őket, de később szelektálok és átjavítok bennük sok mindent. A próza lassabban születik, hordozom magamban sokszor hónapokig, évekig, majd egyszer csak leülök, és írok két-három hónap alatt valami könyv hosszúságú dolgot, több hever asztalfiókban.

Az általa választott életpálya sem áll távol az írástól, ugyanis magyar, esztétika és kommunikáció szakra járt, ez utóbbin elektronikus média szakirányra. Internetes újságírással foglalkozott szinte mindig, az utóbbi időben főleg magazin jellegű oldalakon jelennek meg divattal, egészséges életmóddal kapcsolatos írásai.
 
A bemutató moderátora, Hajnal Éva Litera-Túra Művészeti Kiadó társtulajdonosa, szerkesztője  volt. A versek költő tolmácsolásában hangzottak el, a beszélgetést  Michelisz Norman a pécsi Művészeti Gimnázium tanulójának gitárjátéka tette még színesebbé.


További hírek

  Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019. 03. 24. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ
2019. 03. 23. 02:33 pecsi-hirhatar.hu
  Teljesen megújul a szennyvíztelep
2019. 03. 22. 23:12 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken a mesterséges intelligencia
2019. 03. 21. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport