PÉCSI HÍRHATÁR - Korszakokon átívelő történelem

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.07.20.
 Péntek
Ma Illés napja van.
Holnap Dániel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 08. 10. 02:59     


Korszakokon átívelő történelem
Időszaki kiállítás keretében lesznek láthatók a Cella Trichora régészeti feltárásának legújabb eredményei Pécsett a Csontváry Múzeumban.

Kiemelkedően fontos témát helyez középpontjába a Janus Pannonius Múzeum új, Korszakokon átívelő történelem címmel  Pécsett a Csontváry Múzeumban nyíló időszaki kiállítása, ami két római temető épületen keresztül 1300 év történelmét mutatja be a város múltjából.


A látogatók két hónapon át keresztül Baranya székhelyének UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temetőegyüttesének két háromkaréjos épületénél - cella trichora - végzett kutatások legújabb eredményeit ismerhetik meg tablók, tárgyak, rekonstrukciós ábrák, előadások, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások  segítségével. A kiállítás címét pedig arról kapta, hogy a két római korban emelt épületnek egyaránt van Karoling-kori, Árpád-kori, késő középkori és hódoltság kori története is, valamilyen formában több korszakon át is használták azokat.


Pécs legrégibb és legértékesebb kulturális öröksége Sopianae késő római kori ókeresztény temetője, amely a 2000 óta az UNESCO világörökség része. A kultúrtörténeti kincs minősítést azzal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében  sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korai keresztény temetkezési szokásait. Eddig mintegy harminc kisebb nagyobb temetői építmény, épület került elő, közülük a legnagyobb a Cella Septichora, ezt követi a két Cella Trichora, a háromapszisos temetői épület.


Az egykori Rózsakert vendéglő területén található II. számú Cella Trichorát 2010–2011-ben tárták fel a régészek, míg az I. számú Cella Trichorára, a székesegyház nyugati oldala előtt,  2013–2014-ben találtak rá. Az ezekkel összefüggő kutatások legfontosabb tudományos eredménye, hogy megismerhetővé vált a római temetőből középkori püspöki központtá válás folyamata, felértékelődött a  9, század, az úgynevezett Karoling-kor jelentősége. Ezenkívül sokkal közelebb jutottak a kutatók annak meghatározásához, hogy hol állhatott az első középkori székesegyház.


Az I. számú Cella Trichora fölött ma ugyan védőépület áll, de a nagyközönség előtt nincs megnyitva, a II. számú Cella Trichorát pedig a feltárás után vissza kellett temetni. A kiállítás célja, hogy bemutassa a két, nagyközönség számára nem látogatható épületet. A kereszténység gondolatkörére épülő tárlaton tablók szemléltetik majd a kutatás eredményeit, de láthatók lesznek a feltárás válogatott leletei, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumból kölcsönzött késő római kor ókeresztény vonatkozású tárgyai. A pécsi világörökség jelképe, a bronzból készült krisztogram is megtekinthető lesz.


A modern technika adta lehetőségeket kihasználva megjelenik a Rózsakerben feltárt Cella Trichora II. háromdimenziós rekonstrukciója és az ásatási fotókból létrehozott háromdimenziós rom modell is, egymás mellé állítva a romokat és a rekonstruált egykori valóságot.
A szervezők a legfiatalabb látogatókra is gondoltak, múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a 8–18 éves résztvevők felfedező régésszé válhatnak, és a cella trichora kicsinyített másának falait tárhatják fel egy földdel fedett szelvényben, majd az előkerült darabokból megépíthetik az épületet.


A tárlathoz - amelynek egyes elemei interneten is elérhetők lesznek - szeptemberben és októberben előadássorozat, az I. számú Cella Trichoránál helyszíni szakmai vezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak.


A kiállítást október 31-éig tart nyitva.


További hírek

  Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
2018. 07. 20. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Ökoturisztikai fejlesztések Tamásiban
2018. 07. 19. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Én a megbélyegzett
2018. 07. 18. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vezetőváltás Tudásközpont élén
2018. 07. 17. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Oda és vissza áramló energia
2018. 07. 16. 02:14 pecsi-hirhatar.hu
  Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018. 07. 15. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  A jobb és kombinatívabb játék bronzot ért
2018. 07. 14. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló turisztikai nap
2018. 07. 14. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Az ország legrózsaszínűbb rozé-ünnepe
2018. 07. 13. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztések a minőség emelésének jegyében
2018. 07. 12. 23:26 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport