PÉCSI HÍRHATÁR - Kortalan konferencia online

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.16.
 Szombat
Ma Gusztáv napja van.
Holnap Antal napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 06. 01:38     


Kortalan konferencia online
Tudomány és művészet találkozik a kortalan konferencián október 6. és 10. között a Pécsi Tudományegyetemen.

A Kortalan Tudomány Konferencia és Fesztivál idén a személyes találkozások, előadótermekben való összejövetelek helyett online elérhető előadásokat, ismeretterjesztő alkalmakat kínál.

Az elsőre rendkívül távoli elemeket egybe fogó, össz-egyetemi programsorozat a tudományok és művészetek színes, szórakoztató, inspiráló találkozását valósítja meg október 6. és 10. között.

Az egyetemi kutatások és kultúra sokszínűségét bemutató, a tudományos eredményeket kommunikáló rendezvényfolyamnak idén is az „Art of Ageing” (Öregedés művészete) központi eleme,  azonban ebben az esztendőben a kort és a vele járó változásokat nemcsak biológiai jelenségként, hanem az idő múlását általános és univerzális folyamatként értelmezve járja körbe. Az interdiszciplináris szemlélet jól érzékelteti, hogy korábban már olyan különlegességeket is megvalósítottak, mint egy eszközbemutatót, ahol egy agyhullámok érzékelésével zenévé konvertálhatták a fókuszált gondolatok vezérelte hangokat.

 

Az ötnapnyi programkínálatban szó lesz a járvány gazdasági hatásairól alkotott legújabb elméletekről, kutatásokról, de a küszöbön álló új ipari korszak jövőképéről is, annak az életünkre, munkánkra gyakorolt hatását is körüljárják a robotizáció és a mesterséges intelligencia térnyerésének fényében. Terítékre kerül a szépkorúak foglalkoztatása, de olyan bemutatókra is sor kerül, amelyen  az érdeklődők a mozgást segítő exoskeletont ismerhetik meg, de kipróbálhatnak kooperatív robotokat is.

Akad olyan program is, ahol – a pandémia személyes hatásaira is reflektálva – olyan témákat járnak körül egy katolikus lelkipásztor segítségével, mint a veszteség, a betegség, a kiszolgáltatottság, az elszigetelődés realitásai, amelyeknek kezeléséről talán éppen az idősek tapasztalataiból meríthet bárki. A pszichológiai jóllétről, a megküzdési stratégiákról is hallható majd előadás, benne számos hasznos újdonsággal. E mellett a lelki egészség és rugalmasság megőrzése, a migráció jelensége, a technikának köszönhetően intelligens rendszerként működő városok, az életutak és fogyasztói magatartások világa is mind, mind terítékre kerül. Izgalmasnak ígérkezik az Atom jó történetek című történetválogatás is, amelyben az energetikától a terápiáig, a nyelvtudománytól a technikafilozófiáig és a társadalmi vitákig rengeteg mindenről esik szó. Meghökkentő címmel vet fel aktuális kérdéseket a „Ki akar örökké élni” kerekasztal-beszélgetés, amelyen az emberi élet meghosszabbítása, akár a biológia korlátain túl való kitolása is szóba kerül, a neurobiológia, filozófia, vallás, művészetek képviselőinek részvételével.  

 

Fontos programelem a Szenior akadémiák konferenciája, amelynek középpontjában a Sík Attila, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézet vezetőjének irányításával futó Szépkorú Hálózat program áll.


A tudományos fesztivált és konferenciát is magában foglaló eseményfolyamot szervezői az  internetre költöztették, a  programok mindegyike ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.


További hírek

  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu
  Segítség a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez
2021. 01. 11. 19:35 pecsi-hirhatar.hu
  Egy közhely színeváltozása
2021. 01. 09. 19:47 pecsi-hirhatar.hu
  Új szerepben az egykori gyermekkórház
2021. 01. 08. 17:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ugyanaz a cégtulajdonos, csak a név változott
2021. 01. 07. 19:45 pecsi-hirhatar.hu
  Gyászolnak a Naplósok- elhunyt Mitzki Ervin
2021. 01. 05. 20:25 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport