PÉCSI HÍRHATÁR - Kortárs mentorok segítik a diákokat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.06.05.
 Péntek
Ma Fatime napja van.
Holnap Norbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 02. 15. 20:55     


Kortárs mentorok segítik a diákokat
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Tanítsunk Magyarországért nevet viselő egyetemi mentorprogramját mutatta be Pécsett a PTE, a Klebelsberg Központ, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának közreműködésével.

Az idei tanév második félévében a Pécsi Tudományegyetemen is elindult a Tanítsunk Magyarországért kurzus, amelynek sikeres teljesítése előfeltétele a mentorálás megkezdésének.

 

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói Campus-csomagban  vehetik fel a kurzust, amelynek célja, hogy felkészítse őket a nehezebb helyzetben lévő fiatalok mentorálására. Az alapozó kurzust követően  a program részeként konzultációval támogatják folyamatosan az erre vállalkozókat, amelynek keretében az egyetem oktatói, szakemberei segítenek a felmerülő kérdések megválaszolásában, a kihívások megoldásában.  

 

A Tanítsunk Magyarországért kurzus iránt  a hallgatók érdeklődése  messze felülmúlta a szervezők várakozásait. Az eredetileg megnyitott 80  hely kevesebb, mint egy nap alatt betelt, majd az ezt követő több, mint 20 fős bővítés is szinte azonnal, így több mint 100 fővel indulhat a kurzus. Lenne igény  újabb helyekre, de az egyetem  szeretné megtartani a kisebb, maximum 25 fős csoportokat, megőrizve a kurzus személyesebb, gyakorlat orientált jellegét.


A programot két felismerés alapozta meg, az egyik, hogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják azoknak a diákoknak az eredményei, akiket kortárs mentorok segítenek a tanulásban, 15-20 százalékkal is jobb eredményt érnek el. A másikat az ország különböző, nehezebb helyzetben lévő –munka- és továbbtanulási lehetőségektől messzebb elhelyezkedő – kistelepülésein tett látogatások alapozták meg, amelyek rámutattak arra, a diákok számára a legnagyobb kihívást a középiskolába történő belépés és eredményes helytállás jelenti.


A Tanítsunk Magyarországért program elsődleges célja, hogy az általános iskola és a középiskola utolsó éveiben a diákokkal  egyetemi mentorok foglalkozzanak, segítsék őket abban, hogy kihozzák magukból a maximumot, legyen az szakmatanulás, érettségi, felsőfokú intézményben való továbbtanulás, vagy akár sport, művészetek, amelynek eredményeként  sikeresen tudjanak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.


Az egyetemi mentorprogram  ez év szeptemberében  veszi kezdetét 50 kiválasztott általános iskolában Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. A közreműködő általános iskolákban négy 7-8. osztályos kisdiákkal kezdik meg a mentorhallgatók a közös munkát, a közös élményszerzést, heti rendszerességgel. Ennek során ellátogatnak az állatkertbe, a múzeumokba,  felkeresnek középiskolákat, vállalkozásokat, annak érdekében, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek arról, mennyi foglalkozás közül, hányféle jövőből választhatnak.


Mentorálási tevékenységükért a mentorhallgatók havi 30.000 forintos ösztöndíjban részesülnek, amit eredményesség alapján jelentős további juttatások egészíthetnek ki, valamint ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a program keretein belül.

(fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  Újabb lépés a méltányos minimálbérért
2020. 06. 03. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzeti Virológiai Laboratórium pécsi székhellyel
2020. 06. 02. 20:45 pecsi-hirhatar.hu
  Az eredeti tervek szerint zajlik a felújítás
2020. 05. 31. 21:30 pecsi-hirhatar.hu
  Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont
2020. 05. 29. 20:12 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögött a visszaeső szójás áfa-csalók
2020. 05. 28. 11:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020. 05. 27. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Száz beteg gyógyulását segítheti
2020. 05. 25. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószert nemcsak a hátizsákjában vitte....
2020. 05. 24. 20:39 pecsi-hirhatar.hu
  Vasarely ihlette ruhákat terveznek
2020. 05. 22. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Egymillió a nyomravezetőnek
2020. 05. 21. 21:16 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport