PÉCSI HÍRHATÁR - Köszönet a segítségért, megmenekült a Harmadik Színház

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.06.06.
 Kedd
Ma Norbert napja van.
Holnap Róbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 03. 24. 20:23     


Köszönet a segítségért, megmenekült a Harmadik Színház
A Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció sikerrel zárult.

Sikerrel zárult a Pécsi Harmadik Színház megsegítésére meghirdetett Színházmentő akció.

A támogatási kampány végéig,  március 23-án éjfélig – a kampány szabályától eltérően a színház számlájára közvetlenül utalt támogatásokkal együtt – 21.316.023 forint érkezett. A teátrum köszöni mindazoknak segítséget, akik melléjük állt, akinek része volt bármilyen módon abban, hogy bizakodva nézhetnek a jövőbe.

Ez év elején még úgy hitték, január 14-én tartják meg színházunk utolsó előadását. Ellehetetlenült gazdasági helyzetük miatt kétségbeesetten kiáltottak segítségért, mentőövért. A csodában bíztak, és az megtörtént, nem maradt el. Sokan hallották meg szavukat, és siettek segítségükre, ki tettekkel, ki anyagi eszközökkel. A számlájukra elkezdtek érkezni a támogatások.

Aztán Patartics Zorán építész kezdeményezésére és irányításával útjára indult a március 23-án  zárult Színházmentő akció nevet viselő támogatási kampány, ami a magánszemélyek mellett a vállalkozásokat is megszólította.  A kampány 20 millió forint összegyűjtését célozta meg, ám újszerű módon: a támogatóktól csupán nyilatkozatokat kértek első körben azzal, hogy a pénz utalására csak abban az esetben  kerül sor, ha a teátrum megmentéséhez szükséges összeg összejön. A támogatók ezzel nem kockáztatják adományukat, azt nem egy reménytelen kezdeményezésre, hanem az eredményes megmentésre áldozzák. A sikeresség minimumát a 20 milliós vágyott cél 70 százalékában, azaz 14 millió forintban határozták meg.

Emellett – eleinte az akciótól függetlenül, majd annak részeként – érkeztek felajánlások művészektől, akik az előadásuk teljes bevételét a színháznak ajánlva léptek, lépnek fel. A sort Nagy Bandó András kezdte meg február 16-i Bajban ismerszik meg a baj című estjével, majd Koltai Róbert folytatta, akinek még előttünk álló, március 29-i műsorára az emelt áras jegyek napok alatt elfogytak.

A Színházmentő akció több volt, mint támogatási kampány. Olyan konstrukció, mely folyamatosan épült, gazdagodott, újabb és újabb kreatív lehetőségeket teremtett, és kavics volt a vízbe, ami hullámokat vert. Ebből születtek újszerű videók a színház előadásainak jeleneteiből, támogató megnyilatkozások a kulturális közélet megbecsült szereplőitől. A Pécsi Harmadik Színház színészei az Árkád üzletközpontban rendeztek villámcsődületet, Tamás Éva Dalommal hívlak közelebb című versét a színésznő muzsikustársai, Tóth Álmos és Schulteisz Gábor zenésítették meg, és 40 színész énekelte videóra. Bacskó Tünde és Tamás Éva szervezésében pedig a teátrumhoz kötődő pécsi és nem pécsi színészek léptek föl március 15-én a (telt ház előtt) Lenni vagy nem lenni? – Színészek színesen a Harmadik Színházért gála keretében, ugyancsak a színháznak ajánlva föl a 10, 15 és 25 ezer forintos támogatói jegyekből befolyt bevételt.

Hasonlóképpen április 11-én, a költészet napja alkalmából Balogh Robert kezdeményezésére és szervezésében „Bársony nesz inog” címmel kerül sor egy  olyan jótékonysági estet, amelyen zenészek, írók, slammerek és Bacskó Tünde színész állnak színpadra, tiszteletdíj nélkül. Májusban Bősze Ádám ugyanígy érkezik egyik stand up műsorával. E két utóbbi esemény bevételei már a támogatási kampányon túl segítik színházunk költségvetését.

Végül, de nem utolsósorban a város önkormányzata is a segítségükre sietett azzal, hogy az éves 5 millió forintos támogatást nem a szokásos negyedévenkénti bontásban, hanem februárban, egy összegben utalta át.

És a sikerben szerepe van annak is, hogy a kampány során mindvégig érezték a média támogató mellettük állását.

Tudják, az elkövetkező időszak sem lesz könnyű, és hogy ez a példátlan összefogás nem ismételhető. A jövőt nem a hasonló akciókra, hanem új víziókra, stratégiákra kell építeniük, és tisztában vannak azzal a felelősséggel, amelyet a feléjük áradó szeretet helyezett rájuk. Dolgoznak a jövőn és nagyon köszönik a feléjük áradó szeretetet, a támogatást és a bizalmat.


További hírek

  A négylábú barátokról szólt a családi nap
2023. 06. 05. 16:28 pecsi-hirhatar.hu
  Új lehetőségeket, változatos programok
2023. 06. 02. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hild Music Garden Pécs szívében
2023. 06. 02. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Nyári Színház - középpontban a vígjátékok
2023. 06. 01. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Az új eszközök segítik a lélegeztetett gyermekek gyógyítását
2023. 05. 30. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Ötven repülőt szállítanak Kínába
2023. 05. 29. 21:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban
2023. 05. 29. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  A másik Nyolcak
2023. 05. 27. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
2023. 05. 26. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  DeLorean-nel a jövőbe
2023. 05. 24. 20:24 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport