PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban a család és a kultúra

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.02.18.
 Hétfő
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 06. 23. 11:40     


Középpontban a család és a kultúra
Pécsett a Múzeumok éjszakáján, ami ebben az esztendőben kiemelt országos helyszíne a rendezvénysorozatnak, mintegy száz program várja az érdeklődőket.

Az idei Múzeumok éjszakája eseménysorának középpontjában  a családok és a kultúra kapcsolata áll, ennek jegyében Pécsett a  arculatát  meghatározó famíliái köré építették fel a programokat.


Az este hat órakor útjára induló  eseményfolyamban kiemelt szerepet kapnak  a Zsolnayak, a Vasarelyk, az orgonaépítő Angsterek, valamint a pezsgőgyárat alapító Littke család. Az ismeretterjesztés, értékközvetítés interaktívan, élményközpontú módszerekkel történik, lesz családfavetítést, rendhagyó tárlatvezetés  és játszóházak egész sora.


Kincsek Éjszakája elnevezéssel hívják játékra a vállalkozó kedvűeket, akik négy helyszínen Simon püspök elveszett érméit kereshetik meg. Többek között a Magtárat a püspöki palota kertjével összekötő alagútban, magában a kertben, ahol mindezt zseblámpával tehetik meg, valamint az ekkor éjszaka is nyitva tartó Székesegyház altemplomában.


Ezen a napon  kamara kiállítás nyílik Claire Vasarely alkotásaiból, amelyet kiállítását unokája, Pierre Vasarely nyit meg. A Modern Magyar Képtárban az Arczok és láthatárok című időszakos tárlat tekinthető meg. A Reneszánsz Kőtárban korabeli kézműves játszóház és íjászbemutató várja az érdeklődőknek, akik kipróbálhatják a Mátyás király korabeli pénzverési technikát is. Előzetes regisztráció alapján – régészeti vezetéssel – a látogatók megnézhetik Pécs UNESCO világörökségi címet viselő ókeresztény temető-együttesének egyik háromkaréjos épületét, az egyébként nem látogatható Cella Trichorát, valamint a Littke-család által alapított pezsgőgyár a belvárost behálózó pincerendszerének múzeumokat összekötő szakaszát is.


A Várostörténeti Múzeum – egykor tímárházként működő – épületében pedig egy tímárcsalád életébe pillanthatnak be a látogatók interaktív  módon.  E mellett a többi között hadtörténeti előadás és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés színhelye is lesz.
A Természettudományi Múzeumban méhészbemutató és viaszöntést is  lesz egyebek mellett, a Néprajzi Múzeum „pajzán vásári zenés komédiával”, betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel várja a hozzájuk betérőket.


Különlegesebb élményben lesz része azoknak,  akik részt vesznek  az Angster-orgonákat bemutató sétán, ugyanis ezen az éjszakán  több templomban  is megszólal a hangszerek királynője. A Múzeumok utcája belső tereinek, kertjeinek pedig több helyen  kölcsönöznek  majd fényfestéssel különleges hangulatot.

 

Az éjszakát Szent Iván-éji tűzugrás, tűzzsonglőrök, valamint újdonságként táncház zárja majd,  természetesen a Jakab-hegyen található pálos kolostorromhoz szervezett esti, fáklyás túra  sem marad el.


További hírek

  Csibészek a Csibészekért
2019. 02. 17. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hármas ünnep a Bóbitában
2019. 02. 16. 22:45 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs mentorok segítik a diákokat
2019. 02. 15. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Végső búcsút vettek Sárkány Józseftől
2019. 02. 14. 23:03 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább növelhetők a hozamok
2019. 02. 13. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Megújuló város, megújuló energia,
2019. 02. 12. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kísérleti nyulaknak nézte a kollégáit
2019. 02. 11. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Henri Matisse tanítvány a Modern Magyar Képtárban
2019. 02. 08. 23:39 pecsi-hirhatar.hu
  Édes élvezeteké a főszerep
2019. 02. 07. 23:19 pecsi-hirhatar.hu
  Negyven, hatvan, hetven
2019. 02. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport