PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban a hatékony vízellátás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.06.06.
 Kedd
Ma Norbert napja van.
Holnap Róbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 03. 23. 22:42     


Középpontban a hatékony vízellátás
A Víz Világnapja alkalmából Hatékony Vízellátás címmel szakmai konferenciát tartottak Pécsen.

A  Pécsi Akadémiai Bizottság székházában a Víz Világnapja  alkalmából   Hatékony Vízellátás  címmel rendeztek  szakmai  konferenciát.

Az épületgépész, illetve a vízépítéssel és  vízgazdálkodással foglalkozó  szakemberek részvételével megtartott szakmai fórumon a fenntartható vízhasználat, az ivóvíz higiénia  került terítékre. A rendezvény szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Akadémiai Bizottsága Gépészeti és Épületgépészeti Munkabizottsága elnöke, Eördöghné dr. Miklós Mária egyetemi docens volt. A szervezésben, lebonyolításban szerepet vállalt még a Magyar Mérnöki Kamara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, valamint a MTA PAB Vízgazdálkodási Munkabizottsága.  Két egyetemről érkezett szakemberek mellett előadást tartottak vállalkozások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány képviselői is.

A konferencián többek között elhangzott, jó lenne, ha a víz hatékony felhasználásáról szóló információk is szinte a "csapból folynának".  Örvendetes azonban, hogy egyre nagyobb számban vannak azok a szakemberek, akik a vízkészlet takarékos felhasználásának fontosságát hangsúlyozzák, felelősséget éreznek eziránt. Tudomásul kell venni ugyanis, hogy ma már nem lehet a régi megoldásokat alkalmazni a rendszerek kiépítésénél, a korábbi mérnöki megoldások helyett újakra van szükség, a lehetséges legjobbat kell megkeresni a hatékonyabb működtetésük érdekében. Mindehhez fontos az új technikai megoldások, technológiák megismerése.  

Szó volt arról is, hogy a víz természeti kincs, amit csak részben tekinthető megújuló erőforrásnak, éppen ezért észszerű, takarékos felhasználása elsődleges szempont kell, hogy legyen. Azonban  nagyon fontos, hogy olyan megoldásokat találjanak a szakemberek, amelyek megfelelnek a víz minőségi és mennyiségi védelmének egyaránt.  Olyan megoldásra van szükség,  ami  egyaránt  figyelembe veszi a rövid- és hosszú távú vízgazdálkodási célokat, komplexen kezeli a vízellátás kérdését, törekszik az ökológiai és az ökonómiai fenntarthatóság szempontjainak összehangolására.

Az egész napos szakmai fórum előadásai mindezek megvalósításához nyújtottak megoldási lehetőségeket. Többek között szó volt az idén bevezetésre került az uniós előírásokkal harmonizáló  az ivóvízminőségéhez kapcsolódó szabályokról. Az ivóvíz-higiéniáról, a hideg- és meleg víz hálózatok kiépítéséről, azok minél hatékonyabb működtetéséről, a higiénia-tudatos ivóvízellátó rendszerekről, az azokat  segítő műszaki megoldásokról, a  geotermikus energiához kapcsolódó újabb eljárásokról, a biológiailag tisztított szennyvíz során keletkező szürke víz hasznosításának lehetőségeiről.


További hírek

  A négylábú barátokról szólt a családi nap
2023. 06. 05. 16:28 pecsi-hirhatar.hu
  Új lehetőségeket, változatos programok
2023. 06. 02. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hild Music Garden Pécs szívében
2023. 06. 02. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Nyári Színház - középpontban a vígjátékok
2023. 06. 01. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Az új eszközök segítik a lélegeztetett gyermekek gyógyítását
2023. 05. 30. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Ötven repülőt szállítanak Kínába
2023. 05. 29. 21:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban
2023. 05. 29. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  A másik Nyolcak
2023. 05. 27. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
2023. 05. 26. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  DeLorean-nel a jövőbe
2023. 05. 24. 20:24 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport