PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban a tehetséggondozás és az értelmiségivé válás

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.06.27.
 Csütörtök
Ma László napja van.
Holnap Levente, Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 19. 21:57     


Középpontban a tehetséggondozás és az értelmiségivé válás
Raoul Wallenberg-díjjal ismerték el a Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumának tevékenységét.

A Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumának tevékenységét Raoul Wallenberg-díjjal ismerték el .


A  Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány alapított 2010-ben a díjat azzal a céllal, hogy etikai mércét és példát állítson a magyar társadalmi- és politikai közélet elé. A kitüntető címmel  azon személyek, szervezetek áldozatos munkáját, emberi, közösségi magatartását ismerik el, akik tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak embertársaiknak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, diszkriminációt elszenvedők érdekében, az emberi és állampolgári jogok törvényekben biztosított érvényesítésében kifejtett tevékenységükkel. A díjat polgárjogi aktivisták, civil szervezetek, települési önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, intézmények, vagy ezek munkatársai, írók, újságírók, szerkesztőségek, szellemi műhelyek közösségei, egyházi személyek, egyházi közösségek kaphatják, amennyiben a bizottság arra érdemesnek találja tevékenységüket, társadalmi szerepvállalásukat.  


Mint Derdák Tibor, a bíráló bizottság elnöke  elmondta, a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszéke mellett 2001 óta működik a Wlislocki Henrik Szakkollégium. A felsőoktatásban a tehetséggondozást szolgáló, hagyományosnak mondható szakkollégium kereteket nyújt a romológia iránt érdeklődő hallgatóknak  szakmai, tudományos előrehaladásukban.


Kitért arra is, hogy  célként fogalmazták meg, hogy  a roma származású, többségükben hátrányos helyzetű hallgatóknak segítséget nyújtanak ahhoz, hogy sikeresen vegyék az akadályokat, eredményesen folytassák egyetemi tanulmányaikat tutori rendszer működtetésével és különböző közösségi programok szervezésével.  


Hangsúlyozta, a szakkollégiumban megvalósított projekt a lemorzsolódás megelőzése mellett a tehetséggondozás és az értelmiségivé válás feladatait is magára vállalta és vállalja. Ezek a neveléstudományban hagyományosan egymástól külön tárgyalt pedagógiai feladatok ez esetben egyetlen, közös térben valósultak meg.


A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium 2013 és 2018 között európai uniós támogatással működött, és az úgynevezett roma szakkollégiumok által igénybe vehető forrásokból is részesült. Ebben az időszakban száznégyen vettek részt a programban, legalább fél éven át.  Ez idő alatt abszolutóriumot kilencen, felsőfokú végzettséget harmincöten szereztek, valamint tizenöten felvételt nyertek az egyetemre.

 

A 2018-as őszi szemeszterben megrendezett Tudományos Diákköri konferencián hárman vettek részt a szakkollégium keretein belül végzett kutatásukkal, mindannyian továbbjutottak az országos  versenyre. Sőt, a Vajdasági Tudományos Diákköri versenyen szekciójában első helyezen végzett  a PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium hallgatója.


További hírek

  Megújulnak a busójárás színterei
2019. 06. 27. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Fényszenzációk, mint sehol a világban
2019. 06. 26. 21:41 pecsi-hirhatar.hu
  Huszártalálkozó a Tenkes Csárdában
2019. 06. 25. 21:43 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Dóm tér Pécsett
2019. 06. 24. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi Jóga Nap a Gandhiban
2019. 06. 23. 02:12 pecsi-hirhatar.hu
  Gótikus hologramok
2019. 06. 22. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  E-bringára fel
2019. 06. 21. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  Egy éjszaka, ezer élmény a pécsi múzeumokban
2019. 06. 21. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Összefogtak hazánk vadvilágának népszerűsítéséért
2019. 06. 20. 21:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport