PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban a Zrínyi korát megidéző kulturális turizmus

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.02.28.
 Vasárnap
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 06. 12. 14:17     


Középpontban a Zrínyi korát megidéző kulturális turizmus
A „Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566” Emlékév keretén belül, a Pécs-Mecseki Borút Egyesület szervezésében rendezték meg az I. Zrínyi Fesztivál a MANK megbízásából az EMMI támogatásával, amelynek programsorozata tudományos konferenciával zárult.

A „Zrínyi korának emlékei és a kulturális turizmus fejlesztési lehetőségei a Dél – Dunántúlon” címmel megrendezett tanácskozás  izgalmas szakmai előadásokkal, különleges mecseki ízekkel és egy szigetvári szakmai kirándulással várta az érdeklődőket.


Az egész napos tanácskozáson részt vett Hóvári János történész, a Zrínyi Emlékbizottság elnöke is, aki bevezető előadásában többek között kiemelte, a  Zrínyiek öröksége nélkül nincs magyar nemzet, a szigetvári hadvezér, Zrínyi Miklós  példa arra, hogy bár a test veszíthet, a lélek felülemelkedhet a küzdelmen. Kitért arra is, a  magyarokat a lélek és egy sajátos emlékvilág köti össze, valamint azok a célok, amelyekért őseink még reménytelen helyzetben is tudtak harcolni.


Előadásában szólt arról is, hogy az emlékév alkalmából számos tanulmány lát majd napvilágot, amelyekben számos új kutatási eredmény is helyet kap, sőt korrigálásra kerülnek korábbiak Hangsúlyozta, e mellett jó lehetőséget teremt a térség turisztikai célponttá tételére, s a legjelentősebb idegenforgalmi attrakció, a vár rendbetételére is.


Szó volt még arról, miként változott meg, s növekedett az a közvetlen tapasztalat, élmény szerepe a turisztikai kínálatban, a  kulturális turizmus növekvő népszerűségéről, valamint a klaszterek és a   TDM szervezetek szerepéről elemzi  a turisztikai termékfejlesztésben.
E mellett terítékre került miként növekedett meg, vált egyre népszerűbbé a tematikus utak szerepe a turisztikai kínálatban,  kiemelten a Zrínyi  korának  emlékeire épülő kulturális tematikus útban rejlő fejlesztési lehetőségekre Baranyában,  valamin  a megye örökségi értékeinek ilyen célra történő  hasznosítása miként valósítható meg.


A legnagyobb érdeklődés Pap Norbert és. Kitanics Máté előadása kísérte, akik arra keresték a választ, lehet-e Baranya a török számára utazási célterület? Mindehhez miként járulhatnak hozzá a jelenleg folyó  Szulejmán-kutatások, azok eredményei miként  hasznosíthatók a térség, Szigetvár idegenforgalmának fellendítésében.


A konferencia egyik érdekes színfoltja volt az EDEN díjas Mecseki Ökocsali Egyesület kóstolóval egybekötött Baranya ízei: könnyű ebéd, népi és öko gasztronómiai különlegességek a Mecsek Ökocsali kínálatában címet viselő  kóstolóval egybekötött előadása.


A napot szakmai kirándulás zárta, amelynek keretében a résztvevők megtekintették a Zrínyi és Szulejmán emlékeket Szigetváron.  Rendhagyó történelem órán vettek részt a várban és látogatást tettek  a Szulejmán sírját feltáró régészeti kutatás helyszínén.


További hírek

  Az új igazgató Andricz Bertold
2021. 02. 26. 19:55 pecsi-hirhatar.hu
  Hajléktalanokat bántalmaztak
2021. 02. 25. 20:21 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021. 02. 19. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Két "enfarkába harapó kelgyó”
2021. 02. 18. 01:14 pecsi-hirhatar.hu
  Orrspray segíthet a vírus legyőzésében?
2021. 02. 17. 19:03 pecsi-hirhatar.hu
  Hat évtizede szenvedélyük a báb
2021. 02. 15. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Fürdőszobai penészesedés
2021. 02. 15. 19:36 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport