PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban az egészség és a kultúra

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 10. 18. 01:34     


Középpontban az egészség és a kultúra
Kortalan Tudomány és Művészet címmel Konferencia és Fesztivál kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen október 18-án.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transz-diszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi, a Művészeti Karral és a PTE 3D Központtal társszervezésében ismét megrendezi a Kortalan Tudomány és Művészet Konferenciát és Fesztivált.

A már hagyományosnak számító rendezvény elsődleges célja a felsőoktatási intézmény kultúrájának és kutatásainak elismerése, valamint az igényes és érthető tudományos ismeretterjesztés mellett interaktív együttműködések létrehozása az egyetem karai között és azokon  kívül egyaránt. A Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia és Fesztivál nem titkolt célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem őszi programkínálatának központi fesztiváljává erősödjön a jövőben, valamint egyre bővülve mutassa be a tudományos kutatások színességét, a művészetekkel való egyre szorosabb összekapcsolódását, a két terület egymásra hatását.

Az eseményfolyam rendezvényeire október 18-23. között Pécsett több helyszínen - az Egészségtudományi Karon, a Király utcai Reggeliben, a Püspöki Magtár Látogatóközpontban - kerül sor, de a programok közt számos konferencia online lesz követhető. Az egyetemi kutatások és kultúrák sokszínűségét, a tudományos eredményeket bemutató programsorozat idei központi témája az egészség és kultúra. A konferenciák és panelbeszélgetések előadásai a maguk rész- és határterületein mozogva ismertetik miként és hol kapcsolódnak egymáshoz ezek a területe, hol metszi egymást, hat egymásra a kultúra és egészség, mindezt koronként vizsgálva ezek multidiszciplináris jellegét.

Az angol nyelvű Health Humanities nyitókonferencián az orvostudomány olyan ágába nyerhetnek betekintést az érdeklődők, ami több tudományágat – filozófia, társadalomtudományok, történelem, vallás és művészet – ötvözve segíti orvostudományok alkalmazhatóságát a napi klinikai gyakorlatban, és a jövő orvosainak magas színvonalú oktatására tesz erőfeszítéseket.

Az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport szervezésében megvalósuló Bioetika – Mi végre? kerekasztal beszélgetés keretében megismerkedhetnek a bioetikával, annak módszereivel és azokkal az e témakörbe tartozó problémákkal, kérdéskörökkel, melyekkel egyre többet szembesülnek az orvosok és orvostanhallgatók.

Az Interdiszciplináris Konferencia előadói azt mutatják be, miként működnek együtt az eltérő tudományterületek kutatói,  hogyan alkalmazhatók a modern technológiák a társadalom egészségi állapotának javítása érdekében.

A Citizen Science Konferencia azoknak a civileknek szól, akik önkéntesen gyűjtenek adatokat és mintákat, hozzájárulva egy-egy kutatás sikeréhez és a problémák helyi, alulról kezdeményezett megoldásához. A konferencia előadói a citizenscience projektekben rejlő innovációs lehetőségek felmérésével és azok  mentorálásával kapcsolatos módszertani kérdéseket vitatják meg.

A Homo Ludens 2.0 - Az ember virtuális világainak tudománya és művészete egész napos konferencián a videó-játékok kerülnek terítékre. Szó lesz e-sportól, a játékfüggőségről, a hivatásos streamerekről, a játékfejlesztésről, valamint az első magyar interaktív filmről is.

A Digitális forradalom – Pécs 4.0 eseményen megismerhetik azokat a digitális, 3D, AI és orvos-mérnöki technológiákkal foglalkozó szervezeteket és kutatásokat, amelyek kifejezetten Baranya székhelyéhez, vagy a Pécsi Tudományegyetemhez köthetők, valamint Tilesch Györggyel -mesterséges intelligencia-szakértő, a Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja - is hallhatunk egy beszélgetést.

A borkóstolóval egybekötött Irodalmi esten egyszerre jelenik meg a művészet és az irodalom, a gasztronómia és a bor. A program részeként előad Simon Bettina, Király Kinga Júlia, Méhes Károly és P. Horváth Tamás, s a műsor tematikája Pécs és a pécsiség lesz. A vacsora mellett egy 5 tételből álló borkóstolón ismerhetők meg a Püspöki Pincészet borai (4 tétel), valamint Pécs város bora is ötödikként.

A PTE Művészeti Kara és a Kreatív Partnerség Program (a T-Tudok Oktatáskutató Intézet fejlesztési programja) együttműködésében megvalósuló nemzetközi konferencián a kreativitás fejlesztésének és mérésének a lehetőségeiről lesz szó. A workshopokkal gazdagított esemény középpontjában a kreativitás fejlesztése és méréseinek lehetőségei állnak a középpontban, az OECD CERI nemzetközi program és annak magyar eredményeit elemezve. Az OECD projektnek, amelyben 14 ország vett részt, kettős célja volt. Egyrészt, hogy a kreativitást és kritikai gondolkodást fejlesztő eszközcsomagot adjon a pedagógusok kezébe, másrészt, pedig az, hogy a 2021-es PISA vizsgálatba a kreativitást mérő feladatsorok kerülhessenek be. A nemzetközi kutatás Magyarországon végzett felmérésének két tanévében mintegy 14 iskolában 780 általános iskolás és 754 középiskolás tanulót kérdeztek meg.

A Kreatív Partnerség Program egy tantárgyakon átívelő oktatást és tanulást támogató kezdeményezés, ami a későbbiekben a tanterv részévé válik.  Célja a tanárok, kreatív szakemberek és szülők között létrejövő partnerség létrehozása, a tanulók kreativitásának és kritikai gondolkodásának fejlesztésére, és ezen keresztül tanulási motivációjuk és teljesítményük javítása érdekében.

Az Aktuális, sürgősségi ellátással foglalkozó podcast különkiadása a fesztivál alkalmából az időskori vészhelyzetekkel, a sürgősségi ellátást igénylő helyzetek felismerésével foglalkozik, segítséget nyújtva a bajbajutottak azonnali ellátásához.

Az Adalékmentes podcast dietetikusai olyan ötleteket és praktikákat adnak át a hallgatóknak, amelyeket a hétköznapokba tudatosan  alkalmazva nem csak az egészségüket, de fiatalságukat is megőrizhetik az emberek. Dietetika a hagyományos kínai gyógyászatban címmel tart előadást Hegyi Gabriella, a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének vezetője, melynek keretében a  résztvevők megismerkedhetnek a kínai táplálkozástudomány elméletével és annak hétköznapi alkalmazási lehetőségeivel.

Hiába főzöl mindennap, olykor mégis túlfő a rizs:egy, az ETK tankonyháján főzéssel és kóstolással egybekötött gasztronómiai utazás, melyen a regisztrált résztvevők Japán különleges - wasabi, mochi és más különlegesség ételek - világába nyernek betekintést.

Az Egészségtudományi Kar a szakma neves kiállítóival Mozgásterápia és Sporttáplálkozás a XXI. században címmel országos szakmai napot és expót tart, amelyen a mozgásterápia területéről számos előadáson, workshopon és mozgásprogramon szerezhetnek elméleti és gyakorlati ismereteket a regisztrált érdeklődők. A Taichi in practice programon egy rövid bevezető után pedig  gyakorolhatják a mély légzés, relaxáció és folyamatos mozgás együttes hatását a testükre, a lelki állapotukra.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport