PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban az euró bevezetésére tett lépések

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.22.
 Szerda
Ma Júlia, Rita napja van.
Holnap Dezső napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 23. 22:24     


Középpontban az euró bevezetésére tett lépések
Az idei konvergencia jelentés az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli.

Az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli a 2018-as konvergencia jelentés.


Az alábbi hét - Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország - euró-övezeten kívüli tagállamra terjed ki a jelentés, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak az ahhoz való csatlakozásra. Egyebek mellett megállapítja, e tagállamok esetében általában jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti az euró-övezethez való csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai feltételt. Közülük kettő – Bulgária és Horvátország – valamennyi konvergencia kritériumnak megfelel az átváltási árfolyamra vonatkozó kivételével, mivel egyikük sem vesz részt az árfolyam-mechanizmusban (ERM II).


Mint Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos elmondta, az euró azért jött létre, hogy az egész unió  egységes valutája legye, ezért minden olyan uniós tagállam csatlakozhat az euro-övezethez, amelyik erre törekszik.  Kitért arra is, igaz az is, hogy az euróig vezető út hosszúnak és néha nehéznek tűnhet. Az Európai  Bizottság azonban kész arra, hogy együttműködjön azokkal a tagállamokkal, amelyek elkötelezettek az euró-övezeti tagságra, sikeresen felkészülnek a csatlakozásra, s ennek érdekében megerősítik gazdasági és pénzügyi rendszereiket.


Szólt arról is, hogy a konvergencia jelentésben például arról is olvasható, hogy Bulgária már teljesíti az árstabilitásra, az államháztartásra és a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára vonatkozó nominális maastrichti kritériumokat. E mellett a bolgár hatóságok az árfolyam-mechanizmusban (ERM II) való részvételhez is erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az átváltási árfolyam stabilitásával kapcsolatos kritériumot is teljesítsék.


Mindehhez Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket tette hozzá,  a  jelentés röviden áttekinti a konvergencia kritériumok teljesítésére  tett előrelépéseket, a melyek elérése az euró-övezetbe való belépés felvételi vizsgájának számít. A jelenleg értékelt hét tagállamból még egyik sem felel meg a csatlakozás összes jogi feltételének.  Ugyanakkor az elmúlt két évtized egyik legfőbb tanulságaként leszögezhető, ahhoz, hogy az országok felvirágozzanak az euró-övezeten belül, a reálgazdaság konvergenciája éppoly fontos, mint a nominális konvergencia. Éppen ezért fontos, hogy az euró-övezethez csatlakozni kívánó országok keményen dolgozzanak a termelékenység fellendítésén, a beruházások növelésén, a foglalkoztatási helyzet javításán és az egyenlőtlenségek orvosolásán. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy segítsen – többek között az új költségvetés nyújtotta lehetőségek révén.


További hírek

  Kulturális kapcsolatok másként
2019. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  A Danone Focikupa régió győztese a PMFC
2019. 05. 19. 20:50 pecsi-hirhatar.hu
  Együtt piknikezik a család
2019. 05. 18. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Munkácsy a Zsolnay Negyedben
2019. 05. 17. 02:41 pecsi-hirhatar.hu
  Jótékonysági koncert Miklósa Erikával
2019. 05. 16. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a képregény
2019. 05. 15. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Atomerőművi üzemeltetési szakmérnököket képeznek Pécsett
2019. 05. 14. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a bérletezés
2019. 05. 13. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok a Selyemúton
2019. 05. 12. 13:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az iMapp Bukarest résztvevője lesz az idei győztes
2019. 05. 11. 02:44 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport