PÉCSI HÍRHATÁR - Középpontban az euró bevezetésére tett lépések

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.10.19.
 Péntek
Ma Nándor napja van.
Holnap Vendel napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   /Rate& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 23. 22:24     


Középpontban az euró bevezetésére tett lépések
Az idei konvergencia jelentés az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli.

Az euró bevezetése felé tett tagállami előrelépéseket értékeli a 2018-as konvergencia jelentés.


Az alábbi hét - Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország - euró-övezeten kívüli tagállamra terjed ki a jelentés, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak az ahhoz való csatlakozásra. Egyebek mellett megállapítja, e tagállamok esetében általában jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti az euró-övezethez való csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai feltételt. Közülük kettő – Bulgária és Horvátország – valamennyi konvergencia kritériumnak megfelel az átváltási árfolyamra vonatkozó kivételével, mivel egyikük sem vesz részt az árfolyam-mechanizmusban (ERM II).


Mint Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos elmondta, az euró azért jött létre, hogy az egész unió  egységes valutája legye, ezért minden olyan uniós tagállam csatlakozhat az euro-övezethez, amelyik erre törekszik.  Kitért arra is, igaz az is, hogy az euróig vezető út hosszúnak és néha nehéznek tűnhet. Az Európai  Bizottság azonban kész arra, hogy együttműködjön azokkal a tagállamokkal, amelyek elkötelezettek az euró-övezeti tagságra, sikeresen felkészülnek a csatlakozásra, s ennek érdekében megerősítik gazdasági és pénzügyi rendszereiket.


Szólt arról is, hogy a konvergencia jelentésben például arról is olvasható, hogy Bulgária már teljesíti az árstabilitásra, az államháztartásra és a hosszú távú kamatlábak konvergenciájára vonatkozó nominális maastrichti kritériumokat. E mellett a bolgár hatóságok az árfolyam-mechanizmusban (ERM II) való részvételhez is erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az átváltási árfolyam stabilitásával kapcsolatos kritériumot is teljesítsék.


Mindehhez Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a következőket tette hozzá,  a  jelentés röviden áttekinti a konvergencia kritériumok teljesítésére  tett előrelépéseket, a melyek elérése az euró-övezetbe való belépés felvételi vizsgájának számít. A jelenleg értékelt hét tagállamból még egyik sem felel meg a csatlakozás összes jogi feltételének.  Ugyanakkor az elmúlt két évtized egyik legfőbb tanulságaként leszögezhető, ahhoz, hogy az országok felvirágozzanak az euró-övezeten belül, a reálgazdaság konvergenciája éppoly fontos, mint a nominális konvergencia. Éppen ezért fontos, hogy az euró-övezethez csatlakozni kívánó országok keményen dolgozzanak a termelékenység fellendítésén, a beruházások növelésén, a foglalkoztatási helyzet javításán és az egyenlőtlenségek orvosolásán. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy segítsen – többek között az új költségvetés nyújtotta lehetőségek révén.


További hírek

  Munka ÉS Család
2018. 10. 17. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Új tanév zenével fűszerezve
2018. 10. 16. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Még van mit tenni...
2018. 10. 15. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Okos megoldásokkal az okos térségért
2018. 10. 14. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Groteszk, zavarba ejtő óriás szobrok
2018. 10. 13. 22:08 pecsi-hirhatar.hu
  Változások a munkanap áthelyezés miatt
2018. 10. 12. 02:20 pecsi-hirhatar.hu
  C1 – CSERDI - világon egyedül álló cigány élelmiszer logisztikai központ
2018. 10. 12. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Új értelmet nyer a kettő az egyben
2018. 10. 11. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Mecsek-rali MARB betétfutammal, változó helyszínekkel
2018. 10. 10. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Konyha, étterem és új tantermek
2018. 10. 09. 22:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport