PÉCSI HÍRHATÁR - Különleges pályaművek készültek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.06.06.
 Kedd
Ma Norbert napja van.
Holnap Róbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 04. 20. 21:27     


Különleges pályaművek készültek
Idén, immár harmadik alkalommal rendezték meg a Tervezz te is ökoházat! vetélkedőt.

A Tervezz te is ökoházat! vetélkedőt idén, immár harmadik alkalommal rendezték meg.

Kádárkocka természetbarát és energiatakarékos felújítása, cölöpalapokon álló kizárólag természetes anyagokból épített lakóház, zöldtető, a víz visszaforgatásának legkülönbözőbb megoldásai, szalma és vályog mint építőanyag – többek között ezek az elgondolások is szerepeltek a Tervezz te is ökoházat! vetélkedő pályamunkái között.

A pályázatot közösen írta ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiummal közösen. A három fordulós az ökoépítészetet középpontba helyező vetélkedőre valamennyi hazai és országhatáron túli magyar építész technikum diákcsapata jelentkezhetett, akár egy helyről több is. A verseny nemcsak az építkezési kultúra egy új lehetőségét villantja fel a jövő építészei előtt, e mellett új szemléletet visz a szakmai fejlődésükbe, lehetőséget adva arra, hogy szabadon kipróbáljanak különböző megoldásokat.

Az ökoház fogalma mindinkább bekerül a köztudatba, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a kevésbé környezetkárosító és energiahatékony építkezési és épületüzemeltetési megoldások iránt. Az építészek olyan anyagok, technológiák alkalmazására törekednek, amelyek létrehozása, működtetése nem terheli meg a környezetet, előállítási költsége pedig alacsonyabb a korábban ismert megoldásoknál. Ezen építkezési mód ismérve, hogy az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított, vagy újrahasznosítható anyagokat használnak fel, és olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik.

A jövő építészeivel szembeni elvárások sarkalatos pontja lesz a jövőben hogy  gondolkodásuk középpontjában a környezettudatosság álljon, éppen ezért fontos, hogy az erre a pályára készülő középiskolások mielőbb megismerkedjenek e szemlélet mód alapjaival. Nyugat-Európában növekszik azoknak a száma, akik szívesen áldoznak az öko életterek kialakítására, hiszen így magasabb életminőségben élhetik az mindennapjaikat. Hazánkban is egyre többen a passzív-, aktív- vagy ökoházat építenek.

Az országban az elsők között Pécsett épült ökotudatos technológiával magánház, 1985-ben az úgynevezett „Napház”, ami mai napig kiválóan szolgálja tulajdonos-tervezőjét. Többek között ezt az épületet is megtekintették a 2023-as vetélkedő döntősei, ahogyan a Mecsekoldalon fagerenda tartószerkezetekkel, tégla falazattal és szalma szigeteléssel, zöldtetővel épült ökoházat is.

A 15 csapatból öt jutott be a Pécsen megrendezett döntőbe. Az első  helyezett a székesfehérvári csapat lett, jó anyag- és épülettömeg választásának köszönhetően, a  második helyen a salgótarjániak végeztek maketjükkel, míg a harmadik a székesfehérvári technikum egy másik csapata lett, ők a Kádár-kockák fenntarthatóvá alakításáról elmélkedett.


„Az ökoház témája nem szerepel a középiskolás tananyagban, azok a diákok, akik beneveznek erre a vetélkedőre olyan plusz ismeretek birtokába jutnak, amelyek előnyt jelentenek a későbbi pályájuk során. Elsajátíthatnak egy modern, előrevivő szemléletet, ami a jövőben egyre meghatározóbb lesz. Nyugat-Európában már nagy szakirodalma van, de hazánkban is mind több információ érhető el az ökoházakról, sőt több egyetemen is tartanak kurzusokat e téma megismertetésére. Tapasztaljuk, hogy az építtetők részéről mutatkozik igény ökoházépítésre, igaz, egyelőre még nem nagy arányban” –  hangsúlyozza Szaffenauer József okl. építész, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium igazgatója.


 Kitért arra is, e házak anyaga, formája markánsan eltér a hagyományos épületekétől, ami jelentős hatással van az utcaképre is, hiszen a dombházak, a föld alatti épületek formája egészen más, mint a betonból és  téglából készülteké. Ezért az ökoházak többsége nem  a települések belterületén, hanem inkább a falu végén, vagy külterületen található. Ez jelentősen befolyásolja az ökoházak formáját, anyagát vagy a működésükhöz kialakított rendszereket.


További hírek

  A négylábú barátokról szólt a családi nap
2023. 06. 05. 16:28 pecsi-hirhatar.hu
  Új lehetőségeket, változatos programok
2023. 06. 02. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hild Music Garden Pécs szívében
2023. 06. 02. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Nyári Színház - középpontban a vígjátékok
2023. 06. 01. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Az új eszközök segítik a lélegeztetett gyermekek gyógyítását
2023. 05. 30. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Ötven repülőt szállítanak Kínába
2023. 05. 29. 21:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban
2023. 05. 29. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  A másik Nyolcak
2023. 05. 27. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
2023. 05. 26. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  DeLorean-nel a jövőbe
2023. 05. 24. 20:24 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport