PÉCSI HÍRHATÁR - Különleges pályaművek készültek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.05.25.
 Szombat
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 04. 20. 21:27     


Különleges pályaművek készültek
Idén, immár harmadik alkalommal rendezték meg a Tervezz te is ökoházat! vetélkedőt.

A Tervezz te is ökoházat! vetélkedőt idén, immár harmadik alkalommal rendezték meg.

Kádárkocka természetbarát és energiatakarékos felújítása, cölöpalapokon álló kizárólag természetes anyagokból épített lakóház, zöldtető, a víz visszaforgatásának legkülönbözőbb megoldásai, szalma és vályog mint építőanyag – többek között ezek az elgondolások is szerepeltek a Tervezz te is ökoházat! vetélkedő pályamunkái között.

A pályázatot közösen írta ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiummal közösen. A három fordulós az ökoépítészetet középpontba helyező vetélkedőre valamennyi hazai és országhatáron túli magyar építész technikum diákcsapata jelentkezhetett, akár egy helyről több is. A verseny nemcsak az építkezési kultúra egy új lehetőségét villantja fel a jövő építészei előtt, e mellett új szemléletet visz a szakmai fejlődésükbe, lehetőséget adva arra, hogy szabadon kipróbáljanak különböző megoldásokat.

Az ökoház fogalma mindinkább bekerül a köztudatba, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a kevésbé környezetkárosító és energiahatékony építkezési és épületüzemeltetési megoldások iránt. Az építészek olyan anyagok, technológiák alkalmazására törekednek, amelyek létrehozása, működtetése nem terheli meg a környezetet, előállítási költsége pedig alacsonyabb a korábban ismert megoldásoknál. Ezen építkezési mód ismérve, hogy az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított, vagy újrahasznosítható anyagokat használnak fel, és olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik.

A jövő építészeivel szembeni elvárások sarkalatos pontja lesz a jövőben hogy  gondolkodásuk középpontjában a környezettudatosság álljon, éppen ezért fontos, hogy az erre a pályára készülő középiskolások mielőbb megismerkedjenek e szemlélet mód alapjaival. Nyugat-Európában növekszik azoknak a száma, akik szívesen áldoznak az öko életterek kialakítására, hiszen így magasabb életminőségben élhetik az mindennapjaikat. Hazánkban is egyre többen a passzív-, aktív- vagy ökoházat építenek.

Az országban az elsők között Pécsett épült ökotudatos technológiával magánház, 1985-ben az úgynevezett „Napház”, ami mai napig kiválóan szolgálja tulajdonos-tervezőjét. Többek között ezt az épületet is megtekintették a 2023-as vetélkedő döntősei, ahogyan a Mecsekoldalon fagerenda tartószerkezetekkel, tégla falazattal és szalma szigeteléssel, zöldtetővel épült ökoházat is.

A 15 csapatból öt jutott be a Pécsen megrendezett döntőbe. Az első  helyezett a székesfehérvári csapat lett, jó anyag- és épülettömeg választásának köszönhetően, a  második helyen a salgótarjániak végeztek maketjükkel, míg a harmadik a székesfehérvári technikum egy másik csapata lett, ők a Kádár-kockák fenntarthatóvá alakításáról elmélkedett.


„Az ökoház témája nem szerepel a középiskolás tananyagban, azok a diákok, akik beneveznek erre a vetélkedőre olyan plusz ismeretek birtokába jutnak, amelyek előnyt jelentenek a későbbi pályájuk során. Elsajátíthatnak egy modern, előrevivő szemléletet, ami a jövőben egyre meghatározóbb lesz. Nyugat-Európában már nagy szakirodalma van, de hazánkban is mind több információ érhető el az ökoházakról, sőt több egyetemen is tartanak kurzusokat e téma megismertetésére. Tapasztaljuk, hogy az építtetők részéről mutatkozik igény ökoházépítésre, igaz, egyelőre még nem nagy arányban” –  hangsúlyozza Szaffenauer József okl. építész, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégium igazgatója.


 Kitért arra is, e házak anyaga, formája markánsan eltér a hagyományos épületekétől, ami jelentős hatással van az utcaképre is, hiszen a dombházak, a föld alatti épületek formája egészen más, mint a betonból és  téglából készülteké. Ezért az ökoházak többsége nem  a települések belterületén, hanem inkább a falu végén, vagy külterületen található. Ez jelentősen befolyásolja az ökoházak formáját, anyagát vagy a működésükhöz kialakított rendszereket.


További hírek

  Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
2024. 05. 24. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
2024. 05. 24. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  A vadhús fogyasztásának előnyei
2024. 05. 22. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint három évtizede a munkaerő-szolgáltató piacon
2024. 05. 21. 17:39 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő Banksy-jétől a történészpalántákig
2024. 05. 20. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Püskösd napja immár eljött
2024. 05. 19. 01:54 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal tartottak Pécsen eperkóstolót
2024. 05. 18. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
2024. 05. 18. 15:22 pecsi-hirhatar.hu
  A hatodik előadás meglepetés
2024. 05. 17. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Cantat a kórusmuzsika ünnepe
2024. 05. 16. 21:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport