PÉCSI HÍRHATÁR - Különleges toronykiállítás a pécsi városházán

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.10.03.
 Hétfő
Ma Helga napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 10. 20:44     


Különleges toronykiállítás a pécsi városházán
Rendkívüli, 2+1 szintes kiállítás nyílt a pécsi városháza tornyában

Exkluzív torony-kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a pécsi városháza történetét.

 

Előre meghirdetett városi eseményeken, valamint egyéni regisztrációt követően tekintheti meg  bárki ingyenesen az épület és a torony történelmét bemutató tárlatot, amit lebilincselő pécsi panoráma koronáz meg a torony erkélyéről.


Miért van torony a pécsi városházán? Hányszor építettek újjá az épületet a helyhatóság számára? Mi a közös a pécsi városházában, a szegedi gőzfürdőben és a kassai színházban? Egyebek közt ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok a vállalkozó kedvű látogatók, akik megnézik a város új, helytörténeti kiállítását.


A helyes válaszokért – és további Pécs-történeti érdekességekért – azonban alaposan meg kell dolgozni. A tárlatot ugyanis a városháza tornyának alsó két szintjén alakították ki. A város fölé magasodó torony Pécs történelmével szorosan összefonódó több évszázados múltját bemutató kiállítás azért is különleges és egyben rendhagyó, mert a torony a városháza hivatali területéről érhető el, így egy, a nagyközönség számára eddig nem látogatható épületrész nyílik meg.


- A tárlat létrehozásával egy exkluzív élményt szeretnénk kínálni a város történelme iránt érdeklődő helyieknek és turistáknak. A kiállítás mélységében foglalkozik az elmúlt több mint háromszáz évben épült városházákkal és azok legendás tornyának céljával, jelentőségével, harangjátékával. Egy panorámafotó segítségével a torony teraszáról látható jelenlegi és múltbéli belvárosi épületek ismerhetők meg. A tárlatot egy csodálatos pécsi panoráma koronázza meg, amit a résztvevők az utcafronthoz képest 223 lépcsőfok magasságából, a torony legfelsőbb szintjének erkélyéről élvezhetnek – mondta el Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.


A toronykiállítást bizonyos városi események, mint például a Város Napja, a Turisztikai Világnap vagy az októberre tervezett Nyitott Udvarok Napja alkalmából a városháza városmarketing osztályának munkatársai által vezetett bejáráson lehet megtekinteni. Emellett előzetes egyéni regisztrációt követően is látogatható a tárlat. A maximum 10 fős csoportok regisztrációját a város honlapján elérhető felületen fogadják, és a visszaigazolását követően válik érvényessé. A toronykiállításon való részvétel ingyenes.


- Valódi pécsi összefogás révén jött létre ez a különleges bemutató. A tárlat szakmai anyagát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, Gál Éva, Pásztor Andrea és Várdai Levente állították össze, a forrásokat a múzeum mellett a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, valamint a Csorba Győző Könyvtár biztosította, míg a grafikai tervezést és a kivitelezést egy pécsi cég, a Rubinsky Design végezte, a kiállítás elkészítését pedig a Városháza városmarketing osztálya koordinálta. A rendhagyó tárlat így azt is érzékelteti, hogy milyen alapos és látványos eredménnyel járhat a pécsiek együttműködése – foglalta össze Zag Gábor.


További hírek

  Tíz év után újra népszámlálás
2022. 10. 03. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
2022. 10. 02. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Útjára indult a Szépkorú Hálózat
2022. 10. 01. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon gigantikus kultúrszüret lesz
2022. 09. 30. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Szeptember végén újra Kutatók Éjszakája
2022. 09. 29. 01:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hiánypótló kardiológiai eszközök
2022. 09. 28. 01:05 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:04 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Negyvenöt éve már Focusban
2022. 09. 22. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is érkeznek
2022. 09. 22. 21:15 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport