PÉCSI HÍRHATÁR - Különleges toronykiállítás a pécsi városházán

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 10. 20:44     


Különleges toronykiállítás a pécsi városházán
Rendkívüli, 2+1 szintes kiállítás nyílt a pécsi városháza tornyában

Exkluzív torony-kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a pécsi városháza történetét.

 

Előre meghirdetett városi eseményeken, valamint egyéni regisztrációt követően tekintheti meg  bárki ingyenesen az épület és a torony történelmét bemutató tárlatot, amit lebilincselő pécsi panoráma koronáz meg a torony erkélyéről.


Miért van torony a pécsi városházán? Hányszor építettek újjá az épületet a helyhatóság számára? Mi a közös a pécsi városházában, a szegedi gőzfürdőben és a kassai színházban? Egyebek közt ezekre a kérdésekre kaphatnak választ azok a vállalkozó kedvű látogatók, akik megnézik a város új, helytörténeti kiállítását.


A helyes válaszokért – és további Pécs-történeti érdekességekért – azonban alaposan meg kell dolgozni. A tárlatot ugyanis a városháza tornyának alsó két szintjén alakították ki. A város fölé magasodó torony Pécs történelmével szorosan összefonódó több évszázados múltját bemutató kiállítás azért is különleges és egyben rendhagyó, mert a torony a városháza hivatali területéről érhető el, így egy, a nagyközönség számára eddig nem látogatható épületrész nyílik meg.


- A tárlat létrehozásával egy exkluzív élményt szeretnénk kínálni a város történelme iránt érdeklődő helyieknek és turistáknak. A kiállítás mélységében foglalkozik az elmúlt több mint háromszáz évben épült városházákkal és azok legendás tornyának céljával, jelentőségével, harangjátékával. Egy panorámafotó segítségével a torony teraszáról látható jelenlegi és múltbéli belvárosi épületek ismerhetők meg. A tárlatot egy csodálatos pécsi panoráma koronázza meg, amit a résztvevők az utcafronthoz képest 223 lépcsőfok magasságából, a torony legfelsőbb szintjének erkélyéről élvezhetnek – mondta el Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.


A toronykiállítást bizonyos városi események, mint például a Város Napja, a Turisztikai Világnap vagy az októberre tervezett Nyitott Udvarok Napja alkalmából a városháza városmarketing osztályának munkatársai által vezetett bejáráson lehet megtekinteni. Emellett előzetes egyéni regisztrációt követően is látogatható a tárlat. A maximum 10 fős csoportok regisztrációját a város honlapján elérhető felületen fogadják, és a visszaigazolását követően válik érvényessé. A toronykiállításon való részvétel ingyenes.


- Valódi pécsi összefogás révén jött létre ez a különleges bemutató. A tárlat szakmai anyagát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, Gál Éva, Pásztor Andrea és Várdai Levente állították össze, a forrásokat a múzeum mellett a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, valamint a Csorba Győző Könyvtár biztosította, míg a grafikai tervezést és a kivitelezést egy pécsi cég, a Rubinsky Design végezte, a kiállítás elkészítését pedig a Városháza városmarketing osztálya koordinálta. A rendhagyó tárlat így azt is érzékelteti, hogy milyen alapos és látványos eredménnyel járhat a pécsiek együttműködése – foglalta össze Zag Gábor.


További hírek

  KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
2023. 01. 26. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023. 01. 24. 09:24 pecsi-hirhatar.hu
  Szobrot állítanak Grastyán Endrének
2023. 01. 23. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei év Tüke díjasa Kertész Attila karnagy
2023. 01. 22. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  „Határtalan” Vince nap a szőlőbirtokon
2023. 01. 20. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszteld az életet! “Ne ölj!”
2023. 01. 18. 20:16 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy léptekkel haladnak előre
2023. 01. 17. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét Pécsen rendezték meg
2023. 01. 15. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ölt a próbaidős ápoló
2023. 01. 13. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Százéves szövőszékeket keltettek életre
2023. 01. 12. 21:06 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport