PÉCSI HÍRHATÁR - Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.06.25.
 Péntek
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 04. 02. 21:02     


Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
Száz milliárd euró a munkahelyek és a vállalkozások működésének fenntartására: a SURE-kezdeményezés.

Ebben a súlyos válsághelyzetben a legfontosabb az életek mentése és a megélhetés támogatása.


Az Európai Bizottság bővíti válaszlépéseit azzal, hogy javaslatot tesz a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására annak érdekében, hogy segítse a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat fennmaradásukban. Javasolja továbbá, hogy az összes rendelkezésre álló strukturális alapot a koronavírusra adott válaszlépésekre csoportosítsák át.
Tompítani kell a gazdasági csapást annak érdekében, hogy az EU gazdasága készen álljon az újrakezdésre, megfelelőek legyenek hozzá a feltételek, amelynek eléréséhez fontos, hogy ne veszítsék el a munkahelyüket az emberek, működjenek a vállalkozások. E cél elérése  érdekében hamarosan minden tagállam  rendelkezik majd  a rövidített munkaidős rendszerekkel.


A SURE az Európai  Bizottság erre adott válaszaként,  mintegy 100 milliárd értékű hitelt nyújt azon országoknak, amelyeknek erre szükségük lesz ahhoz, hogy a munkavállalók jövedelemhez jussanak, és a vállalkozások pedig megtarthassák alkalmazottaikat. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy továbbra is kifizethessék lakbérüket, számláikat, élelmiszert tudjanak vásárolni, valamint elősegíti, hogy a gazdaság  stabilizálódjon.


A hitelek a tagállamok által nyújtott garanciákon alapulnak majd, és oda irányulnak, ahol azokra a legégetőbb szükség van. Valamennyi tagállam felhasználhatja ezeket. A SURE támogatni fogja a rövidített munkaidős rendszer bevezetését, valamint azokat az intézkedéseket, amelyek célja, hogy segítsen a tagállamoknak megvédeni a munkahelyeket, a munkavállalókat és az önfoglalkoztatókat az elbocsátás és a jövedelem-kiesés kockázatával szemben. A vállalkozások átmenetileg csökkenthetik az alkalmazottak munkaidejét, vagy teljes egészében felfüggeszthetik a munkavégzést az állam által a le nem dolgozott órák után nyújtott jövedelemtámogatás segítségével. A jelenlegi vészhelyzet átvészelésére az önfoglalkoztatók jövedelempótlásban fognak részesülni.


A leginkább rászorulókként a mezőgazdasági termelők és a halászok is részesülnek majd támogatásban. Mindezek az intézkedések a jelenlegi uniós költségvetésen alapulnak, és minden rendelkezésre álló eurót fel fognak használni. Ezek az intézkedések azt mutatják, hogy erős és rugalmas hosszú távú uniós költségvetésre van szükség.


A koronavírus-járvány olyan próbatétel Európa számára, ami néhány héttel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna. A válság mélysége és kiterjedése olyan nagyságrendű és gyorsaságú, a szolidaritás olyan fokát igénylő válaszlépéseket tesz szükségessé, amelyekre korábban nem volt példa.


Az elmúlt hetekben az Európai Bizottság intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy biztosítsa a tagállamok számára az egészségügyi rendszereik, vállalkozásaik és munkavállalóik pénzügyi támogatásához szükséges rugalmasságot. Intézkedett az orvosi berendezések beszerzésére irányuló erőfeszítések koordinálására, felgyorsítására és megerősítésére, valamint a kutatások finanszírozását oltóanyag-fejlesztésre fordította. E mellett fáradhatatlanul dolgozott annak biztosításán, hogy az áruk és a határ menti ingázók továbbra is mozoghassanak az EU-n belül, a kórházak és gyárak működése folyamatos legyen, és az üzletek polcai ne ürüljenek ki. Az elmúlt időszakban és jelenleg is támogatja az uniós polgároknak, családtagjaiknak és a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek a világ más tájairól való hazaszállítását. Ezekkel a lépésekkel az Európai Bizottság azon meggyőződésének tesz eleget, hogy az európai válság egyetlen hatékony megoldása az együttműködés, a rugalmasság és mindenekelőtt a szolidaritás.


A legújabb javaslattal a válaszlépések magasabb szintet értek el, mint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elmondta, a koronavírus okozta válságban csak a legerősebb válaszlépéseket lehet tenni, ehhez minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használni. Az uniós költségvetésben rendelkezésre álló minden eurót  éppen ezért átirányítják a válság megoldására, és könnyítenek  minden szabályon, a finanszírozás gyors és hatékony áramlásának érdekében. Az új szolidaritási eszköz révén mozgósítandó 100 milliárd euróval a cél a munkahelyek megtartása és a vállalkozások működésének fenntartása, az erők egyesítése  a tagállamokkal az életmentés és a megélhetés védelme érdekében, az európai szolidaritás jegyében.


További hírek

  Jövőbe mutató oktatásfejlesztés
2021. 06. 25. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb együttműködés
2021. 06. 24. 01:39 pecsi-hirhatar.hu
  Díj viseli a pécsi professzor nevét
2021. 06. 23. 01:29 pecsi-hirhatar.hu
  A kutyáknak sem könnyű
2021. 06. 22. 01:58 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb körforgalmi csomópont épül Pécsen
2021. 06. 21. 01:27 pecsi-hirhatar.hu
  Nyári Színház újra
2021. 06. 20. 11:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ötéves a „Pécs Summer School”
2021. 06. 20. 11:00 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsett öntött harang
2021. 06. 18. 19:56 pecsi-hirhatar.hu
  Az „értelmi szerző” is rács mögé kerül
2021. 06. 17. 19:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az ártó szellemeket is elűzik
2021. 06. 16. 20:28 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport