PÉCSI HÍRHATÁR - Lehet-e különbség tej és tej között

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 11. 02. 20:26     


Lehet-e különbség tej és tej között
Pécsi kutatók az egészséges táplálkozás érdekében működnek együtt egy biotechnológiai céggel.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő Élelmiszer Biotechnológiai Kutatócsoport és a Soft Flow Kft. piacvezető biotechnológiai vállalat közösen dolgozik annak érdekében, hogy  tiszta és megfelelő minőségű élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára.

Az Élelmiszer Biotechnológiai Kutatócsoport 2019-ben jött létre a tudomány képviselői és az ipar szereplőinek összefogásával. A Pécsi Tudományegyetemen a megalakulása előtt is folyt már számos élelmiszer biotechnológiával kapcsolatos kutatás. Az iparban alkalmazott technológia, valamint az egyetemi know-how és alkalmazott kutatási tevékenységek integrálásával a piaci igényeket is kiszolgáló kutatócsoport jött létre, ami két fő területen folytat kutatásokat.

A szakemberek évek óta foglalkoznak a mikotoxinok -  penészgomba-eredetű, kisméretű toxikus vegyületek, amelyek számos gabonában-, gabonaeredetű élelmiszerben megtalálhatók, illetve a sörben és borban is fellelhetők - kutatásával, amelyek kedvező klimatikus viszonyok  mellett a mezőgazdasági termények széles skáláját fertőzhetik meg a betakarítás előtti és utáni időszakban a nem megfelelő tárolás, vagy érlelés következtében ugyanis elszaporodnak, szennyezhetik az élelmiszereket, ezeken keresztül az emberi szervezetbe kerülve,  akár a hormonális rendszerbe is képesek negatívan beavatkozni. Van köztük olyan, amelyik daganatkeltő hatású, hosszú távon például májrákot is okozhat.

Az, hogy mekkora mennyiségben lehetnek jelen egy adott élelmiszerben a mikotoxinok, azt mára nemzetközileg elfogadott határértékek szabályozzák, amelyeket rendszeresen ellenőriznek. Erre azért szükség van, ma már számos országból importálunk élelmiszereket, mezőgazdasági terményeket, ezek ellenőrzése  az emberek egészsége érdekében kiemelten  fontos.

A pécsi szakemberek kutatása abból a szempontból is egyedülálló – és ezt a tudományos világ és a piac is elismeri –, hogy a határértékeket nem csupán egyes mikotoxinokra vizsgálják, mivel azokból egyszerre több alfaj is jelen lehet az adott élelmiszerben, amelyek felerősíthetik egymás negatív hatását. Ezért a kutatók arra hívják fel az ellenőrző szervezetek figyelmét, hogy azokat egyenként vizsgálják, ellenőrizzék a termékben található mennyiségük mértékét.

A Soft Flow biotechnológiai céggel való együttműködés is ezen kutatásokra fókuszál, hiszen a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársaival közösen végzett vizsgálatok eredményeit figyelembe véve tervezi a cég – MycoFossTM néven a világ számos országában elérhető – vizsgálómódszerének jövőbeli továbbfejlesztését. Ezen automatizált analitikai eljárás ugyanis minden, az ellenőrzéshez szükséges vegyszert és reagenst, valamint az optimalizált mérőműszert és a speciális elemzőprogramot tartalmazza.

A mikotoxinok vizsgálata mellett a tejben található sejtnél kisebb részecskéket, vezikulákat is kutatják a szakemberek. Régóta kérdés tudományos körökben is, hogy lehet-e különbség tej és tej között. A pécsi szakemberek legújabb kutatásukban arra keresik a választ, hogy milyen hatást kelt a különféle tartásban élő tehenektől származó tej az emberi szervezetben.

A tej, mint minden testfolyadék nagyon nagy koncentrációban tartalmaz sejtnél kisebb részecskéket, ezekben számos biológiailag aktív anyag található, köztük olyanok, amik gyulladáskeltő vagy épp gyulladás gátló hatásúak. Az, hogy milyen körülmények között tartották a tejelő tehenet, nagyon fontos, ugyanis kutatási eredmények bizonyítják, befolyásolja ezeknek a részecskéknek a hatását. Ennek egy egészséges ember esetében kisebb a jelentősége, de például az autoimmun betegek esetében fontos lehet, hiszen az ő esetükben ezen részecskék könnyen gyulladást okozhatnak a szervezetükben.

Ezen kutatások mindegyikére komoly igény van mind az ipar, mind a piac, mind az ellenőrző hatóságok részéről. A kutatócsoport és a Soft Flow együttműködése lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek olyan mintákhoz jussanak hozzá, amelyek garantáltan az ipari és piaci igényeknek megfelelő módon vannak szállítva, tárolva, jellemezve. Az ilyen mintákon végzett vizsgálatok pontosabbak és hatékonyabbak. Így egyrészt a kutatócsoport nagyobb számban tud tudományos publikációkat megjelentetni, másrészt a kutatásoknak köszönhetően a vállalat számára hasznos javaslatokat tud tenni, a jövőbeli csomagok fejlesztése terén, ezzel is elősegítve a fogyasztók egészségesebb élelmiszerhez való hozzájutását.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport