PÉCSI HÍRHATÁR - Letöltendő börtön a volt MVM vezérnek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 03. 01. 23:34     


Letöltendő börtön a volt MVM vezérnek
Öt év börtönre ítélte másodfokon a Pécsi Ítélőtábla az MVM korábbi vezérigazgatóját.

A Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) volt vezetőjét a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa, az úgynevezett MVM-perben lefolytatott új eljárásban, másodfokon, nem jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte.


A táblabíróság határozatával megváltoztatta a Kaposvári Törvényszék új eljárásban az elmúlt év márciusban elsőfokú, nem jogerős ítéletét, ami felmentette az MVM egykori vezetőjét a vádak alól. A Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa K. I.-t - távollétében – társ tettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban találta bűnösnek. Az ügy másodrendű vádlottját bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztésre, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére, a harmadrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett sikkasztás, illetve pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a másodfokú bíróság.


A két órán keresztül tartó indoklásában Krémer László hangsúlyozta,  a bűncselekményeket a vádlottak nem  bűnszervezetben követték.  Kiemelte, a büntetőeljárási törvény lehetőséget ad a másodfokú bíróságnak arra, hogy az első fokon lefolytatott bizonyítás adataiból eltérő következtetést vonjon le, attól eltérő ítéletet hozzon.

Az ügyészség azzal vádolta dr. K. I. I. rendű vádlottat és társait, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetői és alkalmazottaiként – beosztásukat felhasználva – különböző, ténylegesen meg nem valósult beruházások előkészítése során, bűnszervezetet létrehozva vagyonkezelői kötelezettségüket szándékosan megszegték és ezzel összességében több milliárd forintos kárt okoztak az állam tulajdonában álló gazdasági társaságnak, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez segítséget nyújtottak. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, magyar energianád program és több tanácsadói szerződés.


A vádirati tényállás szerint a cselekmények elkövetése során az Sz. Á. II. rendű vádlott érdekeltségébe tartozó off-shore céget is felhasználtak. Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék a megismételt eljárás során dr. K. I.  I. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottat valamennyi vádpont alól felmentette, míg Sz. Á. II. rendű és dr. K. I-né  IV. rendű vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.


A törvényszék a széles körben lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként azt állapította meg, hogy az MVM Zrt. egy időközben elhunyt vezető tisztségviselője, illetve más személyek vettek részt abban a bűncselekményben, amely egy horvátországi szálloda megvásárláshoz volt köthető. A hotelt az MVM Zrt. kívánta megvásárolni, üdülőnek és képzési központnak. Több horvátországi és más off-shore cég közötti bonyolult, részben fiktív szerződéssorozattal M.L. a II .rendű vádlott segítségével több mint 4,3 millió eurót utalt át olyan külföldi gazdasági társaságnak, mely ténylegesen nem rendelkezett a szálloda tulajdonjogával. Dr. K. I-né  IV. rendű vádlott – aki az I. rendű. vádlott felesége – szerezte meg azoknak a cégeknek az irányítását, amelyek a szálloda tulajdonjogával rendelkeztek.

A Pécsi Ítélőtábla – élve azzal az eljárásjogi lehetőséggel, hogy az elsőfokú bíróság által lefolytatott bizonyítás anyagából más következtetést is levonhat - az elsőfokú bíróság által  megállapítottól részben eltérő tényállást állapított meg.

A cselekmény hátterében egy rendkívül bonyolult gazdasági eseménysorozat állt. Ennek lényege, hogy dr. K.I. I.rendű vádlott - vállalati üdülő megvásárlása céljából - elindított egy jogi és pénzügyi folyamatot, mely végül azzal zárult, hogy az arra biztosított pénzügyi fedezet szinte teljes egésze egy ciprusi cégnyilvántartásban szereplő és tényleges haszonélvezőként az I .rendű vádlott feleségének - dr. K.I-né IV. rendű vádlott - tulajdonosi érdekeltségébe tartozó off-shore céghez került. Ennek az ügyletnek lebonyolításához nyújtott segítséget a II. és III. rendű vádlott.

Bizonyítottnak látta, hogy dr. K. I. I. rendű,  Sz. Á. II. rendű és dr. V-S. L. III. rendű vádlottak e bűncselekmény elkövetésében részt vettek. Ugyanakkor a másodfokú bíróság sem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottak bűnszervezetet létrehozva okoztak kárt az MVM Zrt-nek.

Megállapította továbbá a másodfokú bíróság, hogy az MVM Zrt. 2007. január 25. napján megkötött háromoldalú befektetési és vagyonkezelői keret megállapodás alapján, amelyet az I. rendű vádlott és az azóta elhunyt volt gazdasági vezérigazgató-helyettes írt alá - több részletben összesen 6.350.000 eurót utalt át egy osztrák bank számlájára. Később ez a pénz egy Cipruson bejegyzett offshore cég számlájára került. A II. rendű vádlott által képviselt off-shore cég a szerződésben kötelezettséget vállalt arra, hogy az energetika területén biztonságos befektetési portfóliót alakít ki, amely összességében minimum 10 százalékos hozamot eredményez. Az MVM Zrt. által átutalt összegből egy magyarországi Kft. csaknem 3 millió €-t, míg egy másik ugyancsak Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság 733.000 eurót kapott. A  II. rendű vádlott cége egyáltalán nem a szerződésben vállalt biztonságos energetikai portfóliók kialakítását és magas minősítésű kötvények vásárlását végezte el. Csaknem 3 millió €-val a II. rendű vádlott cége soha nem számolt el, és ezt tőle az I. rendű vádlott nem is kérte számon.

A kiegészített és részben megváltoztatott tényállás alapján a Pécsi Ítélőtábla, az elsőfokú bíróság döntését megváltoztatva, dr. K. I. I. rendű vádlott bűnösségét folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében és társ tettesként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében állapította meg, ezért az I. rendű vádlottat halmazati büntetésül 5 évi börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, valamint 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki további folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, mint bűnsegédet, halmazati büntetését 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

Dr. V-S. L. III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében és ugyancsak bűnsegédként elkövetett pénzmosás bűntettében. A III. rendű vádlottat halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre és 2 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte.  

A IV. rendű. vádlott büntetését helyben hagyta.

A  Pécsi Ítélőtábla ítélete ellen mindhárom vádlott védője felmentésért fellebbezett, az ügyész erre három munkanapot tartott fenn, így a határozat nem jogerős. Az ügy várhatóan a Kúrián folytatódik.   Az ügyész a tárgyalás végén egyúttal indítványozta Kocsis István letartóztatását, a  kényszerintézkedés elrendelését ugyanakkor a tábla nem látta szükségesnek.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport