PÉCSI HÍRHATÁR - Lezárult a hallgatói tervpályázat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.25.
 Hétfő
Ma Gábor napja van.
Holnap Irén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 25. 18:00     


Lezárult a hallgatói tervpályázat
Hallgatói tervpályázat alapján fejleszthetik Szentlőrincen a közösségi közlekedést.

Lezárult a Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar hallgatói tervpályázata, a nyertesek tervei alapján fejleszti a jövőben közösségi közlekedését.

Az építőanyag forgalmazó és gyártó cégek, valamint az egyetemi kar által kiírt   pályázat elsődleges célja olyan buszmegállók tervezése volt, amelyek mind gazdasági, mind környezeti, társadalmi szempontból is fenntartható közösségi térként működhetnek.

A 2017-ben első alkalommal kiírt tervpályázat elsődleges  célja az volt, hogy ösztönözzék a hallgatókat arra, hogy megismerjék ezen építőanyagok sokrétű felhasználási lehetőségeit. Továbbá a Szentlőrincen található buszmegállók, buszöblök konkrét példáján keresztül esztétikus, gazdaságos, tartós és környezetbarát megoldásokban  gondolkodhassanak.

Emellett a kiírók fontosnak tartották azt is, hogy a magyarországi településeket érintő építőipari problémákra közös erővel találjanak hosszú távú megoldásokat, a műszaki érdeklődésű fiatalok bevonásával, akik Szentlőrinc közösségi közlekedésének fejlesztéséhez terveztek innovatív, modern, esztétikus megjelenésű és nem utolsó sorban gazdaságos építőelemekkel készülő buszvárókat.
 
A szakmai bíráló bizottság a beérkező tervpályázatokat több szempont alapján értékelte. Egyebek mellett megvizsgálták a buszváró mennyire illeszkedik bele a városképbe, a kreatív építészeti megoldások mellett  mennyire őrzi meg eredeti funkcióját, mennyire érvényesülnek a fenntartható fejlődés és közösségi térként működés szempontjai, valamint a megvalósítás mennyire gazdaságos. Az alapanyagok esetében külön figyelmet fordítottak a betonra,  annak  innovatív módon történő alkalmazására a pályázók.

A pályázat abszolút győztese Ambrus Tibor, akinek a „Beton buszmegálló ötletterve” a bizottság megítélése szerint nemcsak a leginkább illeszkedik Szentlőrinc városképébe, de a beton és a Leier építőanyagok felhasználhatóságát is a legoptimálisabban valósította meg. Pályaműve mindazon által szem előtt tartja a buszmegálló megközelíthetőségét és funkcionalitását is.


Elismerésben részesült Pétery Tamás is, akinek Pécsi gyors nevet viselő pályamunkája, amelyben  a közösségi helyszín funkcionalitásának és a design-jának összhangját, valamint a fenntarthatósági szempontok megvalósulását és Bauer Aletta Szentlőrinci buszmegálló fantázia című tervei, amelyben  a Leier építőanyagok innovatív felhasználását, valamint az egész buszmegálló gazdaságos megvalósíthatóságát  értékelte a zsűri.


További hírek

  Fogynak a vadmacskák a Gemencben
2019. 03. 24. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Sellye Család- és Gyermekjóléti Központ
2019. 03. 23. 02:33 pecsi-hirhatar.hu
  Teljesen megújul a szennyvíztelep
2019. 03. 22. 23:12 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken a mesterséges intelligencia
2019. 03. 21. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport