PÉCSI HÍRHATÁR - Lezárult a hallgatói tervpályázat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.10.
 Hétfő
Ma Judit napja van.
Holnap Árpád napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 01. 25. 18:00     


Lezárult a hallgatói tervpályázat
Hallgatói tervpályázat alapján fejleszthetik Szentlőrincen a közösségi közlekedést.

Lezárult a Leier Hungária Kft., a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar hallgatói tervpályázata, a nyertesek tervei alapján fejleszti a jövőben közösségi közlekedését.

Az építőanyag forgalmazó és gyártó cégek, valamint az egyetemi kar által kiírt   pályázat elsődleges célja olyan buszmegállók tervezése volt, amelyek mind gazdasági, mind környezeti, társadalmi szempontból is fenntartható közösségi térként működhetnek.

A 2017-ben első alkalommal kiírt tervpályázat elsődleges  célja az volt, hogy ösztönözzék a hallgatókat arra, hogy megismerjék ezen építőanyagok sokrétű felhasználási lehetőségeit. Továbbá a Szentlőrincen található buszmegállók, buszöblök konkrét példáján keresztül esztétikus, gazdaságos, tartós és környezetbarát megoldásokban  gondolkodhassanak.

Emellett a kiírók fontosnak tartották azt is, hogy a magyarországi településeket érintő építőipari problémákra közös erővel találjanak hosszú távú megoldásokat, a műszaki érdeklődésű fiatalok bevonásával, akik Szentlőrinc közösségi közlekedésének fejlesztéséhez terveztek innovatív, modern, esztétikus megjelenésű és nem utolsó sorban gazdaságos építőelemekkel készülő buszvárókat.
 
A szakmai bíráló bizottság a beérkező tervpályázatokat több szempont alapján értékelte. Egyebek mellett megvizsgálták a buszváró mennyire illeszkedik bele a városképbe, a kreatív építészeti megoldások mellett  mennyire őrzi meg eredeti funkcióját, mennyire érvényesülnek a fenntartható fejlődés és közösségi térként működés szempontjai, valamint a megvalósítás mennyire gazdaságos. Az alapanyagok esetében külön figyelmet fordítottak a betonra,  annak  innovatív módon történő alkalmazására a pályázók.

A pályázat abszolút győztese Ambrus Tibor, akinek a „Beton buszmegálló ötletterve” a bizottság megítélése szerint nemcsak a leginkább illeszkedik Szentlőrinc városképébe, de a beton és a Leier építőanyagok felhasználhatóságát is a legoptimálisabban valósította meg. Pályaműve mindazon által szem előtt tartja a buszmegálló megközelíthetőségét és funkcionalitását is.


Elismerésben részesült Pétery Tamás is, akinek Pécsi gyors nevet viselő pályamunkája, amelyben  a közösségi helyszín funkcionalitásának és a design-jának összhangját, valamint a fenntarthatósági szempontok megvalósulását és Bauer Aletta Szentlőrinci buszmegálló fantázia című tervei, amelyben  a Leier építőanyagok innovatív felhasználását, valamint az egész buszmegálló gazdaságos megvalósíthatóságát  értékelte a zsűri.


További hírek

  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018. 12. 08. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi kar
2018. 12. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  Egyenlő esélyekkel
2018. 12. 06. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszta bolygót mindenkinek
2018. 12. 04. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Négy generáció egy fedél alatt
2018. 12. 04. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilált a Hesz János Emlékverseny
2018. 12. 02. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Vonalakban
2018. 12. 01. 01:36 pecsi-hirhatar.hu
  Nyolcadik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár
2018. 11. 30. 14:11 pecsi-hirhatar.hu
  Heisenberg: a szerelem ereje
2018. 11. 30. 13:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport