PÉCSI HÍRHATÁR - Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.14.
 Péntek
Ma Vazul napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 05. 29. 02:56     


Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban
A Pannon Filharmonikusok a magyar lángelme előtt tiszteleg a klasszikus zene napján.

A magyar lángelme előtt tiszteleg a klasszikus zene napján, május 30-án a Pannon Filharmonikusok.

 Ligeti, a magyar lángelme címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok az idén 100 éve született Ligeti György előtt tisztelegve a magyar klasszikus zene napján, május 30-án a KodályKözpontban. Az est karmestere és moderátora a kortárs zenei szakértő, a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar zeneigazgatója, Ajtony Csaba.

A koncerten a zeneszerző emblematikus alkotásai mellett más szerzők hozzá kapcsolható kompozícióinak nagyzenekari átiratai is megismerhetők, így nem pusztán keresztmetszet hallható az életműből, hanem a teljes Ligeti-univerzum beutazható. Az előadáson elhangzó, eredetileg Pécsett bemutatott Hegedűverseny végleges változatából Kelemen Barnabás hegedűművész és a Pannon Filharmonikusok egy több éves együttműködés nyitányaként a Hunnia Records megrendelésére lemezfelvételt készít.

Többszörösen is ünnepi lesz a Pannon Filharmonikusok május 30-i hangversenye, hiszen a dátum Kocsis Zoltán születésnapjához kötődően 2021 óta egyben a magyar klasszikus zene napja, amelyre a zenekarok magyar zeneszerzők műveit bemutató koncertre készülnek. A PFZ a kortárs zene reflektív, összművészeti és társadalmi szerepét kívánja erősíteni azzal is, hogy időről-időre olyan magyar zeneművek megszületését támogatja, mint Eötvös Péter Szirének éneke, a Gyöngyösi Levente – Visky András szerzőpáros Lenni vagy nem című darabjának bemutatója vagy Balogh Máté Bertók László verseire komponált alkotása.

Az idei jeles napon adott koncert középpontjában a háború utáni zeneszerző nemzedék egyik legjelentősebb alakja, a 100 éve született Ligeti György művészete áll. A Pannon Filharmonikusok műsor-összeállításában a szerző művei mellett más zeneszerzők olyan alkotásai is helyet kaptak, amelyek szerkesztési módjuk révén kapcsolódnak Ligeti kompozícióihoz.

Az est karmestere a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar, a MIKAMO zeneigazgatója, Ajtony Csaba. Ajtony hangszerelőként és szakavatott tolmácsként is jelen lesz az előadáson: két mű nagyzenekari hangszerelését a PFZ felkérésére készítette, a művek között pedig a befogadást támogató ismeretekkel segíti a közönséget.

A koncertet a korai polifónia meghatározó képviselője, Ockeghem Deo gratias című, 36 különböző énekszólamra komponált műve nyitja, amely Ajtony Csaba zenekari átiratában lesz hallható. A darab egyike a reneszánsz többszólamúság legszebb példáinak, amely fontos ihletője volt Ligetinek. Ebből inspirálódva alkotta meg az általa mikropolifóniának nevezett zenei szerkesztésmódot, ahol a hangzásban a változások apró, kicsi lépésekből állnak, és olyanok, mintha a világűrt, a világegyetemet, annak távolságait, folyamatos változásait, de meglévő állandóságát is egyszerre adnák vissza. Ligeti szavaival: „amit hallunk, az egyfajta szövevény, valami nagyon-nagyon sűrű pókháló”, ami rögtön megfigyelhető is lesz a koncert második darabjában, a Lontanóban.

A reneszánsz inspirációs forrás mellől Ligeti kortárs ihletője, az általa a század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének tartott, a matematikai szépséget a zenével és humorral ötvöző Conlon Nancarrow gépzongoraetűd-sorozatából az 5. számú darab hangzik el, ezúttal szintén Ajtony Csaba zenekari hangszerelésében. Nancarrow híres volt arról, hogy míg koncertjein preparált Bösendorfer zongorája játszott előadó nélkül a színpadon, ő a nézőtéren ülve figyelte közönségét, a Pannon Filharmonikusok estjének érdekessége viszont éppen az lesz, hogy a technikai korlátok nélküli, bármilyen bonyolult ritmusok és gyors tempók lejátszására képes gépzongorára írt darabot emberi kezek fogják előadni.

A kései Ligeti-művek közül a Hegedűversenyt tűzte műsorára a PFZ, amelynek első, háromtételes változatát éppen Pécsett mutatták be először Magyarországon. A versenyművet ezúttal már végleges verziójában hallhatjuk Kelemen Barnabás szólójátékával, akinek húszéves kora óta él kezében a mű,  melyet elsőként játszhatott el hazai színpadon. Kelemen Barnabással a PFZ szorosabbra fűzi a szakmai együttműködését: a Ligeti Hegedűverseny előadásáról lemezfelvétel is készül a Hunnia Records kiadásával, és a PFZ nyáron egy exkluzív esten játszik négy kiváló szólista partnereként négy versenymű előadásában a budapesti Fesztivál Akadémián.

A május 30-i esten a versenyműben feltűnő tradicionális dallamok vonalán tovább haladva végül a Ligeti-művek egy sokat játszott, a szerző korai korszakában komponált darabjával ér véget a műsor: az estet 50-es évek elején született Concert Românesc zárja, amelynek megírásához Ligeti az általa jól ismert román népdalokból és a falusi zenekarok gyakran disszonanciákkal teli zenéjéből merített.


További hírek

  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Csaknem hárommilliárd forintos fejlesztés Pécsen a gyerekklinikán
2024. 06. 02. 20:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport