PÉCSI HÍRHATÁR - Magyarok forradalmi csőfektetési technológiája

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 11. 28. 02:32     


Magyarok forradalmi csőfektetési technológiája
Az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki két magyar vállalkozás.

Két magyar vállalkozás az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki.


A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében két évvel ezelőtt útjára indult Jet rendszerű előhúzásos csőfektetés környezettechnológiában történő alkalmazhatóságának kutatása, fejlesztése nevet viselő projekt idén decemberben fejeződik be, amelynek keretében az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki két magyar vállalkozás. A Széchenyi2020 program keretében összesen 372,62 millió forint támogatást elnyert program legfontosabb innovációja, hogy a csőfektetés során a fejrésznél irányíthatóvá vált a csőrakat eleje.   


A projekt befejezésével sikeresen lezárult egy merőben új csőfektetési technológia kifejlesztése. A program során egy kompakt, mobilis, könnyen mozgatható, vízöblítéses alapokon nyugvó fúróberendezést épített meg két magyar vállalkozás, a Geohidroterv Kft. és a Tam-Bau Kft. Az elvégzett kísérletek alapján az eddigi eljárásoknál jelentősen kevesebb idő alatt, a felszín megbontása nélkül végezhetőek el földfelszín alatti, irányított csőfektetések. Ezen technológia alkalmazásával a beépített területeken található talaj- és talajvíz-szennyeződések is elérhetővé válnak, új „irányt” adva ezzel a csőfektetési munkálatoknak és kármentesítési feladatoknak.


Több száz kísérletre került sor különböző beállításokkal, a paraméterek finomhangolásával. A kísérleteket Szolnokon, a Geohidroterv Kft., valamint Tamásiban, a Tam-Bau Kft. telephelyein folytatták le. A technológia kifejlesztése során öt szabadalmat is bejegyeztettek a vállalkozások, amelyek között dréncső-javítás és kétféle Jet-fejes irányítás is szerepel.


A létrehozott új csőfektetési technológia a korábbi, teherautó méretű berendezésekkel szemben könnyebben hordozható, hiszen méretéből adódóan egy személygépjármű utánfutóján is elfér. A technológia különböző gépeket foglal magába, úgy mint nagynyomású és alacsony nyomású szivattyúkat, kompresszort, házi-vízművet. A teljes rendszer vezérlését – ideértve a gépek üzemeltetését, a csőtovábbító berendezést, illetve a lefektetendő csőrakat irányítását is – egy ember képes ellátni távirányító segítségével. A technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészt, csak magasnyomású vizet, illetve levegőt használ a csőfektetés során, ezeket segédcsövek segítségével juttatja le a Jet-fej végéig, ahol fúvókákon keresztül távozik. A víz és levegő ereje bontja a Jet-fej előtt a talajt, ezáltal hozva létre a csőrakat helyét.


A kifejlesztett új technológia időben, gyorsaságban, kompaktságban, irányíthatóságban és ezekből következve költségekben is kedvezőbb a most alkalmazott csőfektetéses eljárásoknál. A beruházásnak köszönhetően a vállalkozások öt munkahelyet tudnak megőrizni, és tovább hat új állást teremtenek. (kép: illusztráció)


További hírek

  Új kukásautókra cserélik a régieket
2019. 02. 20. 23:45 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a felkészülés a brexitre
2019. 02. 19. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára
2019. 02. 18. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Csibészek a Csibészekért
2019. 02. 17. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hármas ünnep a Bóbitában
2019. 02. 16. 22:45 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs mentorok segítik a diákokat
2019. 02. 15. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Végső búcsút vettek Sárkány Józseftől
2019. 02. 14. 23:03 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább növelhetők a hozamok
2019. 02. 13. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Megújuló város, megújuló energia,
2019. 02. 12. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kísérleti nyulaknak nézte a kollégáit
2019. 02. 11. 20:22 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport