PÉCSI HÍRHATÁR - Magyarok forradalmi csőfektetési technológiája

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.08.20.
 Kedd
Ma István napja van.
Holnap Sámuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 11. 28. 02:32     


Magyarok forradalmi csőfektetési technológiája
Az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki két magyar vállalkozás.

Két magyar vállalkozás az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki.


A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében két évvel ezelőtt útjára indult Jet rendszerű előhúzásos csőfektetés környezettechnológiában történő alkalmazhatóságának kutatása, fejlesztése nevet viselő projekt idén decemberben fejeződik be, amelynek keretében az eddig ismert rendszereknél sokkal kompaktabb és gyorsabb csőfektetési eljárást fejlesztett ki két magyar vállalkozás. A Széchenyi2020 program keretében összesen 372,62 millió forint támogatást elnyert program legfontosabb innovációja, hogy a csőfektetés során a fejrésznél irányíthatóvá vált a csőrakat eleje.   


A projekt befejezésével sikeresen lezárult egy merőben új csőfektetési technológia kifejlesztése. A program során egy kompakt, mobilis, könnyen mozgatható, vízöblítéses alapokon nyugvó fúróberendezést épített meg két magyar vállalkozás, a Geohidroterv Kft. és a Tam-Bau Kft. Az elvégzett kísérletek alapján az eddigi eljárásoknál jelentősen kevesebb idő alatt, a felszín megbontása nélkül végezhetőek el földfelszín alatti, irányított csőfektetések. Ezen technológia alkalmazásával a beépített területeken található talaj- és talajvíz-szennyeződések is elérhetővé válnak, új „irányt” adva ezzel a csőfektetési munkálatoknak és kármentesítési feladatoknak.


Több száz kísérletre került sor különböző beállításokkal, a paraméterek finomhangolásával. A kísérleteket Szolnokon, a Geohidroterv Kft., valamint Tamásiban, a Tam-Bau Kft. telephelyein folytatták le. A technológia kifejlesztése során öt szabadalmat is bejegyeztettek a vállalkozások, amelyek között dréncső-javítás és kétféle Jet-fejes irányítás is szerepel.


A létrehozott új csőfektetési technológia a korábbi, teherautó méretű berendezésekkel szemben könnyebben hordozható, hiszen méretéből adódóan egy személygépjármű utánfutóján is elfér. A technológia különböző gépeket foglal magába, úgy mint nagynyomású és alacsony nyomású szivattyúkat, kompresszort, házi-vízművet. A teljes rendszer vezérlését – ideértve a gépek üzemeltetését, a csőtovábbító berendezést, illetve a lefektetendő csőrakat irányítását is – egy ember képes ellátni távirányító segítségével. A technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészt, csak magasnyomású vizet, illetve levegőt használ a csőfektetés során, ezeket segédcsövek segítségével juttatja le a Jet-fej végéig, ahol fúvókákon keresztül távozik. A víz és levegő ereje bontja a Jet-fej előtt a talajt, ezáltal hozva létre a csőrakat helyét.


A kifejlesztett új technológia időben, gyorsaságban, kompaktságban, irányíthatóságban és ezekből következve költségekben is kedvezőbb a most alkalmazott csőfektetéses eljárásoknál. A beruházásnak köszönhetően a vállalkozások öt munkahelyet tudnak megőrizni, és tovább hat új állást teremtenek. (kép: illusztráció)


További hírek

  Az államalapítás és a kenyér ünnepe
2019. 08. 20. 02:49 pecsi-hirhatar.hu
  Egy kis programsoroló
2019. 08. 18. 02:41 pecsi-hirhatar.hu
  Négynapos hosszú hétvége- változásokkal
2019. 08. 17. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges OrgonaPont koncert Pécsett
2019. 08. 15. 22:56 pecsi-hirhatar.hu
  Már készülődnek az őszi vetéshez
2019. 08. 15. 22:44 pecsi-hirhatar.hu
  Az európaiak optimistán tekintenek az EU-ra
2019. 08. 13. 21:26 pecsi-hirhatar.hu
  Rézfúvósokkal, vonósokkal duettezik
2019. 08. 13. 20:21 pecsi-hirhatar.hu
  Harmóniában a szakmaiság a könnyed kikapcsolódással
2019. 08. 09. 15:25 pecsi-hirhatar.hu
  Három állattartó telep is megújult
2019. 08. 07. 01:44 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt helyen az oktatás és a vállalkozásélénkítés
2019. 08. 06. 15:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport