PÉCSI HÍRHATÁR - Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.04.24.
 Szerda
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 13. 22:19     


Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
A Budapest Kongresszusi Központban rendezték meg ebben az esztendőben, immár huszonharmadik alkalommal a Magyarországi Német Önkormányzatok Napját.

Gyorsan változó, polarizálódó világunkban a magyarországi német közösségen belüli szoros összetartás ad reményt – hangsúlyozta Schubert Olívia a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnöke, az országos gálán.


Az idei gálát az augusztusban elhunyt Heinek Ottó emlékének szentelte a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Egykori elnöke két évtizeden át, számos fontos kezdeményezés révén járult hozzá ahhoz, hogy a hazai németség erős közösséggé formálódott.


– A magyarországi németség jövőjét tervezve tekintettel kell lennünk a gyorsan fejlődő, változó, egyre jobban kettészakadó világra. Ugyanakkor reményteli tény, hogy a német nemzetiségi önkormányzataink, egyesületeink és intézményeink közti együttműködés egyre szorosabb - hangsúlyozta Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnöke,aki elődje nyomdokain kíván továbbhaladni.


Kitért arra is,  a kulturális autonómia kapcsán is fontos feladatok elé néz az önkormányzat, támogatnia kell a saját fenntartású intézményeit, biztonságot adva nekik. E mellett nagy kihívást jelent az óvodákban, iskolákban, a civil szervezetek esetében, a nemzetiségi önkormányzatban és az nyomtatott és az elektronikus – online, tv, rádió -  sajtóban  utánpótlás biztosítása.


Az országos gála védnöke ezúttal Prof. Dr. Bernd Fabritius volt. A Német Szövetségi Kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja ünnepi beszédét szintén Heinek Ottó munkájának méltatásával kezdte, majd a német kormány nevében is megköszönte az országos és a települési német önkormányzatoknak a saját nemzetiségükért, valamint a népek közti megértés érdekében végzett áldozatos munkáját.


Szólt arról is, hogy a magyarországi németek nemcsak a két ország közti összekötő kapocsként, de az Európai Unióban, valamint Magyarország gazdasági, kulturális és társadalmi életében is fontos szerepet töltenek be.  Hangsúlyozta,  létfontosságú, hogy  a magyarországi németeknek megmaradjon a német nyelvhez való kötődésük, és azáltal az identitásuk. Ezt támogatják az országos önkormányzat által  működtetett oktatási intézmények széles kínálattal rendelkező hálózata. A német nyelv oktatását  pedig a magyar állam is támogatja, mégpedig példaértékűen.


Bernd Fabritius emellett a német nemzetiségi egyesületek, egyéb szervezetek munkáját és kezdeményezéseit is
A gálán hárman vehették át a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt”, a német nemzetiség legrangosabb kitüntetését, Emmert József, aki 1963-ban született a Baranya megyei Véménden, jelenleg Baján él, ahol a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Közművelődési Intézményegységét vezeti, és harmonikán kíséri az iskola tánccsoportját, kórusát, valamint a bajai Rosenkranz Kórust.


Fuchs János, aki 1952-ben született a Fejér megyei Mányon, ma is szülőfalujában él és dolgozik. Legfőbb küldetése a magyarországi német hagyományok ápolása, megtartása és továbbadása. A helyi óvodában, illetve általános iskolában az ő kezdeményezésére és irányításával kerülhetett sor a német nemzetiségi nevelés és oktatás bevezetésére. A település neki köszönheti a német nemzetiségi néptánccsoport és a fúvószenekar létrejöttét, valamint a helyi közösségi ház meglétét. Éveken át odaadóan tartotta a kapcsolatot a Mányról Németországba elűzött családokkal, ebből alakult ki egy máig aktív partnerkapcsolat Leimen településsel. Jelenleg a Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Fejér Megyei Német Területi Nemzetiségi Önkormányzat tagja, a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége elnöke.  

 

Gerner Éva, aki a Tolna megyei Bátaszékről származik, Pécsett él és dolgozik. Egész pályáját a német nemzetiségi újságírásnak szentelte,  1984 óta az Unser Bildschirm című német nemzetiségi magazin szerkesztő-műsorvezetője.


Az országos gálán fiatalokat is kitüntettek, akik  immár 16. alkalommal vehették át a Koch Valéria Díjat kiemelkedő tanulmányi eredményt és a német kultúra ápolása terén különleges aktivitást felmutatni tudó középiskolások, valamint két friss diplomás, akik nemzetiségi témában végeztek eredményes kutatásokat.  Ebben az esztendőben a pécsi Klász Bettina, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanulója, a babarci Stefán Petra, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Gyakorló Szakgimnáziumának tanulója, az újhartyáni Szolnoki Vivien, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója, valamint a sombereki Berek Bernadett, a bajai Eötvös József Főiskola végzett hallgatója és a mecseknádasdi Sós Gabriella,a Pécsi Tudományegyetem és a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett hallgatója.


A gálán  fellépett a Vecsési Fúvószenekar, a Sax Buam nevű családi zenekar, a Magyarországi Német Színház társulata, a Dorogi Német Önkormányzat Gyermekkórusa, a Biatorbágyi Füzes Táncegyüttes gyermektáncosai, a Városlődi Heimatklang Énekkar, a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar, nyelvjárási történeteket előadó tanulók (Bényi Dávid, Klein Léna, Gerner Hannes, Forray Kata), a veszprémi Lovassy László Gimnázium Német Nemzetiségi Kórusa, a Katona Családi Zenekar, a Véméndi Német Nemzetiségi Táncegyüttes, valamint a Bergländer Buam Zenekar.  (fotó: Böcskey Miklós)


További hírek

  Új tájegységi iroda Kölkeden
2019. 04. 23. 23:13 pecsi-hirhatar.hu
  Emmausz-járáskor benépesül a szőlőhegy
2019. 04. 22. 02:38 pecsi-hirhatar.hu
  A húsvét eredete
2019. 04. 21. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Inez mosolya
2019. 04. 20. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  NyusziSTOP húsvétra
2019. 04. 19. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvéti hosszú hétvége - minden mire figyelni kell
2019. 04. 19. 00:36 pecsi-hirhatar.hu
  Képzeletbeli utazás a sör birodalmában
2019. 04. 17. 02:05 pecsi-hirhatar.hu
  Először nyert aranyérmet
2019. 04. 15. 02:49 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi siker a nemzetközi robotversenyen
2019. 04. 14. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Diákkutatók lepték el a várost
2019. 04. 13. 16:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport