PÉCSI HÍRHATÁR - Magyarországon elsőként szőlőalapú gin

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2025.06.15.
 Vasárnap
Ma Jolán napja van.
Holnap Jusztin napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2025. 05. 21. 17:09     


Magyarországon elsőként szőlőalapú gin
Szőlő alapú gineket fejlesztett ki a bonyhádi székhelyű Danubiana Kft. közösen a Pécsi Tudományegyetemmel.

Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák alkalmazásával három egyedi karakterű szőlőalapú gint.

A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciumban valósította meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” projektet. Ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás miatt, egy új lehetőséget kínálnak szőlő más módon történő feldolgozására, valamint az ezáltal létrejövő termék népszerűsítésére. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetésből elnyert  429 forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.

A projekt eredményeként lehetőség nyílik a jelentős  szőlőmennyiség alternatív felhasználásának elősegítésére, valamint az elmúlt évek során felhalmozódott eladatlan bor újszerű feldolgozására. A szőlőből, új, extra illatos gin fajtákat állítottak elő, az ehhez alkalmazott technológiát a projekt keretében dolgozták ki. Több innovatív eljárást is vizsgáltak,  ezek során szerzett ismeretek és tapasztalatok alapján dolgozták ki azt a komplex technológiai sort, amelynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok – fűszerként való alkalmazását vizsgálták, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatokat és üzemi tesztek egész sorát végezték el. Összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete rezisztencia nemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat, mint a  gin alapanyagát.

A projekt eredményeként három egyedi karakterű kereskedelmi forgalomba hozatalra alkalmas minőségű  - “zöld ”, “pink ” , “piros ” – gin készítettek a szakemberek , valamint kidolgozták az előállításukhoz szükséges technológiát.


További hírek

  Zsolnay és a szecesszió
2025. 06. 13. 22:32 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább bővül Bólyban az ipari park
2025. 06. 12. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap, 12 gyorsasági szakasz
2025. 06. 11. 22:35 pecsi-hirhatar.hu
  Pünkösdhöz számos hiedelem is kapcsolódik
2025. 06. 09. 09:47 pecsi-hirhatar.hu
  Pünkösd neve a görög eredetű
2025. 06. 08. 08:54 pecsi-hirhatar.hu
  Nyitott pincék, kiállítások, különleges táncházak
2025. 06. 06. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  A Kutyapárt már a kanyarban előzi a DK-t
2025. 06. 06. 10:11 hirhatar.hu
  Új bölcsőde Hidason
2025. 06. 05. 02:42 pecsi-hirhatar.hu
  Színház- és Filmművészeti Intézetet alapít a pécsi egyetem
2025. 06. 04. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb mérföldkő a füst nélküli világ felé
2025. 06. 03. 02:41 pecsi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport