Idén kezdődött meg legkorábban a szüret a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében.
A csapadék és a hőmérsékleti viszonyok idén kedvezőek. Az enyhe telet követően az átlagosnál korábban indult meg a rügyfakadás a szőlőfajták többségénél, amit egy nagyon gyors, szinte robbanásszerű fejlődés - korai virágzás, zsendülés - követett, s jelentősen korábban beértek a szemek a korábbi évekhez képest. Bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat. Míg 2021-ben augusztus 11én, 2022-ben augusztus 4-én, tavaly augusztus 17-én szüreteltek először Pécsen a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós hegyi telepén, idén már július 18-án megkezdődött a Jázmin szedése.
Az előző évekhez hasonlóan idén is jól vizsgáztak a kutatóintézet rezisztens szőlőfajtái, mivel a hagyományos Vitis vinifera fajtákkal szemben az új, innovatív fajták esetében kettő, három növényvédelmi fordulóval biztonsággal megvédhetők voltak a szőlőfürtök. A korai fajták, mint például a Jázmin esetében már megkezdődhetett a szüret a szőlőszemek savtartalma megfelelő, ahogy az illat és íz összhatása is. A mérések szerint a fajta ezen a tulajdonságai 10,5 százalékos alkoholtartalommal párosulnak, ami alapján egy kellemesen üde, gazdag, parfümös, egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készülhet belőle.