PÉCSI HÍRHATÁR - MATÉRIA – Építészet, design, belsőépítészet

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.11.28.
 Hétfő
Ma Stefánia napja van.
Holnap Taksony napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 09. 19:34     


MATÉRIA – Építészet, design, belsőépítészet
A pécsi egyetemi építészképzés is bemutatkozik az idei Design Pécsen, amelynek során a pécsi építészképzés különlegességét megjelenítő belső atmoszférát tapasztalhatja meg a látogató.

Egy korábban megépített kültéri installáció még meglévő anyagai kelnek életre asztal formájában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán az idei DesignPécs ideje alatt.

Október 10–14 között rendezik meg az Építész Szakmai Intézet hallgatóinak és oktatóinak MATÉRIA – Építészet, Design, Belsőépítészet című kiállítását közösségi építésről, designról, belsőépítészetről, kutatásról. A kar (Pécs, Boszorkány u. 2.) aulájában felépítendő installáció egyrészről klasszikus kiállításként jelenik meg, mégis az adja a különlegességét, hogy maga az installáció válik találkozási térré. A különböző kurzusok és workshopok olyan találkozási terek, amelyek nagyban hozzájárulnak a pécsi építészhallgatók képzésen túli tevékenységeihez. Jelen esetben az installáció válik ezen események találkozási pontjává, ahol az anyag, a matéria megtapasztalása jelenti a fókuszpontot.

„Az elmúlt években több érdekes és látványos projekt is zajlott az építészképzés keretében, ezeket szeretnénk megmutatni a tartalomhoz illő formában – emeli ki Rétfalvi Donát, a PTE MIK Építész Szakmai Intézetének vezetője.

Mint elmondta, az építész- és formatervező hallgatók számára szervezett Hello Wood táborokban az oktatókkal együtt hoznak létre adott téma alapján alkotásokat a fiatalok, ezekből lesznek láthatók  kész munkák.

Kitért arra is, két alkalommal ott voltak a  dél-baranyai Bőköz Fesztiválon, ahol egy tradicionális, eltűnőben lévő technikát, a kosárfonást újraértelmezve hoztak létre a mai napig a kari közösségi terekben használt bútorokat, amelyek szintén láthatók lesznek a kiállításon. Ezen felül sok éve részt vesznek a hajléktalanság témáját feszegető »Lakni kell« projektben, amely arra ad lehetőséget hallgatóknak, hogy a nehézsorsú emberek élethelyzetét megismerve új tereket tervezzenek – és nem egy esetben építsenek – számukra. De kiállítják annak a több éves erdélyi táboruknak a produktumait (kilátó, játszótér), amelyekkel az énlakai embereket ajándékozták meg.

A bemutató másik „lábát” az idén először diplomázó belsőépítész mesterképzésben részt vevők  diplomamunkái adják, amelyekben a különleges belső terek számos makett formájában elevenednek meg, mint ahogy a belsőépítészeti kutatást és emberközpontú tervezést célul kitűző Parametrizált Komfort a Fizikai Terekben Kutatócsoport munkájának esszenciája is megjelenik a kiállítótérben.

A MATÉRIA harmadik eleme a tavalyi Wuhani DesignWeek-en sikerrel szerepelt kiállítási anyag lesz, olyan projektekkel, amelyek a megújulás, a jövőkeresés szemléletével születtek az elmúlt években. A mindennapjainkat alakító társadalmi és gazdasági folyamatok kihívásaira, mint az éghajlatváltozás, a digitalizmus, az urbanizáció vagy az energiafüggetlenség, mindig is szenzitív volt a pécsi építészképzés, az e témában végzett kutatások, tervek is megjelennek a DesignPécs e rendezvényén.  

Az egyetemi környezetben megszülető absztrakt teóriák, avagy tervek a kulturális fejlődés fontos alapkövei. Azonban a testet öltő egzakt tárgyak, építmények nélkül nem lenne teljes a képlet. A kiállítás az anyagszerűvé váló egyetemi produktumokat mutatja be, úgy is mint kis méretű tárgyak vagy fából épült kilátó. Az egy asztalhoz való ülés pedig a közelség egyik fokmérője. Ehhez a közös asztalhoz ülnek most le a különböző design tárgyak.


További hírek

  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsett a Kulcskeresők
2022. 11. 17. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Szaktudásukkal segítenek civil szervezeteknek
2022. 11. 15. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom
2022. 11. 15. 13:53 pecsi-hirhatar.hu
  Télköszöntő börze a Hajnóczi piacon
2022. 11. 12. 09:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport