PÉCSI HÍRHATÁR - MATÉRIA – Építészet, design, belsőépítészet

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.03.22.
 Szerda
Ma Benedek napja van.
Holnap Beáta napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 09. 19:34     


MATÉRIA – Építészet, design, belsőépítészet
A pécsi egyetemi építészképzés is bemutatkozik az idei Design Pécsen, amelynek során a pécsi építészképzés különlegességét megjelenítő belső atmoszférát tapasztalhatja meg a látogató.

Egy korábban megépített kültéri installáció még meglévő anyagai kelnek életre asztal formájában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán az idei DesignPécs ideje alatt.

Október 10–14 között rendezik meg az Építész Szakmai Intézet hallgatóinak és oktatóinak MATÉRIA – Építészet, Design, Belsőépítészet című kiállítását közösségi építésről, designról, belsőépítészetről, kutatásról. A kar (Pécs, Boszorkány u. 2.) aulájában felépítendő installáció egyrészről klasszikus kiállításként jelenik meg, mégis az adja a különlegességét, hogy maga az installáció válik találkozási térré. A különböző kurzusok és workshopok olyan találkozási terek, amelyek nagyban hozzájárulnak a pécsi építészhallgatók képzésen túli tevékenységeihez. Jelen esetben az installáció válik ezen események találkozási pontjává, ahol az anyag, a matéria megtapasztalása jelenti a fókuszpontot.

„Az elmúlt években több érdekes és látványos projekt is zajlott az építészképzés keretében, ezeket szeretnénk megmutatni a tartalomhoz illő formában – emeli ki Rétfalvi Donát, a PTE MIK Építész Szakmai Intézetének vezetője.

Mint elmondta, az építész- és formatervező hallgatók számára szervezett Hello Wood táborokban az oktatókkal együtt hoznak létre adott téma alapján alkotásokat a fiatalok, ezekből lesznek láthatók  kész munkák.

Kitért arra is, két alkalommal ott voltak a  dél-baranyai Bőköz Fesztiválon, ahol egy tradicionális, eltűnőben lévő technikát, a kosárfonást újraértelmezve hoztak létre a mai napig a kari közösségi terekben használt bútorokat, amelyek szintén láthatók lesznek a kiállításon. Ezen felül sok éve részt vesznek a hajléktalanság témáját feszegető »Lakni kell« projektben, amely arra ad lehetőséget hallgatóknak, hogy a nehézsorsú emberek élethelyzetét megismerve új tereket tervezzenek – és nem egy esetben építsenek – számukra. De kiállítják annak a több éves erdélyi táboruknak a produktumait (kilátó, játszótér), amelyekkel az énlakai embereket ajándékozták meg.

A bemutató másik „lábát” az idén először diplomázó belsőépítész mesterképzésben részt vevők  diplomamunkái adják, amelyekben a különleges belső terek számos makett formájában elevenednek meg, mint ahogy a belsőépítészeti kutatást és emberközpontú tervezést célul kitűző Parametrizált Komfort a Fizikai Terekben Kutatócsoport munkájának esszenciája is megjelenik a kiállítótérben.

A MATÉRIA harmadik eleme a tavalyi Wuhani DesignWeek-en sikerrel szerepelt kiállítási anyag lesz, olyan projektekkel, amelyek a megújulás, a jövőkeresés szemléletével születtek az elmúlt években. A mindennapjainkat alakító társadalmi és gazdasági folyamatok kihívásaira, mint az éghajlatváltozás, a digitalizmus, az urbanizáció vagy az energiafüggetlenség, mindig is szenzitív volt a pécsi építészképzés, az e témában végzett kutatások, tervek is megjelennek a DesignPécs e rendezvényén.  

Az egyetemi környezetben megszülető absztrakt teóriák, avagy tervek a kulturális fejlődés fontos alapkövei. Azonban a testet öltő egzakt tárgyak, építmények nélkül nem lenne teljes a képlet. A kiállítás az anyagszerűvé váló egyetemi produktumokat mutatja be, úgy is mint kis méretű tárgyak vagy fából épült kilátó. Az egy asztalhoz való ülés pedig a közelség egyik fokmérője. Ehhez a közös asztalhoz ülnek most le a különböző design tárgyak.


További hírek

  Szokások, énekek, fazekak
2023. 03. 21. 21:08 pecsi-hirhatar.hu
  Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
2023. 03. 21. 21:01 pecsi-hirhatar.hu
  Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
2023. 03. 18. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs Junior – pARTy
2023. 03. 17. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton
2023. 03. 16. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023. 03. 15. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Kossuth kifli sütnek
2023. 03. 14. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Szenes Árpád kiállítás Pécsett
2023. 03. 13. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Függőségek, párválasztás, mesterséges intelligencia
2023. 03. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Mosópornak álcázott dohány
2023. 03. 10. 21:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport