PÉCSI HÍRHATÁR - Még a koktélok is lángra lobbannak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 05. 03. 22:20     


Még a koktélok is lángra lobbannak
A Zsolnay Fényfesztivál immár hetedszer várja világszínvonalú fényélményekkel a pécsieket és a városba látogató turistákat, július 6-9. között.

Július 6-9. között a Zsolnay Fényfesztivál immár hetedszer várja világszínvonalú fényélményekkel a pécsieket és a városba látogató turistákat.

Az űrhajósok perspektívájából szemlélhetik meg a  földgolyót, a fesztivál ideje alatt fényfestéssel elevenedik meg a mecseki erdők mondavilága és négydimenziós élményként élheti át bárki, amint a zene vizuális képet ölt. Több mint 100 program vár az érdeklődőkre, többek között délutánonként óriás dodók rohangálnak majd az utcákon, tereken, esténként pedig a világ legjobb fényművészeinek alkotásai lesznek láthatók a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestő-verseny keretében.

Ebben az esztendőben a Zsolnay Fényfesztivál a budapesti Holland Nagykövetséggel együttműködésben Hollandiát látja vendégül nemzetközi fókuszprogramjában. Központi helyszíne a Civil Közösségek Háza lesz, ahol több kortárs holland fényművészeti alkotás lesz látható, valamint az utcaművészeti program is tartogat holland meglepetéseket.

A Fény Útja szabadtéri helyszínei ingyenesen látogathatók, míg a zárt térben kialakítottak extra karszalaggal tekinthetők meg. A fesztivál fókuszpontjában olyan műalkotások állnak, mint korunk környezeti és társadalmi problémái,  a klímaváltozás, az energiaválság és a fenntarthatóság.

Minden évben páratlan élményt kínálnak a Fény Útja alkotásai, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút állomásain különleges élményekkel gazdagodhatunk, számos helyszínen az aktív részvétel és az alkotás szabadságának örömét is átélheti a közönség. A Dzsámi homlokzatára komponál Susan Kosti és Katona Kati egy adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést, ami a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet egy olyan ökoszisztémára, aminek nagy segítségre és beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy túlélje az éghajlatváltozás okozta pusztítást. A Kodály Központban lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális alkotása, a Gaia. A hét méter átmérőjű, lebegő installáció a Földet ábrázolja.

A Színház téren megelevenedő fényfestés erdei utazásra invitálja a látogatókat. A hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel hangban és fényben a Laluz Visuals alkotása. Az Árkád belső tereit óriási mesebeli lények lepik el, az alkotókat az innovatív design, a köztéri művészet és a meghökkentés iránti szenvedély vezérli.
A Cella Septichora Látogatóközpont ókeresztény sírkamráiban korabeli szertartások misztikus hangulata elevenedik meg,

Vadonatúj tűzzsonglőr helyszínnel, a Parázsfészekkel is gazdagodik a fesztivál programja. A Barbakán várárokban délutánonként betekintést kaphatnak az érdeklődők a tűzzsonglőrök műhelytitkaiba, valamint zsonglőr játszóházban tehetik próbára ügyességünket, esténként látványos előadások lesznek láthatók. Olyannyira a tűz uralja a helyet, hogy még a koktélok is lángra lobbannak!

Útjára indul egy kísérleti program is, ami a jövő alkotóit, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat szólítja meg. A Káptalan utcában “fényművész-telepként” funkcionáló tér jön létre, ami a tudásátadás, a professzionális technikai háttér és a mentori támogatás mellett bemutatkozási és közösségépítési lehetőséget teremt a fiatal művészek számára. Az elsőre a Pécsi Tudományegyetem, a Kaposvári Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai kaptak meghívást.

A tavaly 100.000 embert vonzó fesztivál legnagyobb érdeklődéssel várt programja a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny, melynek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós, épületspecifikus fényalkotások. A pályázatra idén 31 országból érkezett nevezés, ezek közül a legjobb öt alkotás mutatkozhat be a fesztiválon. Az idei verseny témája a coexistence, vagyis az egyidejű létezés.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport