PÉCSI HÍRHATÁR - Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 11. 30. 22:21     


Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
Befejeződött A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése címet viselő projekt.

Lezárult Pécsen a világörökségi helyszínek fejlesztése.


Az UNESCO Világörökség Bizottsága Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét 2000 decemberében vette fel a Világörökség Jegyzékébe, a kulturális örökség kategóriában. Az eltelt évek alatt Pécs egyik legjelentősebb turisztikai attrakciói lettek a különleges föld alatti, IV. századi sírkamrák. A projektnek köszönhetően megújultak,  mostantól már vonzó és látogatóbarát interaktív tartalmakkal egészültek ki.

A Világörökségi Negyed Pécs egyik legjelentősebb történelmi-turisztikai értéke, amelynek megőrzése, bemutatása és folyamatos fejlesztése kiemelt jelentőségű. Ennek érdekében a város önkormányzata, a Zsolnay Örökségkezelő és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumi megállapodás keretében a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához a Világörökségi helyszínek fejlesztését megcélzó programra 2017. szeptemberében pályázatot nyújtott be.

 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében „A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése” nevet viselő projekt a 2018. januárjában született döntés értelmében 900 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai forrásból. Az elnyert források felhasználásával a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum és az Apáca utca 8. szám alatt található sírkamrák megújultak, valamint a korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá váltak.

Az Apáca u. 8. szám alatti épített örökség védőépületeinek felújítása során megújult az ingatlan homlokzata, megszünteték a szigetelési és vízelvezetési problémákat, valamint elvégezték a szükséges  restaurálási munkákat. Az Ókeresztény Mauzóleum külső és belső felújítását követően fedett információs- és fogadótér jött létre, ide érkeznek a látogatók, ahol jegyváltásra és ajándékvásárlásra van lehetőségük, valamint innen jutnak le a föld alatti sírkamrához. Itt többek között 1600 éves, gyönyörűen faragott szarkofág, valamint több különleges falfestmény, például Ádám és Éva bűnbeesésének freskója látható.  Az új, 66 négyzetméter alapterületű fogadó teret a levezető lépcső köré alakították ki.

 

Az épület ötvözi a tradíciót és a modern építészetet, a keleti oldalfal kőburkolatán több mint 200 darab lyukat fúrtak, amelyekbe teljesen átlátszó plexi rudakat helyeztek el, s ezeknek köszönhetően napközben a belső térbe természetes fényszűrődik, éjszaka pedig kívülről ad egyedi jelleget az épületnek. A lapostető modern burkolata mellett üvegtetőt is kialakítottak, amelyből kilátás nyílik a székesegyházra is. Az Ókeresztény Mauzóleum, mint turisztikai attrakció vonzerejét növeli továbbá az is, hogy a létesítmény multimédiás élménnyel is bővült, hiszen egy, a mauzóleum történetét bemutató animációs film készült, amelyet folyamatosan kivetítenek a látogatóknak.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően a Korsós sírkamrát, a Cella Septichora és a III., az V., a XIX. és XX. számú temetőépületeket festő- és kőrestaurátorok segítségével nyerték vissza eredeti állapotukat,  valamint állították meg azok állapotában bekövetkezett kedvezőtlen változásokat. Megújultak a látogatóközpont légtechnikai berendezései, ezzel együtt a festett sírkamrák egyenletes hőmérséklete és páratartalma is biztosítottá vált.

A projekt keretében mind a három helyszínt érintő komplex kiállítás- és multimédiafejlesztés valósult meg, ami a látogatók részére modern múzeumpedagógiai eszközök, 3D-s filmek,  Pécs római kori történetét, emlékeit    - a Péter-Pál, a Korsós sírkamra és az Ókeresztény Mauzóleum, az Apáca utca 8-ban található ikersír és Sopianae északi temetőjének temetkezési szokásai - animációkon  jelenitik meg,  hatalmas maketten mutatják be az ókeresztény temetőt.

Az 1600 éves emlékeket a jelen korral a Sopianae rejtett öröksége nevű applikáció kapcsolja össze, amelyben a hat nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető. A látogatók VR szemüvegekkel megtekinthetik a Cella Septichora építését, vagy a római kori temetőt barangolhatják be virtuálisan, de egy ókori temetkezési jelenetbe is betekinthetnek.

A projekt részeként új, kétnyelvű imázskönyv, térkép, örökség-pedagógiai kiadvány, valamint új szórólapok, hat nyelven és ajándéktárgyak is készültek.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport