PÉCSI HÍRHATÁR - Megkezdődött az egykori Pintér-villa felújítása és bővítése

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.09.26.
 Szombat
Ma Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 03. 17. 20:35     


Megkezdődött az egykori Pintér-villa felújítása és bővítése
A munkaterület átadásával és a földmunkákkal megkezdődött a tettyei Pintér-kert Arborétum területén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központi épületének otthont adó Pintér-villa felújítása.

Megkezdődött a tettyei Pintér-kert Arborétum területén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központi épületének otthont adó Pintér-villa felújítása.


Az arborétum utcafrontján álló Pintér-villa a XIX. század végén épült.  Egykori tulajdonosa, Pintér János, 1926-ban kezdte el szőlőskertjét parkosítani és kiépíteni, aminek részeként parknövények telepítésébe fogott az épület környezetében. A terület kedvező klímaadottságait kihasználva elsősorban örökzöldekből álló gyűjteményes kertet alapozott meg, és fejlesztett néhány éven át.


Pintér János halála után a kert parkosított részét tovább gondozták, nagyobb részét pedig lassan visszahódították a természetes erdőtársulások, növelve ezzel az arborétum fajgazdagságát. Napjainkban az ültetett díszfajok és az eredeti flóraelemek érdekes elegye alkotja a kert növényzetét. Az épület – és az arborétum – a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében áll.


A gyűjteményes jelleggel telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is meghonosodott. Szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában megjelenik a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, amelyek között jelentős értéket képviselnek a vadon előforduló orchideafajok. A területen két védendő növénytársulás is megtalálható.


Az arborétum változatosságát és esztétikai értékét tovább fokozza a kerti tó mesterségesen kialakított, de természet közeli növény együttese, az aranyhalas medence a vízköpő puttóval. A kertben állandó kiállításként látható kőszobrokat a Nagyharsányi Szoborparkban készítették hazai és külföldi szobrászművészek az 1960-as, 1970-es években.

A Pintér-villa épülete eredetileg hagyományos mecseki présház volt, ami mai formáját több ütemben történő, sokszor esetleges hozzáépítéssel érte el. A legutolsó jelentősebb fejlesztés az 1990-es évek elején történt, és sajnos az épület felett mára eljárt az idő. Az épület tetőszerkezete, belső villamos hálózata teljes mértékben kicserélésre szorul, az eredetileg lakás céljára kialakított, de évtizedek óta hivatalként használt villa belső elrendezése irodai, ügyfélfogadási vagy bemutatási célra sosem volt racionalizálva.


A most felújításra kerülő épülethez organikusan illeszkedő, mégis modern vonalú új bővítményt Kokas Ignác pécsi építészirodája tervezte. Benne néhány új iroda, a felújított villa-részben pedig egy – az Igazgatóság működési területén lévő Natura 2000-es védett természeti területeket népszerűsítő, egyben a Pintér-villa máig fennmaradt, eredeti enteriőrjét konzerváló – bemutató szoba kap helyet.


Az arborétumnak a munkálatokkal érintett része a Pintér-kert eredeti hangulatának megfelelően újra parkosításra, az aranyhalas medence megnagyobbításra, átépítésre kerül, és szintén felújítják a kertet őrző, mára ikonikussá vált Zsolnay szárnyas oroszlánt. A beruházás várhatóan az év végére készül  el.

(Szöveg: Gerendás Róbert, fotó: Komlós Attila (DDNPI_pinter_villa_KA)


További hírek

  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
2020. 09. 23. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
2020. 09. 20. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Megidézik az ókori Pécsett
2020. 09. 19. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges élmények és újabb műtárgyak
2020. 09. 18. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Néhány perc alatt fény derül a bajra
2020. 09. 17. 13:38 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi Parnasszusra költözött
2020. 09. 16. 12:59 pecsi-hirhatar.hu
  Fegyverrel fenyegetőzött, letartóztatták
2020. 09. 15. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Jó Ember Díjas lett Balogh Enikő orvos
2020. 09. 14. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót
2020. 09. 12. 14:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport