PÉCSI HÍRHATÁR - Megoldották a digitális gyakorlati képzést

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.08.13.
 Csütörtök
Ma Ipoly napja van.
Holnap Marcell napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 05. 15. 20:56     


Megoldották a digitális gyakorlati képzést
Pécsen is sikeres tanévet zárhatnak az E.ON duális képzéseiben részt vevő diákok.

A gáz- és villanyszerelői duális képzésén is digitális oktatásra állt át az E.ON még márciusban, annak ellenére, hogy a gyakorlati oktatásban különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása.

 

A cég évek óta komoly erőfeszítéseket fektet az utánpótlás-nevelésbe és számos olyan programot indított útjára, amelyek elméleti és gyakorlati képzést is nyújtanak  a fiataloknak. A gáz- és villanyszerelők duális képzésében még márciusban  a digitális oktatásra álltak át annak ellenére, hogy a gyakorlati képzésben különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása. Mára már egyérteművé vált, a koronavírus-járvány miatt bevezetett új módszerek működnek, így a tanév végéig ebben a formában zajlik az oktatás. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a korlátozások ellenére, a diákok sikeresen zárhatják le tanulmányaikat május végén, június elején.  


A cég az ország hét városában - Szekszárd, Győr, Nyíregyháza, Debrecen, Siófok Pécs, Veszprém - képez duális keretekben szerelőket. Pécsett és Veszprémben a villanyszerelők mellett a gázszerelők gyakorlati képzése is folyik. A tanulók minden második héten az energiavállalatnál vannak szakmai gyakorlaton. Többségükben nyolc osztályt végzett, érettségizett  a 15-20 év közötti fiatalok, akik a cég szakoktatóinak irányítása mellett sajátítják el a szakma alapjait, jelentős részben a vállalat  saját tanműhelyében. A pandémiás helyzetre reagálva a cégnél  március 13-ától távoktatásban folyik a tanulóképzés. A duális képzésében részt vevő diákoknak így lehetőségük van arra, hogy folytassák tanulmányaikat és sikeres tanulmányi évet zárjanak május végén, júniusban.

Mint Pintér László, veszprémi gázszerelő szakoktató elmondta, első lépésben kérdőív segítségével feltérképezték, milyen elektronikai és informatikai eszközökkel rendelkeznek a tanulók. Mint kiderült, mindenki rendelkezett ezekkel, a szélessávú internettel egyetemben. Azonban  a  saját számítógép hiánya problémát jelentett, de miután okostelefonja mindegyiknek  van, ezért úgy alakították ki az egyeztetéseket és a feladatok megosztását, hogy azokat a  telefonjaikon keresztül is megkapják.

Mindehhez a pécsi szakoktató, Muth Norbert a következőket tette hozzá, a legnagyobb kihívást az jelentette, miként tudják a tanulók gyakorlati képzését távoktatásra úgy  átszervezni  hogy továbbra is  fennmaradjon a motivációjuk,  meg akarják tanulni az adott szakmát. Nem könnyű feladat ezt digitális úton megvalósítani, de igyekeznek olyan feladatokat adni a tanulóiknak, amelyek otthonról is elvégezhetők és gyakorlati tudást is  adnak.  Az egy időben történő telefonhívások mellett, a tanulóknak  lehetőségük van arra is, ha elakadnak bármikor   felhívhatják.

 

Jelenleg 63 tanuló vesz részt  három szakmában duális képzésben, ebből idén huszonnégyen - három gázszerelő, 19 villanyszerelő,2 elektrotechnikus - tesznek szakmunkás-vizsgát a hónap végén, június elején.


A cég  a szerelők duális képzése mellett a junior mérnök programjában és a duális egyetemi képzésben is átállt  a távoktatásra, így ezt az évet  a hallgatók is  sikeresen zárhatják.


További hírek

  Láthatóvá tett láthatatlan munka
2020. 08. 12. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Az okos szálloda jelentheti a jövőt
2020. 08. 11. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
2020. 08. 09. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  Élettel telt meg a Káptalan utca Pécsett
2020. 08. 08. 14:06 pecsi-hirhatar.hu
  Fényfikciók a Káptalan utcában
2020. 08. 07. 14:26 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb cég települt be a Déli Ipari Parkba
2020. 08. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Mindenki szívében van egy dallam
2020. 08. 05. 08:20 pecsi-hirhatar.hu
  Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
2020. 08. 04. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  A szerződéses ár megállapodás kérdése
2020. 08. 02. 20:43 pecsi-hirhatar.hu
  Csúcskategóriás CT segít a diagnózis felállításában
2020. 08. 01. 20:10 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport