PÉCSI HÍRHATÁR - Megszépült Pécsen a református óvoda

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.07.01.
 Péntek
Ma Annamária napja van.
Holnap Ottó napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 05. 29. 20:47     


Megszépült Pécsen a református óvoda
Megújult a Baranyai Református Egyházmegye pécsi Vadász utcai óvodája.

Pályázati források felhasználásával újult meg a Baranyai Református Egyházmegye Pécsett, a Vadász utcában működő óvodája.

A Nagyharsányi Általános Iskola mellett, a felújított pécsi óvoda fenntartója már több, mint egy évtizede a Baranyai Református Egyházmegye, ahova jelenleg öt csoportban 120 kisgyermek jár. A fenntartó által nyújtott támogatás, az elnyert pályázati források, a gyerekek szüleitől kapott segítségnek köszönhetően az óvoda a pécsi önkormányzattól való átvétele óta folyamatosan megújult.

Az óvoda felújítására az ingatlan 2019-ben történt megvásárlását követően több lépcsőben került sor, amelynek során 2021-ben a csoportszobákba beltéri játékokat és sporteszközöket vásároltak, idén tavasszal pedig az elhasználódott infrastruktúra, a beltéri eszközök és az  udvari játékok majdnem teljes mértékben kicserélődtek, megújultak. Megvalósult az épület energetikai fejlesztése, korszerűsítése, a bútorok, berendezések cseréje. A projekt csaknem 184 millió forintból valósult meg Magyarország Kormánya és a Magyarországi Református Egyház támogatásával. A Baranya Megyei Önkormányzat 8 millió forinttal járult hozzá az udvari játékok felújításához és a térfigyelő kamerarendszer telepítéséhez.

Az eredetileg hat csoportos óvoda hatodik csoportszobáját tornaszobává alakították a gyermekek színvonalas mozgásfejlesztése érdekében, a hozzá tartozó mosdóban sószobát alakítottak ki azzal a céllal, hogy erősítsék a gyerekek immunrendszerét, valamint a gyakori felső légúti tüneteiket enyhítsék. Az épületet tágas udvar övezi, nagy füves játéktérrel, kerékpározásra is alkalmas betonburkolatú utakkal, domb beépítéssel, hintákkal és szétszórtan elhelyezkedő kisházakkal, nagy mászókákkal, csúszdákkal.

Az óvoda pedagógia programjával az első évektől kezdve törekedett a Református Keresztyén Óvodai Keretprogramban megfogalmazott elveknek és a mai kortársadalmi elvárásainak megfelelni, mindezt – innovatív, nyitott nevelőtestület révén – a korszerű pedagógiai módszerek és eszközök segítségével. Boldog, nyitott, kiegyensúlyozott gyermekeket szeretnének nevelni oly módon, hogy figyelembe veszik az eltérő fejlettségűek eltérő igényeit, szükségleteit. Mindemellett nagy gondot fordítanak a  családok megismerésére, a velük való együttműködésre is nagy hangsúlyt helyeznek.

Elsősorban a református családok számára kívánnak segítő kezet nyújtani gyermekeik neveléséhez, de nem zárkóznak el azoktól a más vallású családoktól sem, akik elfogadják nevelési elveiket, értékeiket és nevelési elképzeléseiket, úgy mint a szeretetre való képesség kialakítása, továbbfejlesztése, az értelmes rendre szoktatás, az önuralomra és a személyes hitre való nevelés.

Az intézmény 2009 szeptemberében kezdte meg működését először vendégként, a város által fenntartott Vadász Utcai Óvodában 2 csoporttal, majd 2010 augusztusától a teljes Vadász utcai óvoda a Baranyai Református Egyházmegye kezébe került, a Pécsi Református Kollégium mint többcélú közös igazgatású intézmény részeként. Ezzel elindulhatott a már működő általános iskola, gimnázium, kollégium nevelő-oktató munkájának alapozó szakasza is.

Az óvoda felújítása és működtetése egy a számtalan intézményegységből, amelyek fejlesztése és üzemeltetése folyamatos feladatot jelent a nyolc tagintézményt összefogó Pécsi Református Kollégium számára. Az intézménybe csaknem 1200 gyerek jár, száztíz pedagógus mellett hatvanöt munkatárs vesz részt annak mindennapi életében.

Az évek alatt folyamatosan bővült a Pécsi Református Kollégiumba integrálódott oktatási intézmények  száma, több - a Covid idején - ünnepelte csatlakozásának 10 éves jubileumát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által koordinált Emberi Erőforrás Operatív Program legnagyobb hazai egyházi iskolaépítési támogatását 2016-ban nyerték el. Az 1 milliárd 320 millió forintból épült meg a pécsi új általános iskola, amit 2019-ben vehettek birtokukba  a legnépesebb tagintézmény tanárai, diákjai. Közben a 2007-2008-ban Kollégiumba integrálódott a drávafoki általános iskola két épülete, amit 2017-ben megvásárolt a Baranyai Református Egyházmegye. Ekkor nyílt lehetőség arra is, hogy EFOP pályázat segítségével, uniós források felhasználásával  tornateremmel bővüljön az iskola, valamint egy új épülettel, amit idén márciusban avattak fel. Az egyházközségi tulajdonú épületekben indult újra 2019-ben a zengővárkonyi alsó tagozatos általános iskola. Nagyharsányban pedig három művészeti ágat - dráma, kézművesség, néptánc - oktató Alapfokú Művészeti Iskola jött létre.


További hírek

  Megújul a Pécsbányai Közösségi Ház
2022. 06. 20. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Fantáziavilággá válik a pécsi belváros
2022. 06. 19. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Sztárfellépőket és szabadtéri mozit hoz a Sétatér Fesztivál
2022. 06. 19. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  A virtuális valóságot összekötötték egy fizikai eszközzel
2022. 06. 19. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsi táncünnep idén is számos műfajból kínál válogatást
2022. 06. 19. 22:10 pecsi-hirhatar.hu
  Több száz program a jubileumi, 15. Ördögkatlanon
2022. 06. 19. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Újra itt a Múzeumok éjszakája
2022. 06. 19. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Petőfi 200 kiállítás
2022. 06. 19. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  „Csobbanj be a múzeumba!”
2022. 06. 18. 13:29 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Balokány-liget
2022. 06. 17. 21:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport