PÉCSI HÍRHATÁR - Mentális egészség nélkül nincs egészség

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.12.03.
 Vasárnap
Ma Ferenc napja van.
Holnap Barbara, Borbála napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 10. 09. 21:25     


Mentális egészség nélkül nincs egészség
Tízből kilenc ember szerint a mentális egészség előmozdítása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség védelme.

A mentális egészség világnapjának előestéjén jelent meg az Eurobarométer mentális egészségről szóló új felmérése.


Mentális egészség nélkül nincs egészség. Riasztó tény, hogy az európaiak közel fele küzd valamilyen mentális egészségügyi problémával, és hogy az érintettek több mint fele nem kap semmilyen segítséget szakembertől. Az európaiak nagy többsége szerint a mentális egészség előmozdítása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség védelme.


Az Eurobarométer mentális egészségről készült felmérésében a válaszadók kevesebb mint fele ért egyet azzal, hogy a mentális egészségügyi zavarokkal küzdők ugyanolyan szintű ellátásban részesülnek, mint a valamilyen fizikai problémában szenvedő betegek. Ezenkívül a válaszadók közel fele küzdött már valamilyen érzelmi, vagy pszicho-szociális problémával, és tapasztalt magán például depressziós vagy szorongásos tüneteket az elmúlt tizenkét hónap során. A válaszadók közül az említett mentális egészségügyi problémával küzdők több mint fele nem kapott segítséget szakembertől.


Ezek az eredmények is igazolják, hogy alapvető fontosságú a mentális egészséggel kapcsolatos uniós szintű munka folytatása. Ennek részeként Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos vezetésével megrendezésre kerülő konferencián „A mentális egészség átfogó megközelítése” címmel júniusban megjelent bizottsági dokumentumban szereplő,  a mentális egészséggel kapcsolatos kérdések kerülnek terítékre.  A rendezvényen a belga királyné mellett az uniós intézmények, a nemzeti kormányok, az európai szervezetek és más a témában érdekelt partnerek több száz képviselője vesz részt. A résztvevők beszámolókat hallgatnak meg, információkat és bevált gyakorlatokat osztanak meg egymással olyan témákat érintve, mint a mentális egészség valamennyi szakpolitikába történő integrálása, a mentális egészség előmozdítása és a megelőzés, valamint a mindenki számára biztosított egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése.


Egyre nagyobb nyomás nehezedik  az emberek mentális egészségére, amit megerősítenek az Eurobarométer-felmérésre beérkezett válaszok.  Többek között, hogy a közelmúltbeli események,  mint a Covid19-világjárvány, Oroszország Ukrajna ellen indított agressziós háborúja, a klímaválság, illetve más társadalmi és gazdasági hatások tovább rontották az európai lakosság amúgy is gyenge mentális egészségét. A Covid19-világjárvány előtt az EU-ban minden hatodik embernek szenvedett valamilyen mentális egészségügyi problémától, ez a helyzet  tovább romlott.


A válaszadók többsége úgy véli, a jó mentális egészség alapfeltétele, legfontosabb tényezője a megfelelő életkörülmények megléte, azok  alakulása, valamint a pénzügyi biztonság. Az európaiak közel egyharmada gondolja úgy, hogy a természet és a zöld területek közelsége, az alvási szokások, a testmozgás és az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak a jó mentális egészség eléréséhez. Az összes tagállamban az emberek jelentős része úgy gondolja, a fiatalok mentális egészségére, a közösségi média használata negatívan hat.


További hírek

  Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
2023. 12. 02. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Kisgyerekek rajzai a dzsámin
2023. 12. 01. 10:55 pecsi-hirhatar.hu
  Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
2023. 11. 30. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Gyógytornász képzést indított a PTE Zomborban
2023. 11. 29. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Töretlen a Szentágothai János Kutatóközpont fejlődése
2023. 11. 28. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsen a Szabaduló-kamion
2023. 11. 27. 20:06 pecsi-hirhatar.hu
  Régi mesterségek nyomába
2023. 11. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Fergeteges komédia avagy anyák és lányok
2023. 11. 22. 17:10 pecsi-hirhatar.hu
  Busó-szerviz, Anka meséi és múlt századi fényképezés
2023. 11. 20. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Lakat alatt a számlagyár
2023. 11. 19. 09:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport